top of page
Merca_G500_03.jpg

Mercedes G500

Mercedes G-klass är det vinnande konceptet som Mercedes lämnat i princip orört i närmare 40 år. Under den tiden har den hunnit med att vara allt från slagfältens pålitliga transportfordon till Hollywoods självklara shoppingvagn. Tack vare sin enorma diversitet är G-klass bilen som blivit en statusikon i alla kretsar. När det nu blivit dags för tyskarna att för första gången släppa en helt ny version av sin guldkalv är det mycket som står på spel. Omvärldens förväntningar är minst sagt enorma.

Den ikoniska G-klassen föddes under 70-talet när kungen av Iran önskade att Mercedes skulle bygga ett militärfordon åt honom och hans armé. Kombinationen av att han var en utav företagets största aktieägare och samtidigt önskade totalt 20 000 fordon, gjorde att Mercedes helt enkelt inte kunde tacka nej till ett extremt lukrativt kontrakt.  Även om tyskarna hade dollartecken i ögonen tog de uppgiften på allra största allvar. Den nya bilen skulle trots allt få bära den beryktade stjärnan i grillen och några enkla genvägar fick inte tas. Även om Mercedes ingenjörer hade byggt seriösa terrängbilar förr ville de inte ta några risker, utan slog sina kloka huvuden ihop med genierna på österrikiska Steyr-Daimler-Puch. Företaget var specialister på extrema fordon för militärer och deras erfarenheter byggdes in i den i folkmun kallade Geländewagen. I österrikiska Graz togs den första träprototypen fram (notera att den byggdes i trä och inte i lera, vilket är det normala förfarandet i bilbyggarkretsar) och konceptbilarna skickades sedan bokstavligen över hela världen för att sättas på prov.

Efter år av tester i obskyra miljöer, från Saharas stekheta öken till Arktis isande kyla, började de första Geländewagens att produceras. Trots att Mercedes förberett sin bil på alla tänkbara utmaningar, fick man själva en obehaglig överraskning då iranska revolutionen sammanföll med att de första G-wagens skulle levereras. Det faktum att revolutionen blev slutet för den iranska kungafamiljen innebar att Mercedes plötsligt hade händerna fulla med bilar utan adress. Händelsen sammanföll med att Land Rover presenterade sin första generationens Range Rover, som i praktiken var Geländewagens motsvarighet, men med lite extra lyx och läder. Tyskarna insåg snabbt att deras terrängvagn kunde sminkas om och som ett av världens ledande lyxbilsmärken fanns det teknik och bekvämligheter i överflöd på lagerhyllorna, redo att stoppas in i G-klassen. Plötsligt hade Mercedes terrängmonster förvandlats till en bil som trivdes lika bra i skogen som på den röda mattan. Tyskarnas förmåga att snabbt anpassa sig till de nya förutsättningarna gjorde att G-klassen öppnade upp en marknad helt särställd från mer klassiska bilmodeller. Förutom att dess terrängegenskaper gjorde den till ett självklart val för myndigheter och militärer (inte mindre än 63 olika arméer brukar G-klassen), så trängdes terrängentusiaster tillsammans med överklassen för att få lägga beslag på en bil vars motsvarighet inte fanns. Till och med Påven beställde sitt exemplar och den specialbyggda G-klassen med den skottsäkra glaskupolen har blivit synonymt med Påvens sätt att transportera sig i offentliga miljöer.

Merca_G500_07.jpg

G-klassens extrema terrängegenskaper, brokiga design och överdådiga lyx gjorde den unik på bilmarknaden. Att bilarna dessutom handbyggdes adderade ytterligare exklusivitet och den höga prislappen lockade paradoxalt nog kunder istället för att avskräcka dem. Mercedes förstod att de kokat ihop ett vinnande recept. Även om receptet kryddats med mera motorkraft och lyx genom åren, har G-klassen i grunden varit samma bil sedan den släpptes. När så Mercedes officiellt gick ut med att deras mest karaktäristiska bil någonsin skulle släppas i ny tappning var det därför många som satte andan i halsen - hur skulle det sluta?

