top of page
_SMH4969.jpg

Toyota GR Supra

Efter närmare 20 års frånvaro har det blivit dags för pånyttfödelsen av den japanska legendaren – Toyota Supra. Det är inte bara bilen som blivit det självklara valet för tv-spelstokiga Need for Speed-fans världen över, utan modellen som tagit street-racing till vita duken och blivit synonymt med de älskade Fast and Furious-filmerna. Förväntningarna är givetvis skyhöga på Toyotas mest körglada bil, men ingenjörerna gör ingen besviken eftersom de följt det klassiska Supra-receptet - turbo, sportchassi och bakhjulsdrift.

När Toyota Supra äntrade världsscenen i slutet av 70-talet var det Toyotas svar på den omåttligt populära Datsun Z-serie (Numera Nissan Z). I mångt och mycket var det en ombyggnation av den redan befintliga Toyota Celica och de första modellerna hette ogenerat Celica Supra. Toyota insåg dock snabbt att deras tvåsitsiga coupé hade tillräckligt med stamina för att stå på helt egna ben och parallellt med att bilen sladdade runt på diverse motortävlingar världen över blev namnet Supra synonymt med Japans sportigaste bilar. För varje ny modell gjordes enorma framsteg och när den fjärde generationen presenterades i början av 90-talet började japanerna få självaste Ferrari att svettas på tävlingsbanorna. Det som skiljde Toyota från sina italienska motsvarigheter var att det, trots att det var en genuin superbil, lämnades utrymme för individuell modifiering och trimning. Detta gjorde inte bara Supra till en given deltagare på Le Mans och Super GT, utan även på driftingtävlingar och ljusskygga street race världen över. Det senare var ironiskt nog det som gjorde att Supra på allvar hamnade i rampljuset när Hollywood bestämde sig för att göra film av de obskyra tävlingarna. När första Fast and Furious-filmen hade premiär, var Toyota Supra bilen som täckte omslaget och huvudkaraktären Paul Walker sladdade in bilen i publikens hjärtan. Supra blev odödligförklarad över en natt.

_SMH4798.jpg

Samtidigt som filmfantasterna strömmade till biograferna befann sig Toyotas arvinge, Akio Toyoda på en helt annan plats – Nürburgrings gröna helvete. Företagets körgeni Hiromu Naruse (hjärnan bakom Lexus LFA) hade tagit sig an Akio som lärling för att fostra honom till en så kallad master driver. För att få sin mästartitel spenderade Akio tusentals timmar bakom ratten i sin Supra och när han slutligen blev Toyotas VD år 2009 kunde Akio titulera sig som en av de mest körerfarna bildirektörerna i hela världen. Vid det laget hade Supra tagits ur produktion för länge sedan och fått ge vika för mindre adrenalinstinna modeller som Prius och Avensis. För Akio var det dock viktigt att Toyota inte tappade sitt racing-DNA och tillsammans med Naruse höll han det vid liv genom grundandet av Gazoo Racing. Parallellt med att Toyotas racingdivision nådde framgångar på endurancelopp och rallytävlingar världen över, började Akio skissa på återkomsten av hans favoritbil – Toyota Supra.

_SMH4993.jpg

“Nya Toyota Supra är här för att hålla legenden vid liv..."

Sedan flera år tillbaka hade Toyota och BMW börjat ett nära samarbete där Toyota delat med sig av sina hybrid- och bränslecellsdrivlinor till tyskarna. När bayrarna började prata om utvecklandet av nästa generations Z4, såg Akio det som ett gyllene tillfälle för ett breddat samarbete och en möjlighet till att förverkliga Supras återkomst. BMW tyckte det var en lysande idé och när nu nästa generation Supra tågat in i världen är det bokstavligen som ett kärleksbarn mellan BMW och Toyota. Faktum är att de två tvillingbilarna till och med byggs på samma produktionslina i österrikiska Graz. Under skalet känner därför BMW-älskaren igen sig och allt från knappar, till infotainment och backspegelskåpor är direkt utlånade av tyskarna. Toyota har fått möta en del kritik för att de inte gjort någon hemlighet av att Supra har en andra förälder, men det är svårt att förstå varför det skulle vara någon nackdel att låta BMW:s gener höja kvalitetsintrycket. Det råder ingen tvekan om att så är fallet. Att tyskarna dessutom lånat ut sin skönsjungande raka sexa till japanerna är allt annat än dåligt. Motorn bjuder på både pulver och toner som borde få alla entusiaster att förstå att alla tjänar på den tysk-japanska alliansen.

_SMH4815-low.jpg

Utvändigt är det däremot betydligt svårare att se att BMW Z4 är Supras broder och Toyotas designers har jobbat stenhårt för syskonbanden inte ska vara visuellt uppenbara. Lång motorhuv, tilltagna höfter och en stöddig spoiler på bakluckan finns där för den klassiska Supra-silhuetten. Själva linjeföringen är dock av det allra senaste snittet och avancerade plåtveck kombineras med en uppsjö av luftintag och utsläpp. Det hela avslutas med en snyggt integrerad spoiler och dimljus à la F1. Toyota är noga med att betona att Supra är en Gazoo Racing-produkt, den ska vara redo för bankörning. För visst är det så att BMW och Toyota haft ett nära samarbete när de tagit fram sina sportbilar, men Akio har varit noga med att låta sitt eget team finjustera Supran för Nürburgring. Det märks.

Att bilen väger in på 1495 kg, kombinerat med sina 340 hästkrafter och 500 newtonmeter gör att Nordslingan avverkas på rappa 7,52. För den som vill att det ska gå ännu fortare erbjuder redan nu flertalet trimfirmor olika paket som gör att Supra bänkar norr om 400 hästkrafter och närmare 650 newtonmeter. Som sig bör är Supra eftermarknadens våta dröm och den nya versionen bryter inte traditionen. På SEMA i Las Vegas tävlade trimhusen om vem som kunde visa upp den värsta versionen av japans senaste vrålåk.  Mycket handlar givetvis om avancerad datahackning för att mappa om motorn, men erkända Milltek och Akrapovic har också jobbat hårt på att ta fram nya titanutblås som ytterligare ska förbättra prestandan – och ljudkulissen.

_SMH4824-low.jpg

250 km/h

Toppfart

500 Nm

Vridmoment

340 Hk

Effekt

4.3 sek

0-100 km/h

680 000 kr

Pris

Med Akio Toyodas mål att få Toyota att förknippas med mer körglada maskiner, är nya Supra ett välkommet inslag. Det är uppenbart att han tagit uppgiften om att leverera företagets mesta sportbil på allvar. Toyota Supra är en bil som ska avnjutas bakom ratten, men den begränsade upplagan gör tyvärr att allt för få kommer få chansen. Som en liten tröst kommer dock Supra snart att kunna åtnjutas bortom asfalten. Lagom till att bilactionscenerna för nästa Fast and Furious-film skulle spelas in i Georgien, siktades nämligen en biltransport fylld med skrikorangea Supror. Nya Toyota Supra är här för att hålla legenden vid liv…

Text

Viktor Ydenius

Bild

Simon Hamelius

bottom of page