top of page
RRS15SVREXTLOC05.jpg

Range Rover Sport SVR

Ända sedan indiska Tata förvärvade Jaguar och Land Rover har båda märkena sett en triumfartad försäljningsframgång. Land Rover har gått från att bygga kubformade terrängfordon till stilfulla ländsvägskryssare med absurda offroad-egenskaper. Att köra utanför det asfalterade vägnätet har alltid varit poängen med bilarna från Land Rover samt de lyxigare derivaten från Range Rover. Ibland räcker det dock inte med att kunna köra överallt, ibland vill man även kunna köra fruktansvärt fort. Det är där Range Rover Sport SVR kommer in, en bil med versatila terrängegenskaper och en motor som byggts för superbilar

 

Range Rover Sport är ett billigare, mindre och lite mer atletisk alternativ till den klassiska Range Rovern som Storbritanniens drottning skyfflas runt i till vardags. Den är fortfarande kompetent ute i terrängen med ett adaptivt chassi som kan anpassas för körning på sand, sten och grus. Den mindre storleken gör även Sport till ett mer hanterbart vardagsfordon, utan att tappa några essentiella utrymmen interiört. Vad som gör SVR:en speciell är framförallt motorn, en komperssormatad V8:a på 550 hästkrafter som fördelas till alla fyra hjul. Att skilja en Range Rover Sport som behandlats av Special Vehicle Operations-avdelningen, från en vanlig, är lätt. Bilen överöses av dekaler som skriker SVR, har fyra utblås i bak och sportstolar som ser ut att höra hemma i en superbil, snarare än i en två ton tung SUV. Om man har synfel och missar alla designdetaljer går det även att endast lyssna på motorljudet där vi kan garantera att det är omöjlig att missta en SVR mot någonting annat.

“Range Rover Sport SVR visar att man inte behöver tänka logiskt för att tänka rätt!”

Att köra Range Rover Sport SVR är en minst sagt intressant upplevelse. Genom att bara titta på bilen ser man att detta ej är någon fjäderlätt akrobat. Trots sin tilltagna vikt känns bilen aldrig klumpig oavsett situation. Att köra i stadstrafik är en fröjd tack vare en bekvämt satt fjädring och den aggressiva exteriören lockar till sig blickar oavsett var man är. Även om det går bra att köra bilen inom stadens gränser och använda den som ett familjefordon känns det konstant som att det aldrig varit det tilltänkta användningsområdet. Där SVR:en hör hemma är på det öppna vägnätet och det är där bilen förvandlas från familjeklump till motorsportsjuvel.

3 cups

Blueberries

3 cups

Flour

4.5 sek

0-100 km/h

550 Hk

Effekt

680 Nm

Vridmoment

1½ cups

Butter

1 300 000 kr

Pris

260 ´km/h

Toppfart

“Att bygga en tung SUV med kompressormatad V8:a och sportbilsambitioner är lite av ett långfinger till miljövänner världen över”

På en svensk landsväg kan Range Rover Sport SVR göra något av ett trolleritrick. Sätt bilen i sport-läget och öppna upp avgasspjällen, då förvandlas denna familje-SUV till ett vrålande monster som kan gå från 0 till 100 kilometer i timmen på 4,7 sekunder. Fjädringen tillåter bilen att sätta sig på bakaxeln under full acceleration vilket gör resan upp i hastighet oerhört dramatisk. Det finns bilar som är snabbare, men få andra bilar kan göra en så förvånad över prestandan då man helt enkelt har svårt att tro att en så stor bil kan röra sig så fort. Något som inte heller får glömmas bort är att varje gång motorn dansar iväg tillsammans med den åttastegade automaten och kraften fördelas med prioritet till bakhjulen för ökad lekfullhet, sker detta med ett ljud som är helt och hållet magiskt. Klangen och volymen är bland det mest brutala som finns i bilväg och man kan skrämma upp passagerare rejält vid acceleration, då de helt enkelt inte är beredda på den totala stormen som kommer ut ur avgaspiporna i bak.

Sammanfattat är Range Rover Sport SVR en av de minst logiska, men mest underbara bilarna som tillverkas. Att bygga en tung SUV med kompressormatad V8:a och sportbilsambitioner är lite av ett långfinger till miljövänner världen över. Det finns bilar som är mer praktiska, mer bekväma och snabbare. Vad som är sällsynt är bilar som är så underbart ologiska och förträffligt roliga att köra. I år börjar en ny version säljas med uppdaterad interiör, men vad som gjort och gör Sport SVR speciell är dess mästerverk till motor. Vad man har visat här är att man inte behöver tänka logiskt för att tänka rätt.

Text

Viktor Ydenius

Land Rover Offical

Bild

bottom of page