Med en bakgrund inom konst ville Freddy hylla renässansens giganter genom att göra en nytolkning av deras verk. Efter att ha arbetat som fotograf i över 20 år var det givet att kameran skulle bli hans pensel, men han hade svårt att komma på hur tolkningen skulle göras eller bilderna komponeras. Konceptet, att göra om en målning till fotokonst, var i sig inte unikt och hade gjorts gånger förut, men Freddy ville göra det utifrån ett nytt perspektiv; ”Jag ville respektera och förmedla den känsla som originalmålningarna gör, samtidigt som jag med en twist ville lägga till ytterligare en dimension som gör att bilderna behåller sin essens då de tas ur sin kontext”.

Vid ett tillfälle följde han av en händelse med sin vän till verkstaden efter att vännens bil gått sönder. Bilverkstaden han klev in i kom att bli en vändpunkt för hans karriär. ”Verkstaden fullkomligt skrek efter att få bli porträtterad” berättar Freddy och projektets form började utkristallisera sig. Det han ville göra var att avbilda verkstaden och verkstadspersonalen i samma komposition som berömda renässansverk. När folk fick nys om idén hoppade de snabbt på och renässansserien var en realitet.

De verk Freddy valde att tolka var ”Adams skapelse” av Michelangelo, ”Sista måltiden” av Philippe de Champaigne och Rembrants ”Anatomilektion”. Han utökade sedan serien med tolkningar av samtida porträtt. Samtliga bilder visar på en otrolig kunskap inom fotokomposition, ljussättning och detaljrikedom, samtidigt som deras likheter med originalen inte går att missa. Det senare ger betraktaren snabbt ett leende på läpparna då denna moderna tolkning även är gjord med en stor portion humor.

Det är föga förvånande som serien fått flera utmärkelser och vunnit första plats i Inernational Color Award, the One Eyeland Silver Award och APA Conceptual Award. Serien har givit Freddy blodad tand och bilverkstäder verkar ha blivit hans nya favoritmiljö att fota i. I det senaste projekt ”Guldlock och tryckluftsverktygen” är han tillbaka i verkstaden och bjuder på en nytolkning av Guldlock och de tre björnarna utifrån bilmekanikerns perspektiv. Vi har därför Freddy att tacka för att bensindoft och motorolja på allvar får utrymme inom den moderna kulturen. Vi på Red Line Driving anser att det borde varit självklart sedan länge.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Freddy Fabris

www.fabrisphoto.com

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
Carsymbol.png

© 2016 Red Line Driving