top of page
lambo_web_05.JPG

Lamborghini Aventador Roadster

Att uppnå perfektion tar tid och när det kommer till Lamborghinis monstruösa V12:or vet italienarna bättre än att skynda för fort. Under ett halvt sekel har endast fem flaggskeppsmodeller tillåtits träda ut från Sant'Agatas portar och den mest brutala av dem alla är Aventador. Dess törstande sugmotor erbjuder galna 700 hästkrafter förpackat i en kolfibermonocoque som inspirerats av stridsflygplan. Låter den galen? Det är den inte, den är sinnessjuk!

Precis som sig bör är även denna monster-Lambo döpt efter en mytomspunnen tjurfäktningstjur. Just Aventador skall ha varit en särskilt stark best från spanska Corrida och muskler är ingenting som fattas bilen heller. Den högvarviga V12:an får Aventador att avklara 0-100 km/h spurten på 2,9 sekunder (tre sekunder för roadstern) och accelerationen avtar inte förrän 350 km/h-strecket är passerat. Det är dock inte bara prestandasiffrorna som får en att tappa hakan, utan också vad motorn kräver för underhållsvolymer. Förutom alla tankstopp som en superbilsägare tar för givet, behöver motorn konstant 30 liter motorolja för att hålla sig hydrerad och 25 liter kylarvätska motverkar att motorn blir överhettad. För att sätta siffrorna i perspektiv, så är det mer än fem gånger de volymer en vanlig bil kräver. Samtidigt är Aventador, så långt ifrån vanlig man kan komma. Italienarna har till och med programmerat avgasinsprutningen så att oförbränt bränsle skall nå det heta avgassystemet och få Aventador att spruta eld!!!

lambo_web_06.JPG

Med Ferruccio Lamborghinis rötter inom det italienska flygvapnet är det kanske inte konstigt att Lamborghinis designers vänt sig till attackflyget för att hitta inspiration till Aventadors skarpa linjer. Chefsdesignern Filippo Perini skall ha sneglat lite extra på Stealthflygplan i form av amerikanska B-2 och F-22 när han jobbat fram Aventador ur leran. Slutresultatet är en bil med aggressiv look och extrema proportioner – den är lägre än en Porsche Boxster, men lika bred som en Dodge Ram...

Likt ett stridsflygplan startas Aventador med en flip-switch på mittkonsolen. Monstret väcks till liv med ett sådant avgrundsvrål att andra bilar i dess närhet får skrämselhicka och billarmen ljuder i symfoni när Lambon lämnar parkeringen. Det kan låta som ett författamässigt stilgrepp, men det hände oss på riktigt. Faktum är att Lambon når sådana decibelnivåer att vissa racebanor till och med förbjudit den. Den spränger bullerkraven helt enkelt.

lambo_web_01.JPG

“Italienarna har till och med programmerat avgasinsprutningen så att oförbränt bränsle skall nå det heta avgassystemet och få Aventador att spruta eld!!!"

Under 60-talet ska Ferrucio ha sagt att prioritetsordningen för varje Lambo skulle vara toppfart, acceleration och väghållning. För Aventador har dock väghållningen blivit det som satts först på dagordningen. Med tanke på bilens prestandasiffror förstår den, som kan läsa mellan raderna, att Aventador är fullkomligt fantastisk att köra. Tack vare den F1-inspirerade pushrod-fjädringen i kombination med det avancerade fyrhjulssystemet från Haldex hittar de breda Pirellidäcken fäste oavsett ingångshastighet i kurvorna – aldrig har en Lambo känts så stabil genom chikanerna.

Det välbalanserade uppträdandet är också konsekvensen av att italienarna jobbat hårt med bilens viktbalans och den uppmärksamme kan se en del av det arbetet genom glasmotorhuven. Man kan då se att motorn är lätt vänsterförskjuten i förhållande till korsstagets mittpunkt. Ingenjörerna har gjort det med flit för att balansera vikten från drivaxeln. Tack vare att hela chassit byggs med en kolfibermonocoque som utgångspunkt har man också kunnat hålla nere hela bilens vikt och samtidigt göra den extremt vridstyv. Även om en torrvikt på 1 575 kg (några extra kilo för roadstern) får klassas som tungviktare i superbilssammanhang märks knappt hälften av kilona och Aventadoren har en instyrning i paritet med en KTM X-Bow.

lambo_web_02.JPG

Den som kan sin bilhistoria vet att Lamborghini som sportbilshus var en direkt konsekvens över ett växellådsgräl mellan Ferrucio själv och Enzo Ferrari. Den förstnämnde tyckte helt enkelt inte att lådan i hans Ferrari 250 GT höll måttet och bestämde sig för att ta saken i egna händer. Att växellådan är en del av upplevelsen i Aventador är därför föga förvånande. ISR-lådan lämnar visserligen övrigt att önska i normalläget, men så fort man lägger i ”Sport” eller ”Corsa” börjar tjurfäktningen. Det märks direkt att Aventador tänder till och får en extra adrenalininfusion som gör den reptilsnabb. Vid fullgasacceleration får den ylande V12an nackhåren att resa sig, samtidigt som ögonen trycks tillbaka in mot kraniets botten. Varje gång de enorma rattpaddlarna vidrörs sparkar tjuren bakut och får kotorna att förskjutas i förhållande till varandra. Det enda sättet att trycka dem på plats igen är genom att fortsätta gasa…

lambo_web_03.JPG

350 km/h

Toppfart

690 Nm

Vridmoment

700 Hk

Effekt

3.0 sek

0-100 km/h

4 584 000 kr

Pris

När provkörningen slutligen är över och de borrade bromsskivorna osar av hetta, har ännu en pojkdröm gått i uppfyllelse. Att få ratta Lamborghinis flaggskepp är en speciell upplevelse. Det känns som att gå nio ronder mot Mike Tyson, samtidigt som lyckan är total över att du blivit totalt mörbultad…

Text

Viktor Ydenius

Bild

John Mattisson

bottom of page