top of page
_SMH2850-HDR.jpg

Porsche Macan S

När Porsche Cayenne introducerades år 2002 var det inte bara dess namn som kryddade upp SUV-marknaden. Porsche tog snabbt ledningen inom segmentet av luxuösa jeepar med sportbilsambitioner och har skapat en trend som under senare år vuxit sig allt starkare. Med den enorma succé som Cayenne inneburit för Porsches försäljningssiffror var det knappast någon överraskning att tyskarna blev sugna på att lägga till ytterligare en SUV i modellpaletten och år 2014 kom Macan. Med ett namn som härstammar från det indonesiska ordet för tiger, vill Porsche visa att de skapat ett djur som kan kombinera rörlighet och kraft i en stor kropp.  Följ med Red Line Driving när vi testar Porsches nya vildkatt på slingriga vägar i hjärtat av de svenska skogarna.

Idag spelar det ingen roll om du heter Lamborghini, Maserati eller Rolls Royce, alla vill vara huvudämnet runt familjens köksbord då nästa bilköp ska diskuteras. För snart tjugo år sedan var det däremot inte lika självklart och många skeptiska ögonbryn höjdes när Porsche tillkännagav att det ville bege sig ut i SUV-träsket. Märkets gedigna historia inom motorsport och dess estetiska signum i form av en 911as slanka linjer, gjorde att upprörda röster höjdes då många ansåg att man inte förvaltade sitt arv. Andra ifrågasatte om en sportbilstillverkare verkligen skulle lämna asfaltens trygga underlag och bege sig ut i okänd terräng – hade man verkligen den kompetensen? Vad många av dem troligen hade glömt var att Porsche under sin uppväxt både varit skickliga traktorbyggare och riktiga hejare på rally. Att fordon från Stuttgart således gör sig bra i stövlar var alltså sedan gammalt, långt innan den första Macan rullade av produktionsbandet.

DJI_0677.jpg

Sett till antalet sålda enheter är Macan tveklöst en av Porsches mest framgångsrika modeller. I modern tid slår den till och med den klassiska 911 på fingrarna och 2017 sålde man tre gånger fler Macan än 911or. Efter fem år på världsscenen är det så dags för Macan att sminkas om och med vetskapen om dess betydelse för märket, tar Porsche dess face-lift på största allvar. Inget är lämnat åt slumpen och allt har putsats – motor, chassi, bromsar, fjädring, exteriör och interiör. Faktum är att man förfinat konceptet så mycket att det känns som att 2019 års Macan är en helt ny bil. Graden av perfektion blir påtaglig när man till och med lagt energi på att göra bromspedalen i kolfiber bara för att generera en bättre känsla och banta bilen på 300 gram!

_SMH2920.jpg

“Macan tveklöst en av Porsches mest framgångsrika modeller. I modern tid slår den till och med den klassiska 911 på fingrarna "

Designavdelningen på Porsche berättade att ett av målen med Macans design, är att det ska se ut som om bilen är formad ur ett enda stycke. Om man har lyckats med det är upp till betraktaren, men det är svårt att argumentera mot att den ger intrycket av att vara en mycket kompakt SUV. Lackad i årets färg, Mamba Green Metallic och utrustad med svarta 21” retrofälgar i högglans, har nya Macan S verkligen en attityd. Att just ett ”S” pryder testbilens baklucka, innebär att bilen huserar en V6a på 354 hästar. Med Sports Chrono-paketet och sportavgassystem får du således både en ljudkuliss och prestanda, som matchar bilens uppkäftiga utseende. Förutom detta är testbilen utrustad med aktiv luftfjädring, som kan sänka hela karossen då man vill köra fortare. Med diverse knep har Stuttgarts ingenjörer på ett genialiskt sätt lyckats dölja många av de negativa köregenskaper som ofta karakteriserar en högbyggd bil. Istället är Macan S riktigt rolig att köra och på slingriga vägar gör den absolut inte bort sig. Den höga sittpositionen är en av få saker som påminner oss om att det är en SUV vi kör, när vi snirklar oss in i skogens hjärta.

_SMH2898.jpg

Även om vi bara håller oss till asfalten, är man på Porsche tydlig med att bilen kan köras på betydligt mer svårframkomligt underlag. På mittkonsolen återfinns knappen för ”off-road”, som optimerar fyrhjulsdriften och höjer markfrigången till 230 mm med luftfjädringens hjälp. På den knivskarpa 10.9” touchskärmen återges kartvyn med hjälp av Googles Earth, vilket gör att omgivningen återges med satellitbilder i 3D. För den som befinner sig vid sidan av vägen kan man på så sätt lättare staka ut en framkomlig rutt genom vildmarken. Även om ytterst få ägare kör sin Macan off-road, skall dess terrängegenskaper inte förringas de dagar man befinner sig på krångliga skogsstigar eller oskottade vägar. Att asfalten är bilens rätta element är dock uppenbart och med en ratt direkt hämtad från superbilen 918, råder det ingen tvekan om att Macan har sportbilsambitioner.

_SMH2823-HDR.jpg

254 km/h

Toppfart

480 Nm

Vridmoment

354 Hk

Effekt

5.1 sek

0-100 km/h

1 050 000 kr

Pris

Till skillnad från många andra kan Porsche säga att de inte följer trender, de startar dem. Med facit i hand har det visat sig att Porsche gjorde precis rätt då de begav sig in i SUV-världen. Genom att lyckas med konststycket att addera sportighet och körglädje, till ett annars grått segment, får de kunderna på fall. Efter att ha kört Macan S förstår jag varför.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Simon Hamelius

bottom of page