top of page
AU090348_large.jpg

Audi S1 Sport Quattro Group B

Inom alla skrån finns det legendariska historier, skrönor och legender. Sjömän har den flygande holländaren att tala om vid sena kvällar ute till havs och basketspelare har Michael Jordan som varje aspirerande spelare drömmer om att en gång kunna efterlikna. Inom bilvärlden är det annorlunda, här är det inte en bil som symboliserar legenden utan en hel racing-liga. Den ligan är det underbart galna fenomenet som en gång var Grupp B.

För att ge lite bakgrund till Grupp B kan man lite snällt säga att det var bland det mest galna, farligaste och snabbaste som någonsin har hänt rallyvärlden. Idag har i princip alla tävlingsserier restriktioner när det kommer till antalet hästkrafter bilar får ha, hur aerodynamiken ser ut och hur fort de får gå. Grupp B hade restriktioner när det kom till motorvolym och totalvikt, men det var i princip det. Om man således fick för sig att skruva på en kompressor eller turbo på sin rallybil, insåg man snabbt att man kunde få upp turbotrycket till oändliga mängder. Resultatet blev ett par rally-säsonger med de mest galna bilarna mänskligheten någonsin sett. Kungen av alla dessa fartmonster var och kommer alltid att vara Audi S1.

Audi S1 var unik på flera fronter. Det som gjorde den mest speciell var det faktum att dess föregångare hade debuterat med fyrhjulsdrift och dominerat sporten i sin helhet sedan dess. Den så kallade ”ur-quattron” Audi A1 nådde enorma framgångar med bland annat vår egen Stig Blomqvist bakom ratten. S1:an var till skillnad från A1 specifikt byggd för grupp B och hade en kort hjulbas tillsammans med en 5-cylindrig turbomotor. Layouten byggde på en vanlig familjebil vilket kan tänkas ha gjort bilen olämpad för rally. Visserligen hade man fyrhjulsdrift, men istället för mittmotor som konkurrenterna från Peugeot och Lancia hade, så stoppade Audi motorn framför framaxeln. Detta är sällan något man vill ha i en prestandabil, men Audi löste problemet på det mest underbara viset man kan tänka sig: mer kraft.

1985 hade Audi S1 utvecklats från att vara en snabb bil med cirka 450 hästkrafter och ett tämligen tamt utseende, till ett bevingat monster med över 600 hästkrafter. Hästkraftssiffrorna är omdebatterade och många menar på att den faktiska hästkraftssiffran låg mellan 100 och 200 hästkrafter över vad som officiellt påståddes. Oavsett kan jag inte tänka mig hur det skulle vara att köra en bil från 80-talet med enormt turbolagg och 600 hästkrafter i 200 kilometer i timmen, centimeter från träd och klippväggar.

För att förstå hur snabb Audi S1 faktiskt var finns det påståenden om att de mest kraftfulla varianterna kunder accelerera från noll till hundra snabbare än samtidens formel 1-bilar. Noll till hundra tog cirka tre sekunder… På grus! S1 vann flera mästerskap under under seriens första år, men såg sig tyvärr ofta slagen av den mindre mer spänstiga, men svagare Peugeot 206 T16 mot mitten av 80-talet. 1987 vann bilen Pikes Peak och satte ett officiellt rekord med Walther Röhrl vid spakarna och flera individuella rallysträckor vanns med bilen när Michèle Mouton och Stig Blomqvist körde.

3 cups

Blueberries

3 cups

Flour

600 Hk

Effekt

1½ cups

Butter

580 Nm

Vridmoment

3 450 000  kr

Pris

3.1 sek

0-100 km/h

“... många menar att den faktiska effektsiffran låg mellan 100 och 200 hk över vad som officiellt påståddes!”

1986 var tyvärr det sista året för Audi S1 inom grupp B då serien lades ned efter ett antal fatala olyckor. Folk hade då insett att formel 1-matchande prestanda på grusvägar och oskyddade åskådare bara kunde sluta i katastrof. Även om serien fick sitt slut cementerades Audis status inom rally för alltid. Likt sjömän som talar skrönor om att de sett den flygande holländaren passera dem om natten, finns det fortfarande de som säger sig höra det ursinniga vrålet som fem cylindrar och turbovisslor ger från sig, när en Audi S1 passerar genom de svenska skogarna på väg mot en ny världsmästartitel.

Luftslitsar
Interiör
Quattro Grupp B
Quattro Grupp B
Hall of Fame

Text

Viktor Ydenius

Bild

Audi AG

bottom of page