
Land Rover Discovery
När det kommer till traditioner och arv är det få märken som mäter sig med Land Rover. Deras klassiska modellbeteckningar har funnits i decennier och Discovery utgör inget undantag. En gång skapad för att fylla tomrummet mellan den bruksiga bergsklättraren Defender och den snobbiga Range Rover, kommer nu Discovery i sin femte tappning. Frågan är om inte stövlarna helt bytts mot finskor denna gång?
Namnet Discovery närmar sig sitt 30-årsjubileum och innan den första modellen introducerades år 1989 var jobbet enkelt för Land Rover-försäljarna. Deras kunder kunde antingen välja den otroligt terrängkompetenta och slittåliga Defendern eller så kunde de välja Range Rover om de hellre ville köra off-road i frack. Således fanns det inget mellanting mellan en förtäckt traktor och en rikemans-SUV, men Discovery såg till att ändra på detta genom att bli mellanmjölksalternativet i familjen.
I anslutning till introduktionen vann Discovery British Design Awards och modellen åkte således räkmacka in på röda mattan. Land Rover ville dock inte att bilen skulle fastna där och var fast beslutna om att visa på dess potenta terrängegenskaper. Det var skälet till att man snabbt anmälde modellen till den extrema terrängtävlingen Camel Trophy, vilket somliga kallade terrängbilarnas olympiad. Även om tävlingen fått sitt namn från dess huvudsponsor, cigarettillverkaren Camel, hade den ingenting med rökning att göra. Istället var det tuffa expeditioner där sträckorna gick genom bland annat Amazonas, Sibirien, Borneo, Mongoliet och Australien, men där samtliga förare var tvungna att från början vara amatörer. Personer med tävlingslicens eller militär bakgrund fick därför inte delta. Med rätt bil ville man visa att mod, kraft och stamina var allt som krävdes för att ta sig genom väldens tuffaste terräng. Discovery blev snabbt den självklara kompanjonen.

Camel Trophy blev en enorm PR-succé för Land Rover och befäste deras rykte om extrem terrängkompetens. När åren gick började dock tävlingens fokus ändras från terrängkörningen och innehålla andra äventyrsformer i form av orientering och kajaktävlingar. Vid millenniumskiftet bröt därför Land Rover sitt samarbete med Camel Trophy och konstruerade sin egen tävling G4 Challenge, där bilen åter stod i fokus.

“Förutom att bära fanan högt vad gäller terrängegenskaper, har den nysminkade interiören gjort att Discovery också kan klassas som en gedigen lyx-SUV..."
Med denna historia i ryggen förstår man varför så mycket vikt lagts på att göra den femte generationens Discovery extremt terrängkompetent. Då storebror Defender inte längre klarar av att möta moderna krocksäkerhetskrav är det Discovery som fått ta över stafettpinnen, vilket den gör med bravur. Markfrigång på 35,9 cm (i off-road läge), sidlutningsvinkel på 35 grader och frigångsvinkel fram på 34 grader gör att Discovery på pappret har alla de förutsättningar som konstruktionsmässigt krävs för att köra off-road. Gillar du att spela på marginalerna, skyddar hasplåtar av aluminium motor och växellåda från stora skador. Adderat till detta kommer sedan den senaste tekniken, som skall få den glada amatören att tugga sig igenom skogen som ett fullblodsproffs. Utrustad med Terrain Response II-systemet läser bilen av omgivningen och genom algoritmer kalkylerar den fram bästa körprogrammet för det underlag du för tillfället befinner dig på. Således går det alldeles utmärkt att lämna körlägesalternativet i ”Auto”, bilen vet vad den håller på med och låser automatiskt central- och bakdiffen samtidigt som drivlinan modifieras. Ultraljudssensorer i backspeglarna avgör vilket vattendjup du eventuellt befinner dig på och guidar dig säkert genom leriga miljöer och vattendrag nattetid då just djupet ka vara svårt att avgöra. Discovery klarar av att vada genom hela 90 cm, vilket i praktiken innebär att du i princip kan köra rakt genom barnbassängen på vattenlandet…

Från att från början ha varit en så kallad mellanklass-SUV, har Discovery växt med åren och är numera en fullblods-SUV med plats för sju vuxna passagerare. Genom en mobil-app eller reglage inne i bilen kan samtliga baksäten regleras elektriskt och på så sätt skapa ett lastutrymme som sväljer hela 2 406 VDA-liter. Att köra flyttlass samtidigt som du storhandlar utgör därför inte längre något problem. Utrustad med luftfjädring kan dessutom bakänden sänkas hela sex centimeter för att underlätta åtkomst till bagaget. Från bagaget kan man även precisionsjustera luftfjädringens höjd för att exempelvis underlätta påkoppling av släpkärra. Funktionen ”Nose Load Measurement” gör att bilen mäter hur mycket vikt som ligger mot själva dragkulan och från bagaget kan man sedan trycka på en knapp vilken får släpets lampor att aktiveras i en speciell sekvens. Land Rover är först med detta och denna funktion gör att du slipper kliva i och ur bilen för att kontrollera att släpvagnens lampor fungerar korrekt – smart! Dragvikten på 3500 kg innebär också att det snarare är din körkortsbehörighet du behöver fundera över än vad bilen klarar av att dra.

209 km/h
Toppfart
600 Nm
Vridmoment
258 Hk
Effekt
8.8 sek
0-100 km/h
900 000 kr
Pris
Discovery är sålunda en mycket praktisk bil och stora reglage för att reglera luftkonditionering och andra basala funktioner skvallrar om att detta skall kunna göras med handskarna på. Praktikaliteten har dock inte gjort avkall på stilen och förarplatsen har fått sig en rejäl uppdatering i jämförelse med föregångaren. Insidan av Discovery andas lyx och kan jämföras med känslan av att kliva in i ett brittiskt vardagsrum. Mjukt läder och autentisk träpanel kombineras med borstade aluminiumdetaljer för att skapa en premiummiljö och gränsen mellan Range Rover och Discovery blir allt mer diffus. Om bilen är utrustad med den elektriska luftfjädringen sänker den sig 1,5 cm då man parkerat och ytterligare 2,5 cm då en dörr slås upp och adderar till den lyxiga känslan, samtidigt som det är otroligt praktiskt.

Knattret från dieselmotorer får sällan komplimanger för deras ljudkuliss, men Discoverys V6 diesel ändrar på detta. Även om tomgångsljudet inte är något att skryta med, fylls kupén av ett doft morrande under acceleration och gör denna dieselmotor till en av få som får dig att dra på smilbanden. Den ger dessutom tillgång till hela 600 Nm i vrid, så råkraft är inget som saknas och det får bilens 2 607 kg att röra på sig om man så vill.

Nya Discovery tar ett enormt steg framåt mot sin föregångare. Den nya aluminiumkarossen bantar bilen hela 480 kg mot tidigare och är skapad för att ha ett designspråk som passar in bland Land Rovers övriga modeller. Bilen är minst sagt enorm och ingjuter respekt bland medtrafikanterna. Förutom att bära fanan högt vad gäller terrängegenskaper, har den nysminkade interiören gjort att Discovery också kan klassas som en gedigen lyx-SUV. Som svar på frågan i början av artikeln råder det därför inte längre någon tvekan om att Discovery gör Range Rover sällskap i de fina salongerna.