dreamcar_nya_0000_nissan-compress.jpg

Nissan GT-R

Inspirerad av Transformerliknande robotar från animeserien Gundam har Nissans chefdesigner Siro Nakamura skapat en superbil som bär på det japanska arvet. Fullmatad med modern teknologi och kunskap från sin egen racingavdelning har Nissan byggt en sportbil som har nästintill fiktiva prestandasiffor!

Trots att Nissan GT-R är en av bilvärldens mest tekniskt avancerade bilar är det japanskt hantverk som står i fokus när det kommer till bilens hjärta. Graden av perfektion och noggrannhet under motorbygget är närmast på kirurgisk nivå. Även om liknelsen mellan medicinska specialister och bilbyggare kan tyckas långsökt, så ligger det närmare sanningen än vad man kan tro. Faktum är att precis som kirurgen opererar sin patient på den sterila operationssalen, sätter Nissans ingenjörer ihop motorkomponenterna till GT-R i ett hermetiskt förslutet laboratorium. Både kirurgen och ingenjören vet, risken för kontamination måste vara obefintlig och vilka som släpps in i det förseglade rummet är givetvis även det strikt reglerat. Precis så som man föreställer sig asiatisk hierarki när den är som tydligast, är det endast 13 stycken så kallade mästaringenjörer, Takumi, som tillåts bygga den ylande V6an. Eftersom varje motor handbyggs blir varje enskilt exemplar unikt och någon exakt effektsiffra går därför inte att få, den kan helt enkelt variera. Något som dock är säkert är att fler än 600 hästar gömmer sig under huven. Det är mer än tillräckligt för att skjuta iväg monstret från 0-100 km/h på under tre sekunder!

dreamcar_nya_0004_nissan-compress.jpg

Den exceptionella graden av perfektionism stannar inte vid motorbyggandet, utan genomsyrar hela byggprocessen av GT-R. När bilens axlar monteras används en hydraulisk rigg för att återskapa bilens vikt, för att man på så sätt ska kunna skapa perfekt chassibalans innan fjädringen slutmonteras till resten av bilkroppen. Bilens däck fylls med kvävgas för att garantera perfekt däcktryck oavsett temperatur och innan GT-R släpps igenom lackinspektionen granskas den med tre olika sorters ljus.  

dreamcar_nya_0003_nissan.jpg

“.... Eftersom varje motor handbyggs blir varje enskilt exemplar unikt och någon exakt effektsiffra går därför inte att få..."

Trots alla extrema fakta och häpnadsväckande effektsiffror är det bilens kurvtagningsförmåga som imponerar allra mest på Red Line-teamet. Bilens fälgar har till och med designats med extra räfflor för att g-krafterna inte ska få däcken att kränga av. Faktum är att man i början av GT-R:s livstid inte kunde erbjuda aktiva kurvljus eftersom de helt enkelt inte hann med i svängarna. Precis som i ett TV-spel är det full gas som gäller genom kurvorna, mot allt vad fysikens lagar heter.

Nissan GT-R

Nissan GT-R må se klumpig ut i jämförelse med andra superbilar, men faktum är att den har ett lägre luftmotstånd än tvålhala Ferrari 458. Det gör att den kan nå toppfarter norr om 300 km/h.  Från början var bilarna toppfartsbegränsade till 200 km/h på allmänna vägar, men GPS-systemet kände av när bilen närmade sig en bana och släppte då på den spärren. Annan high-tech som Nissan GT-R fyllts med är bland annat ett av Bose patenterat noice-cancellingsystem. Små mikrofoner spelar in omgivande brus och bilens högtalare skickar sedan ut det i motfas för att skapa en ovanligt tyst kupé. Bortsett från att använda touchskärmen till att justera det avancerade surroundsystemet, kan du använda den som informationsdisplay för bilens mekanik. Graden av information som kan fås är på nivån att det finns till och med grafer för växellådeoljans tryck och temperatur. Det kan låta nördigt, men kanske inte så konstigt eftersom det är hjärnorna bakom körsimulatorn Gran Turismo varit med och tagit fram systemet.

dreamcar_nya_0006_nissan-compress.jpg

315 km/h

Toppfart

615 Nm

Vridmoment

600 Hk

Effekt

2.9 sek

0-100 km/h

1 600 000 kr

Pris

En del anklagar Nissan GT-R för att vara för mycket av en högteknologisk dator på fyra hjul. Visst är det så att den är sprängfylld med teknik, men allting finns där för att det ska gå otroligt fort. I mångt och mycket kan jag själv inte se någon nackdel med en bil som upplevs som ett TV-spel IRL. Det går inte att komma ifrån att Nissan GT-R är ett japanskt monster, en Godzilla!

Text

Viktor Ydenius

Bild

John Mattisson