top of page
FiestaST_10.jpg

Ford Fiesta ST

Mycket motor i liten bil är ett recept som får varje bilentusiast att le när högerfoten borrar sig ned längs med slingriga vägar. Just Ford har under många år varit mästare på att addera precis rätt krydda för att göra deras annars tama svenssonbilar till något alldeles extra. Förra generationens Fiesta ST prisades som något av det roligaste du kunde köpa för pengarna av renommerade tidskrifter som Top Gear och Evo. Trots att den nya generationens Fiesta ST till storleken fortfarande är amerikanernas minsta bil, har den ett stort tomrum att fylla. Vi på Red Line Driving provkör den.

När Henry Ford år 1901 tog hem biltävlingen i Michigans Grosse Point i sitt hemmabygge, lades grunden för Ford Performance. Under årens lopp har märkets racingdivision samlat på sig vinstbucklor inom både NASCAR, Le Mans, WRC och rallycross. Deras racingerfarenheter har sedan packats in i smällkarameller som Ford RS200, Sierra RS500 Cosworth och Focus RS för att vanliga konsumenter skulle få njuta av det lilla extra.

Parallellt med att rallyns legendariska Grupp B gjorde intåg, började allt fler få upp ögonen för adrenalinstinna småbilar i kompaktklassen. VW visade vägen med sin Golf GTI och Ford var snabba med att svara med sin Fiesta XR2. Dess 84 hästkrafter nosade Golfarna i nacken och för tiden ansågs den vara galet snabb med en 0-100 km/h på 10.1 sekunder. Idag skulle den bli omkörd av en fullastad familjebil, så att det hänt mycket med åren är det ingen tvekan om. Dock banade XR2:an vägen för vad som sedan skulle bli en subdivision inom Ford Performance-familjen – Sport Technologies (ST). Divisionens uppdrag är förutom prestanda att göra ST-bilarna till skyltfönster för Fords senaste tekniska innovationer och framsteg. Första gången man satte ST-märket på en Fiesta var 2004. Med extra luftintag och breda hjul visade man att lek och körglädje skulle tas på allra största allvar - det blev en modern klassiker.

FiestaST_11.jpg

När den senaste versionen av Fords lyckopiller blev officiell var det många som förvånades av dess specifikationer. I motsats till fördomarna om den amerikanska mentaliteten att ”the more the merrier” hade man i sin nya Fiesta ST valt att plocka bort en cylinder från de lovprisade fyrcylindriga motorn i föregångaren. Dessutom med möjlighet till cylinderavstängning. Ja du läste rätt, cylinderavstängning hos en trecylindrig motor! Att motorn vid låg belastning kan välja att plocka bort en cylinder på mindre än 14 millisekunder gör visserligen tankningen till ett roligare moment – nya Fiesta ST är sex procent snålare än innan, men prestandasifforna är i övrigt i princip identiska med innan. Således kan man ha roligt med ett renare samvete, men skulle det vara tillräckligt för att en tidigare ST-ägare skulle vilja ”byta upp sig”? Svaret är ja!

Nya Fiesta ST visar att det inte är bakom siffrorna som nöjet finns, utan det är bakom ratten! Motorn upplevs mer än tillräcklig med ett rejält bottendrag och kraft som levereras över ett större varvspann än tidigare. För första gången i en Fiesta finns körlägesväljare och genom att lägga i ”Sport” eller ”Race” vinklas klaffen i avgassystemet om. Det gör att ljudet smiter förbi ljuddämparen och trots motorns på pappret lilla storlek, skvallrar det dova ljudet om att det finns testosteron så det räcker. Vid gasuppsläppen kryddas dessutom ljudkulissen av härligt smatter, som gör det svårt att inte dra på smilbanden.

FiestaST_03.jpg

“... tvivlarna kan andas ut, den nya generationens Fiesta ST blev precis så bra som de kunnat önska..."

Bilens chassi är det som verkligen gör Fiesta ST unik. Den är åtta procent styvare än tidigare och styrningen är den mest direkta som har suttit i en Ford Performance-bil – det känns! De kramiga Recaro-stolarna behövs för att hålla dig på plats när Fiesta ST pressas genom kurvorna. Utrustad med samma limited-slip differential som återfinns i Focus RS flyttar sig bilen precis dit du vill ha den och skär apex med en hårnåls precision. Vid de tillfällen du blir för ivrig går bilen upp i välbalanserade ställ tack vare de så kallade ”banan-fjädrarna”. I bakvagnen har Ford nämligen byggt in fjädrar med en konvexitet som hela tiden ”pressar” bakaxeln till konsekventa hjulvinklar. Den teknisk insatte förstår att en Watt-länk hade gjort samma sak, men Fords lösning är tio kilo lättare. När det gäller prestanda är varje kilo ett ton, så den fiffiga lösningen är något Ford varit snabba med att ta patent på.

FiestaST_06.jpg

Även på insidan har bilen fått sig ett lyft och den genomgående kvalitetskänslan har tagit ett kliv framåt. Förutom de sportiga stolarna och den tillplattade ratten är det för ögat inte mycket som skvallrar om att du befinner dig i en Fiesta ST. Istället uppskattas uppgradering av materialval där läder och suede beklär stolarna, samtidigt som reglage och knappar har en schysst känsla. De danska ljudgudarna på Bang & Olufsen har fått äran att installera sina högtalare, som gör att de personliga Spotify-listorna kan spelas på decibeltal som annars skulle fått öronen att blöda.

FiestaST_12.jpg

232 km/h

Toppfart

290 Nm

Vridmoment

200 Hk

Effekt

6.5 sek

0-100 km/h

280 000 kr

Pris

Fiesta ST må vara en diskret bil som swishar många obemärkt förbi, men för den insatte ingjuter den respekt när den uppenbarar sig. Det är ett oerhört kompetent bygge som Ford lyckats koka ihop och körupplevelsen är så nära beroendeframkallande man kan komma. Oavsett priskategori är Ford Fiesta ST en av de roligaste bilarna som finns på marknaden idag. Tvivlarna kan andas ut, den nya generationens Fiesta ST blev precis så bra som de kunnat önska. Tomrummet är fyllt – punkt.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Peter Gunnars

bottom of page