top of page
569A2641.jpg

Volvo XC90

När Volvo lanserar en uppdaterad version av sin mest älskade bilmodell, XC90, står Sverige återigen i fokus på den internationella scenen. Sedan den första XC90 lämnade fabriken i Torslanda har det varit en framgångssaga på fyra hjul, men historien var nära att få ett abrupt slut. Följ med Red Line Driving när vi testar Volvos lyx-SUV och berättar hur den blev en av Sveriges mest framgångsrika exportprodukter.

För att förstå händelseförloppet måste bandet backas tillbaka till år 1959 då Volvo lanserade trepunktsbältet. Man hade redan då byggt bilar i över tre decennier, men uppfinningen kom att bli en vändpunkt för företaget. Det faktum att innovationen räddade miljontals människoliv gjorde att hela Volvos image byggdes upp kring att säkerheten alltid skulle vara av högsta prioritet i deras produkter. När så Volvos USA-chef i början av 90-talet försökte lägga fram idén om en SUV för sina chefer i Göteborg, fick han ett blankt nej. Han hade suttit på sitt Los Angeles-kontor och sett hur de amerikanska jättarna plockade hem stora marginaler med sina skrytbyggen och ville att Volvo skulle göra detsamma. Tanken på att bli det första europeiska bilmärket att matcha jänkarna var lockande, men ledningen ansåg att ett tungt högbygge, som en SUV skulle innebära, löpte alldeles för stor risk att välta. Den risken kunde man helt enkelt inte ta, en Volvo skulle vara säker.

569A2597.jpg

Det skulle dröja nästan 10 år innan man vågade hoppa på SUV-tåget från Volvos sida. Från att ha varit tidiga med att kläcka idén, hade nu samtliga konkurrenter sprungit om svenskarna och en skandinavisk motsvarighet till stadsjeep lyste med sin frånvaro. Under åren som gått hade dock tekniken tagit ett skutt framåt, vilket gjorde att Volvo kunde implementera nya lösningar som gjorde att en SUV kunde leva upp till företagets höga säkerhetskrav. Man satte bland annat in en gyrosensor i bilarna som aktiverade samtliga elektroniska säkerhetssystem vid en eventuell vältolycka. Det var ett system som var helt världsunikt. Skulle bilen ändå hamna på taket, säkerhetssystemen till trots, hade Volvo byggt in så kallat borstål i säkerhetsburen. Det ultrahöghålfasta stålet, vilken för övrigt också är en svensk uppfinning, gjorde därför takkonstruktionen till den i särklass säkraste på marknaden. Faktum är att konstruktionen var så stark att svenska brandmän fick utbildning i hur de skulle kunna evakuera personer ur en XC90, eftersom deras hydraulsaxar inte förmådde att ta sig igenom takets förstärkningspunkter…

569A2807.jpg

“...När det gick som bäst var exportvärdet över 40 miljarder kronor, vilket innebar att XC90 gick bättre än Ericssons teknik eller Astra Zenecas Losec-läkemedel. Volvo var Sveriges mest lönsamma exportprodukt...."

Förutom att sätta säkerheten i fokus, var det viktigt för Volvo att deras nya SUV skulle vara könsneutral och därför tilltala fler kvinnor än vad konkurrenternas modeller gjorde. Man anlitade därför en kvinnlig bedömningspanel, där bland annat den berömda skådespelerskan Maud Adams ingick, som fick ge sina synpunkter. När den första XC90n så avtäcktes på bilmässan i Detroit 2002, blev succén total. Försäljningen sköt i taket och Volvo XC90 var under några år Sveriges mest lönsamma exportprodukt. När det gick som bäst var exportvärdet över 40 miljarder kronor, vilket innebar att XC90 gick bättre än Ericssons teknik eller Astra Zenecas Losec-läkemedel. Världen älskade göteborgarnas familjebil och totalt samlade den in över 110 internationella utmärkelser.

Under åren som följde höll finanskrisen på att dra med sig XC90 ned i graven, men tack vare nytt ägarskap från kinesiska Geely reinkarnerades Volvos SUV och gjordes redo för framtiden. Genom att anställa Bentleys före detta designchef, Robin Page, skulle Volvo genomgå ett paradigmskifte. Volvo skulle bli ett lyxbilsmärke och XC90 skulle bli flaggskeppet som visade vägen framåt. År 2014 presenterades så XC90 som vi känner den idag, en skandinavisk statusikon.

569A2981.jpg

För Robin Page har det varit viktigt att anamma den skandinaviska designen för att skapa en bil med minimalistisk lyxkänsla. I XC90 innebär det att man använt sig av naturmaterial förenat med senaste teknik. Interiören består av mjukt nappaläder, trä med handgjorda detaljer och växelväljaren är gjord i kristall från Orrefors. Väljer man den mest exklusiva versionen Excellence, har den svenska kristalltillverkaren tagit fram en unik serie kristallglas, för att baksätespassagerarna ska kunna avnjuta kyld champagne i baksätet. Framsätespassagerarna går det inte heller någon nöd på i de ventilerade massagestolarna, som är ergonomiskt anpassade efter den mänskliga ryggraden. Kontroller för start/stopp och volymkontroll är diamantslipade och högtalarsystemet utgörs av hela 19 högtalare speciellt framtagna av renommerade Bowers & Wilkins. Högtalarpaneler i rostfritt stål, en central tweeter och gula högtalarkoner skvallrar för passagerarna att du valt att lägga en extra månadslön bara för att få en ljudåtergivning inspirerad av Göteborgs konserthus. Volvo vill utan tvekan bli ett namn som andra premiumtillverkare tar på största allvar.

Exteriört är det få uppdateringar som gjorts, man anser att XC90 har en tidlös design och det är svårt att inte hålla med. Tors hammare återfinns i framlamporna, men grillen har fått ny utformning. Lite extra krom, nya fälgar och nya lackkombinationer är i princip de förändringar som gjorts för att ge XC90 ny fräschör. Under huven har det däremot hänt en hel del och med Volvos mål att hela deras fordonsflotta skall elektrifieras, återfinns det i Red Lines testbil en ny mildhybriddiesel. Genom ett så kallat brake-by-wire-system återvinns bromskraften till att skjuta till extra energi vid start/stopp-scenarion. Systemet fungerar väldigt bra och är ett enkelt sätt för Volvo att reducera flottans totala CO2-utsläpp för att leva upp till EU:s krav på att alla europeiska biltillverkare inte få ha ett högre snittutsläpp än 95 gram.

569A2931.jpg

220 km/h

Toppfart

480 Nm

Vridmoment

235 Hk

Effekt

7.6 sek

0-100 km/h

802 000 kr

Pris

Som alltid är nya XC90 fullkomligt proppad med säkerhetssystem och då bilen startas indikeras att alla system är aktiva. Volvo har nu så många system, att det känns som att läsa igenom en referenslista i en vetenskaplig artikel. Det mest intressanta är dock att Volvos automatiska bromsfunktion och kollisionsförebyggande system nu kan upptäcka vilt så som älg och rådjur, utöver fotgängare och cyklister.

Trots sina kinesiska ägare råder det ingen tvekan om att Volvos flaggskeppsmodell fortfarande är en svensk stolthet. Den skandinaviska designen, det svenska säkerhetstänket och nordiska arvet lever i harmoni när XC90 majestätiskt glider fram på vägarna. Folket i Torslanda kan hålla huvudet högt för de har äntligen givit sin nation den lyxbil vi så länge väntat på!

Text

Viktor Ydenius

Bild

Pierre Nordström

bottom of page