top of page
Hellcat46-compress.jpg

Dodge Challenger Hellcat

SRT-Hellcat-logo-2560x1440.png

När övriga bilmärken jobbar stenhårt för att spara bränsledroppar och ägnar sig åt downsizing, gör amerikanska Dodge tvärtom. Istället för att spara på krafterna, spänner man musklerna och trycker ned en 6,2l Supercharged HEMI V8 på 717 hästkrafter i en vanlig sedan. Namnet som man givit bilen, Hellcat, kunde inte vara mer passande, då det man lyckats skapa är något så brutalt att det endast kan komma från underjorden!

I början av 60-talet introducerades Ford Mustang och blev startskottet på utvecklingen av en hel generation muskelbilar som kom att bli en epok inom bilvärlden. Legender som Plymouth Barracuda, Pontiac GTO och inte minst Dodge Challenger var resultatet av en inhemsk kapprustning i motorvolym och hästkrafter. Under 70-talet fick epoken ett abrupt slut med dubbla oljekriser och påföljande lågkonjunktur. Över 30 år senare, mellan år 2005 och 2009, gjorde Dodge, Ford och Chevrolet gemensam sak i att försöka återuppliva den gamla legenden och lanserade varsin muskelbil. Det blev tydligt att nykomlingarna inte kunde leva upp till sina äldre syskons forna glans och visade att amerikanska bilar inte var något att räkna med inom sportbilsvärlden. Så har det förblivit ända tills nu…

År 2015 lanserades Dodge Challenger Hellcat som fått övriga konkurrenter att lyfta på hatten över vad man har åstadkommit. Man hade då precis lanserat världens starkaste muskelbil! Med en HEMI V8 Supercharged på 6.2l får man ut 717 hästkrafter. Detta gör att 2 ton muskelbil går från 0-100 på 3,6 sek och ger en acceleration på nästan 1g! Detta motsvarar g-kraften i 70-talets månraketer precis efter avfyrning!

Att ”tämja vidundret” är här ett reellt begrepp för att all kraft går till bilens bakdäck. Således spelar det ingen roll om du kör i 110 km/h när du trycker gasen i botten, däcken kommer släppa i alla fall. Det är så brutalt mycket kraft att inget anti-spinsystem i världen har en chans att jobba emot fysikens lagar. På internet florerar otaliga exempel där förare inte visar respekt för den extrema kraft som bilen besitter och befinner sig halvvägs ut på en åker innan det tar stopp.

Om du inte vill visa dig på styva linan är bilen dock extremt lättkörd och tur är det, för i stan får den uppmärksamhet! Muskelbilens entré missas inte av någon då bilen är enorm och motorn fullkomligt vrålar bara du nuddar gasen. Att det inte rör sig om en miljöbil förstår nog gemeneman, men att den drar 8 l/mil inne i stan är nog bara bra att inte så många känner till.

3 cups

Blueberries

3 cups

Flour

322 km/h

Toppfart

1 000 000 kr

Pris

1½ cups

Butter

881 Nm

Vridmoment

717 Hk

Effekt

3.6 sek

0-100 km/h

"2 ton muskelbil går från 0-100 på 3,6 sek och ger en lateral acceleration på nästan 1g! Detta motsvarar g-kraften i 70-talets månraketer precis efter avfyrning!”

“Att ”tämja vidundret” är här ett reellt begrepp för att all kraft går till bilens bakdäck.Du kan således få däckspinn i 110 km/h!”

Det många muskelbilar fått kritik för är att de endast är bra på att gå fort på raksträckor, men är mer eller mindre värdelösa på banor. Så är inte fallet med Challenger Hellcat. Med ett viktförhållande på nästintill 50-50 och växlingshastighet på 250 ms kombinerat med sin utomjordiska motor, har den lyckats ta sig runt Hockenheim på 1:14.6.  Dodge insisterar därför att detta är en bil du kan ta med till banan. Vi kan inte annat än instämma, för trots sina groteska proportioner är bilen väldigt lätthanterlig och smidig som den katt den utger sig för att vara. Att man är seriös med att detta är en bil för banan visas också i bilens infotainmentsystem, där inställningarna för bilens prestanda är oändliga.

Dodge Challenger Hellcat ger den allt mer politiskt korrekta bilvärlden en käftsmäll! Man talar inte till individens förnuft som säljargument, utan man spelar på dess känslor och drömmar om en svunnen era av legender. Dodge väcker på egen hand liv i myten om muskelbilarna och visar att det är en historia som fortsätter skrivas. Att det fungerar är det ingen tvekan om, utan vidareutveckling på Challenger Hellcat i form av Wideboy och Demon visar att Dodge ger långfingret till den utveckling som övriga bilindustrin idag är på väg emot!

Text

Viktor Ydenius

Bild

Anne Ziegan

bottom of page