top of page
IMG_3439.jpg

Toyota Land Cruiser J70

Land_Cruiser_Logo.png

Toyota Land Cruiser 70-serie är en del av den moderna historien och historia som fortfarande skrivs idag. Vid naturkatastrofer, humanitära kriser och krig har denna bil i över 30 år fraktat hjältar och hjälporganisationer till några av världens mest svårtillgängliga platser.  Under de hårdaste förhållanden och i den tuffaste terrängen har den garanterat att de kan komma fram till människor i nöd. Det är tillfällen då ett fordons tillförlitlighet och hållbarhet kan vara skillnaden mellan liv och död. Det är ingen tillfällighet att FN och Röda Korset väljer Toyota Land Cruiser.

 

Då Koreakriget bröt ut år 1950 tog japanerna fram ett alternativ till Willys Jeep för att USA skulle kunna undsätta Sydkorea. Resultatet blev Toyota Jeep BJ. Då jurister tyckte att modellnamnet var för likt amerikanarnas motsvarighet, döptes modellen om och namnet blev istället Land Cruiser. När den nya 70-serien lanserade år 1984, hade Toyota redan sålt över en miljon Land Cruiser och fått ett rykte att bygga bilar som kunde ta sig fram överallt. Toyota Land Cruiser 70 kom att befästa det ryktet.

Toyota grundade det kvalitetsarbete man idag kallar för ”lean production”. Idag är det golden standard när det gäller kvalitetsutveckling världen över. Några av grundprinciperna är ”kunden framför allt” och ”kaizen”. Det senare är det japanska ordet för ständig förbättring och detta illustreras av Toyota Land Cruiser 70. Trettio år efter lanseringen säljs bilen fortfarande och det skulle dröja ända fram tills 2007 innan man gjorde den första stora ändringen på modellen!

Att modellen gått hem i Afrika är föga förvånande och Toyota själva uppger att 70% av kontinentens fyrhjulsdrivna bilar har deras logga i grillen. Trots detta är Afrika inte Land Cruisers största marknad, utan Australien. Faktum är att innan modellen introducerades ”Down Under” hade Land Rover 90% av marknaden. Idag har de 2%. Globalt står australiensarna ensamt för 10% av marknaden. Då 70-serien inte säljs i Europa bestämde vi oss på Red Line Driving därför att ta oss till andra sidan jordklotet för att testa bilen i i sin hemmamiljö.

3 cups

Blueberries

3 cups

Flour

9 sek

0-100 km/h

180 Hk

Effekt

430 Nm

Vridmoment

1½ cups

Butter

440 500 kr

Pris

193 ´km/h

Toppfart

“Att köra fast med en Land Cruiser är nästintill omöjligt. Paul och Birgitta Bohlen Jüni körde sin 280 000km genom 63 länder”

“Innan modellen introducerades ”Down Under” hade Land Rover 90% av marknaden. Idag har de 2%…”

På Australiens östkust, 250km norr om Brisbane, ligger Fraser Island. Med sina 1,840 km2 är det världens största sand-ö och en av Australiens mest kända nationalparker. Detta var platsen vi valt för att testa Toyota Land Cruiser J78 under tre dygn. Före avfärd hade vi fått en genomgång vilka regler som gällde på ön, hur man agerar när det bildas trafik på en sandstrand och påmints om att alltid hålla koll på motortemperaturen. Vi hade tagit med oss proviant och sovutrustning för tiden vi skulle vara på ön och förberetts på att se upp för vildhundarna, Dingos, som gärna blev lite väl närgångna nattetid. Det rådde konsensus kring att detta var ett äventyr Paul och Birgitta Bohlen Jüni, paret som kört sin Land Cruiser 280 000km genom 63 länder, hade trivts med.

Efter att färjan släppt av oss på öns mitt, sänkte vi lufttrycket i samtliga däck, lade i lågväxeln och begav oss mot Lake McKenzie. Bilen vi fått låna var en Toyota Land Cruiser J78 Troop Carrier. Detta innebar att bilen hade möjlighet att frakta upp till 11 personer och bära en last på 800kg. Med en sexcylindrig dieselmotor på 129Hp sattes inga hastighetsrekord, men detta var givetvis inte bilens syfte heller. Det som istället förvånade var hur höga varvtal motorn klarade av att jobba med, utan att oljetemperaturen sköt i höjden eller att motorn kokade. Det var sällan vi växlade över treans växel och dagarna i ända pressades bilen till att aldrig ligga under 3500 rpm. Ibland upp mot 4500 rpm! Skälet var givetvis inte att vi ville plåga motorn med flit, utan att detta är det körsätt krävs då man kör på sand. För hög utväxling gör att man snabbt tappar det vridmoment som krävs för att bilen ska övervinna sandens motstånd och man riskerar att köra fast.

Risken att köra fast i en Land Cruiser är dock minimal och oavsett om vi vadade genom vattenhål, körde i svår skogsterräng eller upp för branta sanddynor fanns det aldrig en tvekan om att vi inte skulle komma fram. Toyota själva säger att man bör räkna med att bilen, med vanligt underhåll, skall klara minst 200 000km i denna typ av konstant terräng. Receptet påstår de själva är deras ladder-frame chassi, enkla 5-växlade manuella låda och att man valt att endast ha cylinderfjädring över framaxeln till förmån för bladfjädring över bakaxeln. Det sistnämnda gjorde att ingen av medresenärerna ville åka bak då bilen upplevdes som extremt stötig, men att fjädringskombinationen fyller ett syfte är det svårt att argumentera emot.

 

Efter att praktiskt taget ha bott med bilen i 72 timmar var det inte svårt att förstå varför australiensarna förälskat sig i Land Cruiser. I den terräng som landet så ofta bjuder på och där avstånden gör att du kan köra en hel dag utan att stöta på en enda medmänniska, finns det inget viktigare än att man kan förlita sig på sitt fordon. Även om Land Cruiser J78 är otroligt spartansk och på asfalt ger samma körupplevelse som en traktor är detta en bil som aldrig ger upp. För oss på Red Line möjliggjorde detta att vi kunde ta oss till några av jordens vackraste platser och sedan tryggt lämna Fraser Island efter ett av våra livs största äventyr.

Text

Viktor Ydenius

Viktor Ydenius

Bild

bottom of page