top of page
tuareg_02a.jpg

VW Touareg

När Volkswagens flaggskepp lanseras i sin tredje generation är det med teknik och lyx i fokus. Företaget i Wolfsburg vill inte längre bara vara synonymt med folkbilar, utan de vill göra intryck även i finrummet. Nya Touareg placerar dem där och med avancerade system, anpassade för den digitala eran, behöver man inte vara rädd att göra bort sig.

Namngiven efter det afrikanska nomadfolket Touareg, kända för att ha gjort Saharaöknen till sitt hem, vill VW visa att deras SUV klarar av tuffa tag. När den första bilen rullade av produktionsbandet för 17 år sedan var det offroad-egenskaperna som var i fokus. För att leva upp till sitt namn har specialbyggda Touaregs sedan dess deltagit i tuffa terrängtävlingar som Baja 500, Pikes Peak och Dakarrallyt. I det sistnämnda har man dessutom kammat hem flertalet guld. Touareg tog således tidigt en annan färdriktning än sina blodsbröder Porsche Cayenne och Audi Q7, som aldrig kunnat påstås vara några skogsmullar. Oavsett tycke och smak var det mycket tack vare just Porsche, Audi och VW som stora jeepar kunde göra entré som vardagsbilar. Tillsammans etablerade de det idag växande segmentet av terräng-look-alikes och crossovers. På detta vis har Touareg växt sig till Volkswagens flaggskepp och blivit den modell som skall förkroppsliga märkets senaste innovationer. I en tid när VW inte längre bara vill bygga folkbilar, utan också attrahera societeten, är det genom Touareg man vill göra det. I sin tredje generation har SUV:en från Wolfsburg därför fått kliva ur sina stövlar och klä på sig en roll som märkets mest tekniskt avancerade plattform hittills.

tuareg_15.jpg

Det råder inte längre något tvivel om att Volkswagen vill att deras flaggskepp skall sticka ut i mängden. Arkitekterna har jobbat hårt med att få bort tidigare versioners mellanmjölksstämpel. Man vill inte att Touareg återigen skall anklagas för att vara en förvuxen Golf. Tredje gången gillt är det som gäller och denna gång har man verkligen lyckats. Bilens nya proportioner - den har blivit bredare över axlarna, vuxit på längden och tappat på höjden – tillsammans med ett unikt designspråk, ger nya Touareg en attityd som den inte haft förut. Släng dessutom på ett R-paket och den pärlemorvita lacken Oryx White och du får en bil som ser civiliserat uppkäftig ut. Faktum är att folk vrider på huvudet när Touareg rullar förbi.

tuareg_13.jpg

“Väljer du V8:an får du 900 Nm och kan skryta med att din vardagsbil är stark nog att kunna dra en Jumbo Jet…bokstavligen... "

Under motorhuven döljer sig en V6 diesel på 286 Hk och 600 Nm i vrid. Den nya karossen är lättad med 106 kg, så effektsiffrorna är mer än tillräckligt för att det ska röra på sig. Även om man sällan köper en SUV för dess fartresurser, finns det kraft så det räcker och blir över till omkörningar. Något som är värt att nämna är att hur snål motorn är och det går att pressa ned den mot halvlitern per mil. Har du inte nappat på de siffrorna finns det istället ett värstingalternativ med en V8 på 421 Hk och hela 900 Nm i vridmoment. Bränsleförbrukningen är då kanske inget du vill skryta med, utan snarare det faktum att din vardagsbil är stark nog att kunna dra en Jumbo Jet… Vi minns väl alla Fifth Gears test när de provade just det?! Om inte, är det bara att leta bland sidorna i Guinness rekordbok. Testet gjordes dessutom med förra generationens Touareg som hade en svagare motor!

tuareg_03.jpg

Släpkärrans vikt är därför inte den begränsande faktorn när tunga last ska dras. Dock kan förarens förmåga att kunna backa med släpvagn utgöra ett hinder. För att inte pinsamma situationer skall uppstå när båten skall sjösättas erbjuds därför funktionen Trailer Assist. Det enda du då behöver tänka på är att placera släpet där du vill ha det på displayen inne i kupén och bilen sköter resten. På så sätt sparas många svettdroppar i den trånga hamnen. För den som tycker att det är en baggis att backa med släpvagn, kan systemet ändå underlätta genom att du kan backa långa sträckor och hela ekipaget hålls rakt.

tuareg_18.jpg

235 km/h

Toppfart

600 Nm

Vridmoment

286 Hk

Effekt

6.1 sek

0-100 km/h

850 000 kr

Pris

På insidan är det tydligt att detta inte är en VW den ödmjuke köper, utan nya Touareg är ett skrytbygge med tekniken i fokus. Det som direkt fångar ens uppmärksamhet är den nya instrumentpanelen som flyter ihop med mittkonsolens enorma skärm. Detta är en del utav det företaget själva kallar för Innovasion Cockpit. I praktiken är det oerhört snyggt gjort och man får en känsla av att blicka ut över ett digitalt landskap. Med en upplösning på 1920 x 1020 pixlar är bildkvaliteten knivskarp. Menyerna kan individanpassas och den vane iPhone-användaren kan känna sig som hemma. Allting regleras genom touch och informationen ges genom intuitiva gränssnitt. Genom teknikens hjälp har man således skapat en minimalistisk interiör fullproppad med funktioner.

tuareg_05.jpg

Förutom en interiör i världsklass har VW höjt ribban till nästa nivå då det gäller åkkomfort. Med den adaptiva luftfjädringen suddas ojämnt underlag bokstavligen bort inne i den välisolerade kupén. Fram erbjuds dessutom ventilerade säten och påkostade massagestolar som knådar passagerarna med individuella luftkuddar. Någon träsmak är det därför aldrig tal om, oavsett körsträcka.

 

När mörkret smyger sig på tänds de nya LED-strålkastarna som ger 100 meter längre räckvidd än de xenonljus som satt i förra generationens Touareg. I varje strålkastarenhet sitter totalt 128 LED-lampor, som förutom starkare ljus också kan tändas och släckas individuellt. Signaler från frontkamera, digitala data från navigationssystemets kartor, rattutslag, GPS-signal och hastighet skickas till dator som räknar ut vilka LED-lampor som ska vara tända för att ge den optimala ljusbilden. I praktiken innebär det att ljusbilden anpassas så att vägskyltar inte bländar, våta vägbanor inte reflekterar störande ljus och bilen automatiskt ställer om ljusbilden från höger till vänstertrafik om du bestämmer dig för att ta med dig bilen på färjan mellan Calais och Dover.

tuareg_12.jpg

Om inte ljuset är tillräckligt för att lysa upp natten hjälper värmekameran till att med hjälp av infraröd strålning fånga levande varelser på bild. Datorsystemet räknar sedan ut vilken risk föremålen kan utgöra för en eventuell kollision och markerar dem med grönt, oranget eller rött på instrumentskärmen. Det så kallade IQ-light lyser också upp eventuella riskobjekt med en kort ljusblixt för att uppmärksamma både förare och den eventuella gångaren eller djuret.

Den råder inga tvivel om att VW Touareg är byggd för framtiden. Avancerade datorsystem och tekniska lösningar gör inte bara bilkörningen mer behaglig, den höjer även säkerheten på våra vägar. Under tiden som gått sedan den första generationens Touareg skymtades på gatorna är det alltså mycket som har hänt. SUV:en har gått från Mulle-skolan till att bli en fullvuxen individ, som fyller ut sin kostym och kan leva upp till högt ställda förväntningar.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Peter Gunnars

bottom of page