top of page
LastSupper Freddy Fabris.jpg

Freddy Fabris Garagekonst

Inom reklamvärlden är Freddy Fabris sedan länge ett väletablerat namn.  Han har där jobbat för erkända reklamfirmor som Saatchi & Saatchi, Ogilvy & Mather och Leo Burnett. Med kunder som Coca Cola, McDonalds, BMW, Adidas, Panasonic och Levi’s är det ingen tvekan om att fantasi krävs för att kunna tillfredsställa sina klienter inom ett väldigt brett fällt. Det arbete som placerat Freddy på världsscenen är dock inte relaterat till hans renommerade arbeten, utan ett projekt han gjorde för sin egen skull där han kunde få fullt utlopp för sin fantasi och kreativitet. Genom en brilliant tolkning av några av värdens mest kända konstverk har han med extrem detaljrikedom och humor tagit oljiga bilmekaniker rakt in i kulturens finrum.

Med en bakgrund inom konst ville Freddy hylla renässansens giganter genom att göra en nytolkning av deras verk. Efter att ha arbetat som fotograf i över 20 år var det givet att kameran skulle bli hans pensel, men han hade svårt att komma på hur tolkningen skulle göras eller bilderna komponeras. Konceptet, att göra om en målning till fotokonst, var i sig inte unikt och hade gjorts gånger förut, men Freddy ville göra det utifrån ett nytt perspektiv; ”Jag ville respektera och förmedla den känsla som originalmålningarna gör, samtidigt som jag med en twist ville lägga till ytterligare en dimension som gör att bilderna behåller sin essens då de tas ur sin kontext”.

Vid ett tillfälle följde han av en händelse med sin vän till verkstaden efter att vännens bil gått sönder. Bilverkstaden han klev in i kom att bli en vändpunkt för hans karriär. ”Verkstaden fullkomligt skrek efter att få bli porträtterad” berättar Freddy och projektets form började utkristallisera sig. Det han ville göra var att avbilda verkstaden och verkstadspersonalen i samma komposition som berömda renässansverk. När folk fick nys om idén hoppade de snabbt på och renässansserien var en realitet.

"Bilderna visar på en otrolig kunskap inom fotokomposition, detaljrikedom och inte minst humor”

De verk Freddy valde att tolka var ”Adams skapelse” av Michelangelo, ”Sista måltiden” av Philippe de Champaigne och Rembrants ”Anatomilektion”. Han utökade sedan serien med tolkningar av samtida porträtt. Samtliga bilder visar på en otrolig kunskap inom fotokomposition, ljussättning och detaljrikedom, samtidigt som deras likheter med originalen inte går att missa. Det senare ger betraktaren snabbt ett leende på läpparna då denna moderna tolkning även är gjord med en stor portion humor.

AnatomyLesson-Freddy Fabris.jpg

Det är föga förvånande som serien fått flera utmärkelser och vunnit första plats i Inernational Color Award, the One Eyeland Silver Award och APA Conceptual Award. Serien har givit Freddy blodad tand och bilverkstäder verkar ha blivit hans nya favoritmiljö att fota i. I det senaste projekt ”Guldlock och tryckluftsverktygen” är han tillbaka i verkstaden och bjuder på en nytolkning av Guldlock och de tre björnarna utifrån bilmekanikerns perspektiv. Vi har därför Freddy att tacka för att bensindoft och motorolja på allvar får utrymme inom den moderna kulturen. Vi på Red Line Driving anser att det borde varit självklart sedan länge.

Adams skapelse
Still Leben
Renässans porträtt
Still Leben
Anatomilektion
Sista måltiden

Text

Viktor Ydenius

Bild

Freddy Fabris

www.fabrisphoto.com

bottom of page