
Porsche GT3

Få bilmärken har en så gedigen racehistoria som Porsche och de har genom sina GT3-bilar i princip gjort FIA-klassade sportbilar lagliga för vanliga vägar. Det är 911:or utan smink, bantade på allt lull-lull med ett enda syfte – att kunna köras som en riktig banbil!
Porsche 911 är utan tvekan en av världens mest ikoniska sportbilar. Även om bilen kommit i en mängd olika varianter genom åren, var offentliggörandet av 991:an endast tredje gången modellen kom som en helt ny plattform på över 50 år! Klassad som det bästa 911-chassit genom tiderna var förväntningarna således högt ställda då vi på Red Line skulle få chansen att köra bilen i GT3-upplaga. Att bilen genomgått Stuttgarts muskelbyggarprogram går inte att ta miste på och den har ett mycket aggressivare utseende än en vanlig 911:a. De enorma luftintagen fram och den extra underläppen gör bilen betydligt lägre än den vanliga 911:an. Man brukar säga att en Porsche kan framföras bland vägbulor och farthinder utan problem, men i GT3:an är det inte möjligt – den är för låg. Det är givetvis känt hos Porsche att deras bilar körs lika mycket på vägarna till motorstadion, som på själva banan och de har därför utrustat framvagnen med hydraulisk lyftsats, förutsatt att du betalar 23 600 kr extra såklart. Med denna smarta investering kan du med ett enkelt knapptryck ta dig obehindrat över diverse väghinder.
Som alltid med GT3 gör Porsche slag i saken av termen ”less is more” och något baksäte finns inte att tänka på. Bakom framsätena ser man istället kardanaxeln snyggt prydd med broderade GT3-emblem, inramad av en halvbur – givetvis är strukturen redan förberedd för helbur om man skulle vilja kryssa för det i tillvalslistan. Om man inte förstått det innan, så är det nu uppenbart att detta inte är någon vanlig 911. För 49 000 kr extra får du kolfiberskalstolar direkt hämtade från superbilen 918, anpassade för sexpunktsbälten – en extrautrustning för 4 300 kr. Att kunna halvligga ned i förarsätet då man rattar en GT3, har Porsche gjort till en omöjlighet i och med att stolarnas lutning är fixerad. Trivs du inte med att alltid ha en position redo för race, är det lika bra att du kliver ur bilen och därmed basta. För den som är genuint intresserad av att köra är dock sittpositionen till det närmaste perfekt och den extrema skålningen gör att du inte skjuts en millimeter i sidled även då G-krafterna puttar dig åt sidan. Trots den minimala vadderingen, upplevs stolarna riktigt bekväma och gör att inget onödigt befinner sig mellan föraren och kontakten med vägbanan.
Som sig bör sitter nyckeln till vänster om rattkransen. Detta är direkt nedärvt från Porsches tid i Le Mans, då förarna sprang till bilarna vid starten och att nyckelns placering således gjorde att förarna snabbare kunde starta bilen efter att de hoppat in. Då jag vrider om nyckeln vrålar den 3,8 liter stora boxersexan igång. Varvräknaren studsar där bilen står på tomgång och man både känner och hör den råa mekaniken. Det är tydligt att Porsche vill att föraren skall känna sig som ett med bilen. Den nya motorn har inte samma stamtavla som de tidigare Mezgermotorerna och har mycket att leva upp till. Det är dock en uppgift den klarar med bravur. Med red line vid 9000 rpm är det hela 600 mer än föregångaren och det är just det där lilla extra som skapar en ren och skär symfoni för öronen. Tyvärr ryktas det om att sugmotorerna sjunger på refrängen hos Porsche och att det således kan bli en av de sista gångerna vi får chansen att lyssna till den råa musiken, som kommer ur de centralplacerade avgasrören.

3 cups
Blueberries
3 cups
Flour
325 km/h
Toppfart
2 100 000 kr
Pris
1½ cups
Butter
440 Nm
Vridmoment
475 Hk
Effekt
3.5 sek
0-100 km/h
“.…med 991:an är tredje gången på över 50 år, som Porsche gör om 911-plattformen från grunden…”
Med 475 hästar i ryggen fullkomligt kastar bilen iväg dig då du trycker gasen i botten. Från stillastående passerar bilen 100-strecket redan efter 3,5 sekunder och fortsätter att accelerera hela vägen till 325 km/h. Varje växling känns som en hästspark i ryggen och PDK-lådan adderar en nerv till bilen som ingen annan automatlåda tidigare gjort hos Porsche. Den tillåter fullgasväxlingar på den absoluta gränsen och ger bilen en attityd som även den mest inbitne automatlådekritikern inte kan förneka.
Även styrningen har fått ta emot skeptiska blickar från den gamla skolan, som inte förstår varför man vill överge mekanisk styrning i en förarorienterad bil. Fördelen är att man med den nya elektromekaniska styrningen möjliggör att GT3 kan styra på alla fyra hjul – ja du läste rätt. I hastigheter under 80 km/h svänger bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen och kör man fortare svänger de istället parallellt med framhjulen. I praktiken innebär det att hjulbasen upplevs kortare respektive längre beroende på hastighet. Således känns bilen väldigt agil in i kurvor, samtidigt som den är oerhört stabil när det börjar gå fortare. Bättre kurvkramare än såhär har en 911 aldrig varit och även här får kritikerna sig en knäpp på näsan.
Hur många fördomar man än kan ha mot Porsche GT3 kommer man således alltid fram till slutsatsen att det inte finns något att klaga på hos denna superbil. Precis som med exklusiva klockor, märkeskläder eller andra typer av lyxprodukter är Porsche GT3 en vattendelare. Den skiljer på den sanne entusiasten och personen som köper en produkt för att ha något att skryta med. Att en GT3 har ett värde på omkring två miljoner är det bara ett tränat öga som kan se. För den oinvigde liknar denna bil vilken annan 911 som helst och det är just det som är charmen. Det är en bil som bara köps av dem med ett genuint bilintresse, personer som strävar efter att utvecklas som förare och som fascineras av bilens prestanda. Tänk om fler superbiltillverkares kunder kunde vara så…