 

Trots att det enda som gått i arv från föregående generations G-klass är dörrhandtagen och däckskyddet, så ser den nya G-klassen ut som en äkta Geländewagen. När man ställer de olika versionerna bredvid varandra blir det däremot tydligt att nya bilen växt i alla ledder. Den har blivit bredare, högre och längre än sin föregångare – allt för att baksätespassagerarna inte ska klaga på benutrymme. På utsidan ser det ut som att G-klass genomgått ytterligare en blygsam evolution, men faktum är att Mercedes nya monsterbil snarare är en revolution i jämförelse med de tidigare modellerna.

Merca_G500_06.jpg

“Mercedes frackklädda bergsklättrare väcker all den uppmärksamhet som bara en handbyggd bil i miljonklassen kan göra..."

Eftersom G-klassen kommit att bli Hollywoods självklara shoppingvagn och att allt fler fattat tycke för den vrålstarka AMG-versionen, har Mercedes låtit AMG-ingenjörerna vara med från början den här gången. Konsekvensen har blivit att hjulupphängningarna modifierats och den stela framaxeln är borta. Skälet är att den individuella hjulupphängningen fram ska se till att G-klassen ska bli mer inspirerad att köra på landsväg. Eftersom den nya AMG-versionen skickar iväg tegelstenen från 0-100 km/h på 4,5 sekunder behövs allt väggrepp man kan få.

De inbitna terrängentusiasterna har varit kritiska till valet av framvagn, men de kan lugna sig med att den nya G-klassen har terrängresurser i överflöd. Markfrigången är 24,1 centimeter och skulle man hamna i extrema situationer, kan bilen bli ännu högre tack vare Panhard-stag som är monterade till den nyutvecklade stela bakaxeln. Självklart återfinns tre låsbara diffspärrar, som justeras med ett enkelt knapptryck på mittkonsolen och ytterligare förbättrar framkomligheten. Sensorer känner av om man vill ta sin G-klass på en simtur och stänger då automatiskt luftintaget i grillen och öppnar ett alternativt insug vid strålkastarna. Detta gör att G-klassen klarar ett vaddjup på hela 70 centimeter utan snorkel. Dessutom klarar bilen av bergsklättring på upp till 45 grader och en sidolutning på hela 35 grader. För att översätta det i klartext innebär det att du i princip hoppa över liftkortet vid nästa skidresa och istället köra G-klassen genom hela skidsystemet. Det är inte för inte som bilen bär emblemet med ”Schöckl Proved”.

Merca_G500_14.jpg

För den musikintresserade erbjuds konsertljud ur det snyggt integrerade Burmestersystemet. De 16 högtalarna pumpar ut ljud i absolut världsklass, men något annat är väl inte att vänta av ett högtalarföretag vars ”vanliga” förstärkare för hemmabruk kostar norr om 100 000 kr?! Red Line-teamet valde dock att låta motorn stå för musiken. Med en V8 på fyra liter och 422 hästkrafter behöver man inte skämmas över att starta upp bilen. De djupa bastonerna ger ståpäls och ingjuter minst sagt respekt när bilen startas upp på parkeringsplatsen. Kanske är det inte så konstigt eftersom V8an som gömmer sig under huven på G500 är densamma som återfinns hos många andra renodlade AMG-bilar. Det finns med andra ord kraft så det räcker och blir över…

Merca_G500_02.jpg

210 km/h

Toppfart

610 Nm

Vridmoment

422 Hk

Effekt

5.9 sek

0-100 km/h

1 415 000 kr

Pris

Sammanfattningsvis är G-klassen den bil som Mercedes låtit gå sin egen väg genom decennierna. Nya G500 är inget undantag och den har plockat med det bästa från förr, samtidigt som den erbjuder den senaste tekniken för att föra modellen in i framtiden. Mercedes frackklädda bergsklättrare väcker all den uppmärksamhet och det habegär som bara en handbyggd bil i miljonklassen kan göra. Man behöver inte vara någon bilnörd för att förstå att G-klassen är något speciellt. Någon motsvarighet finns ännu inte…

Text

Viktor Ydenius

Bild

John Mattisson

bottom of page