top of page
569A1222.JPG

Renault Megane RS Trophy

När den franska biltillverkaren lägger till ”R.S.” på sina modeller, förvandlas deras civiliserade vardagsbilar till uppkäftiga banmonster. Renault Megane R.S. är inget undantag och då den dessutom släppts i Trophy-utförande har Renault Sports F1-stall släppts in för att tweaka den till perfektion.

Renaults motorsporthistoria sträcker sig tillbaka mer än 100 år till då Louis Renault blev den första att ta sig upp för den branta gatan Rue Lepic i Montmartre. Hans Voiturette typ A blev startskottet för företagets engagemang inom Grand Prix och motorsport. Med konstruktören Amédée" Gordini i ryggen grundade man Renault Sport som deltog i sitt första F1-lopp 1976. Framgångarna har därefter lagts på hög och stallets bilar har rattats av legendarer som Alain Prost och Fernando Alonso. Även Sebastian Vettels titlar med Red Bull kan delvis tillskrivas Renault, då vinnarbilarna kördes med deras motorer. Med Renault Sports racinghistoria som bakgrund, höjs både förväntningar och förhoppningar då de med sina initialer R.S. visar att de varit med i skapandet av Megane RS Trophy.

569A1426.JPG

Precis som Ferrari och Mercedes låter sina F1-stjärnor ge input till deras vardagsracers, så har Renault tagit hjälp av Nico Hülkenberg. Tillsammans med det övriga F1-teamet fick han i uppdrag att modifiera den ”vanliga” Megane RS till en ännu mer hardcore Trophy-version. På pappret innebär det lite extra av allt; vrid, hästkrafter och fartresurser, men de putsade prestandasiffrorna avslöjar inte helt vilket jobb som ligger bakom. I jämförelse med Megane RS är motorn i Trophy i princip helt ombyggd och det märks!

Förutom en omarbetad motor har man även arbetat på chassit och det så kallade Cup-chassit kommer som standard. Det innebär bland annat en ny diff-broms, hårdare fjädring med hydrauliska stopp. Stötigt på kullersten, men nödvändigt på bana. Bromsverkan står Brembo för och genom att kombinera stål och aluminium har bromsarna tappat värdefulla kilon med bibehållen effekt. Som första bil i segmentet finns här också fyrhjulsstyrning och beroende på valt körläge svänger bakhjulen i motsatt riktning i upp till 100 km/h. Det gör Megane RS Trophy till en kurvkramare av rang och den direkta styrningen är ett utav bilens absoluta trumfkort.

569A1692-HDR.JPG

“...precis som Ferrari och Mercedes låter sina F1-stjärnor ge input till deras vardagsracers, så har Renault tagit hjälp av Nico Hülkenberg..."

Då du kliver in i bilen möts du av ett välkomnande ljud- och bildintro, som avslutas med att ljudet av hjärtslag skickas ut genom Bose-systemets sju högtalare. Ambitionen är att bilen skall tilltala dina sinnen och även om det lite småtöntiga teknikintrot inte ger riktigt önskad effekt, så gör istället inredningens materialval det. Alcantara och läder kombinerat med sportig racingsits och kortstegad manuell växellåda gör att det drar i läpparna redan innan man lämnat parkeringsplatsen. Bra jobbat Renault!

Lackerad i den för Megane RS Trophy exklusiva färgen Tonic Orange, skvallrar 60 mm bredare skärmar, F1-läpp och diffusor om att det inte rör sig om någon vanlig fransos. Det är ingen diskret bil och den väcker omgivningens intresse; ”vad är det där för bil egentligen!?”. Om bilens former trots allt undgår publikens uppmärksamhet, så gör motorljudet det inte. Det nya avgassystemet har fått nya aktiva valv, som kan öppnas för att låta motorn andas bättre. Körs bilen i race-läget står spjällen på vid gavel och det ljud som kommer från den omarbetade fyran ger ståpäls. Huruvida det är helt nödvändigt att ge motorn tillräckligt med luft för att alla 300 hästkrafter skall få komma fram i stadsmiljö är givetvis diskutabelt, men den fantastiska ljudkulissen är för mig skäl nog. Man får dock tänka sig för när på dygnet man väljer att genomföra snabba gasuppsläpp då avgaspuffarna låter som rena pistolskott…

DJI_0132.JPG

Även om det är kul att fånga blickar i city är det på banan som en Renault Megane RS Trophy får komma till sin fulla rätt. Den är ett ytterst potent racingverktyg, som öppnar dörrarna för fler att utvecklas som förare. Alla de som befunnit sig på Nürburgring eller Spa-Francorchamps vet att Renaults hot hatches kan uträtta underverk i rätt händer. I slutändan är det vad som får oss på Red Line Driving att förälska oss i Megane RS Trophy - den sänker tröskeln för den som vill lära sig att köra riktigt fort. Tack Renault Sport för det!

569A1759.JPG

260 km/h

Toppfart

420 Nm

Vridmoment

300 Hk

Effekt

5.7 sek

0-100 km/h

381 700 kr

Pris

Text

Viktor Ydenius

Bild

Pierre Nordström

bottom of page