top of page
LandRover_Evoque_medak_05web.jpg

Range Rover Evoque

När Range Rover Evoque visades upp för världen år 2011 fyllde den det enorma tomrummet för lyxiga mini-SUV:ar. Det må låta ironiskt och många av konkurrenterna ansåg nog att britterna målat in sig i ett hörn genom att introducera en bil avsedd för en allt för smal kundkrets. Åtta år senare vet vi att Land Rover mycket väl visste vad de höll på med då de nu presenterar den nya versionen av deras kassako. Skrattar bäst som skrattar sist. Under en tid då Brexit ligger över Europa som en blöt filt, är den lilla mini-Rangen en av få ljusglimtar som i dagsläget sipprat ut från de brittiska öarna. Turligt nog gör Evoque ett alldeles utmärkt jobb genom att lysa upp den grå vardagen.

Red Line Driving fick äran att närvara på pressreleasen av den nya Evoquen i Stockholm. Det må vara den minsta bilen i Land Rovers modellutbud, men det dröjde inte långt in i presentationen innan man förstod vilket enormt avtryck den gör för det brittiska märket i sin helhet. För att stötta produktionen av den nya Evoque-versionen har man gjort en investering på över en billion pund (ja, du läste rätt – en billion pund!). Det är således ingen tvekan om att man menar allvar med sin nya modell. På klassisk Land Rover-manér har den lilla SUV:en gett sig ut i den outforskade terrängen och där banat mark för sitt eget segment och man är fast besluten om att skaffa sig ett försprång. Låt dig inte luras av att bilen tillsynes ser ut som en uppdatering av den gamla, detta är en ny bil och ingenting är ärvt ifrån föregående generation – ja, förutom dörrhandtagen.

LandRover_Evoque_Action_11web.jpg

Precis som sina syskon är Evoque en riktig blickmagnet. Å andra sidan kanske det inte kommer som en stor överraskning, eftersom många av bilens futuristiska designelement är direkt hämtade från storebror Velar. Fördelen med detta är såklart att den futuristiska exteriören nu också matchas av en extravagant insida. Omgiven av en ny high-tech interiör med tre stora skärmar, insvept i nybilsdoftande läder och med solen gassande genom det stora panoramaglastaket, kombinerat med den höga sittpositionen, gör att jag känner mig som den överklass bilen är ämnad för.

LandRover_Evoque_det_10web.jpg

“... den exklusiva interiören, kombinerat med den höga sittpositionen, gör att jag känner mig som den överklass bilen är ämnad för..."

Faktum är att bakom ratten infinner sig mycket av samma känsla som de större modellerna gör. Evoque känns som en stor bil i liten lyxförpackning. Även om du inte dyker upp i den största Rangen till jakten på herrgården, är detta något du kommer uppskatta då du letar parkeringsplats i innerstaden. Ska vi vara ärliga, så är ju innerstaden den miljö där denna bil troligen kommer brukas mest och med liknande yttermått som en Ford Focus kan man lägga beslag på de minsta små luckorna.

Bilen vi rattar är en så kallad First Edition vilket innebär att den är fullsmetad med den senaste tekniken. Med den nya funktionen, Clear Sight Ground View, samarbetar bilens kameror för att skapa en virtuellt transparent motorhuv. Detta innebär att du kan se exakt var bilens hjul befinner sig och hjälper dig att spara både fälg och plånbok.

LandRover_Evoque_uppst_02web.jpg

Den tidigare versionen fick utstå mycket kritik för att bakåtsikten var begränsad. Egentligen inte så konstigt då den första Evoquen i princip var en direkt kopia av deras konceptbil Land Rover LRX och då förefaller det naturligt att form gått före funktion. I den nya versionen har man dock tagit till sig av kritiken och introducerat en så kallad ClearSight Rear View Mirror. Gömd i bilens hajfena på taket finns en kamera som med 50 graders vinkel återger vad som finns bakom bilen. På backspegeln finns möjligheten att ha en traditionell spegel eller att med en enkel switch aktivera den inbyggda HD-skärmen och ta del av kamerans information. På så sätt kan du lasta till taket, men ändå se bakåt – smart!

LandRover_Evoque_uppst_19web.jpg

196 km/h

Toppfart

430 Nm

Vridmoment

180 Hk

Effekt

10.4 sek

0-100 km/h

708 900 kr

Pris

Evoque må användas som en stadsjeep, men den skulle inte få bära Range Rover-emblemet om den inte hade möjlighet att köras i svår terräng. Man vet ju trots allt aldrig när man känner för att köra genom en park eller bara demonstrativt vid sidan av vägen. Med möjlighet att vada i vattendjup upp mot 60 cm utgör fontäner inte längre något framkomlighetshinder. Utrustad med så kallad wade-sensing mäter ultraljudssensorer avståndet mellan backspeglarna och vattennivån, och kan på så sätt återge vilket vattendjup du för närvarande befinner dig på. Således kan man enkelt korsa floder även nattetid då det är svårt att avgöra vattendjupet. Den senaste versionen av Land Rovers patenterade terrain response system gör också att bilen läser av omgivningen och genom algoritmer kalkylerar fram bästa körprogrammet för det underlag du för tillfället befinner dig på. Om ovanstående inte gör att du anser dig komma tillräckligt nära naturen, kan du kryssa för bilens veganska tillvalsalternativ – eukalyptusbaserad klädsel. Med mycket nytänkande är således Evoque en frisk vind inom det växande segmentet av lyxiga mini-SUV:ar.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Peter Gunnars

bottom of page