top of page
Cupra_07.jpg

Cupra Ateca

Precis som en sångare i ett stort rockband har Cupra bestämt sig för att satsa på sin solokarriär och lämna bandet Seat bakom sig. I alla fall är det vad spanjorerna vill ge sken av, men i själva verket är det samma team som jobbar bakom kulisserna. Man kan lätt tro att det bara rör sig om en ompaketering av gammalt material, men det är inte fallet. I själva verket känns Cupra Ateca som den nystart företaget hoppats på. En nystart innehållande 300 adrenalinstinna hästkrafter…

Seats framgångssaga inom rally och racing löper över decennier. Även om man vunnit mest framgång inom standardbilsracingen - man har ju ett tungviktsbälte inom WTCC bland annat – är det meriterna inom rally som banat vägen för Cupra-märket. Namnet är en direkt förkortning av ”Cup Racing” och för att fira sin seger inom 1996 FIA 2-Litre World Rally Cup, släppte man en Ibiza Cupra byggd för allmän väg. Sedan dess har Cupra-symbolen identifierat Seats mest steroidstinna vardagsbilar, men nu är det alltså dags för Cupra att stå på sina egna ben.

Genom att lansera Cupra som ett helt eget märke hoppas VW-gruppen inte bara på att skapa bilar pumpade på testosteron, utan också på att Seat-designen skall bli synonymt med ökat raffinemang. Man räknar med att allt fler är beredda att betala lite extra i sin strävan att få visa upp sig i något unikt. Spanjorerna har jobbat stenhårt med Atecas helhetsintryck och för första gången på länge har man lyckats bygga en Seat-produkt som faktiskt ser exklusiv ut.

Cupra_04.jpg

Med skarpare vinklar, ett genomarbetat kjolpaket och fyra utblås ser Cupra Ateca  riktigt aggressiv ut. De diamantsvarvade 19” fälgarna ramar snyggt in de ventilerade framskivorna, som kramas om av Brembobromsar. Seat-emblemen har fått lämna plats åt den nya kopparfärgade triballogon, som ska bli Cupras nya signum. Just kopparfärgade detaljer är en del av märkets frigörelseprocess och är ett genomgående inslag både på in- och utsidan. Tillsammans med lacken Rodium Grey ger det unika färgschemat Ateca ett riktigt lyft.

Cupra_08.jpg

“Vad sägs om 0-100 km/h på 5.2 sekunder och launch-control? I en SUV! "

Alcantara är det stående temat i den ombonade kabinen och snygga kontrastsömmar höjer kvalitetsintrycket ytterligare. Det råder ingen tvekan om att Ateca är en VW-produkt, men från att ha stått längst ned i företagets hierarki, får man nu alltså tillgång till de mer exklusiva materialen. Det är ett smart drag. Även infotainmentsystemet är plockat från VW:s lagerhyllor och spanjorerna har sedan fått nöja sig med att jobba med gränssnitten. Fördelen är att all modern teknik återfinns i Ateca, från automatisk parkering med 360° kameraövervakning, till riktigt bra röststyrningsfunktioner och välfungerande navigation. Tyvärr har man inte unnat Cupra de senaste skärmarna, som är lite i minsta laget. Men, men - man kan inte få allt.

Cupra_03.jpg

Bilens startknapp återfinns på ratten och motorns dova, mörka ljud, skvallrar om vilken kraft som gömmer sig under kolfiberhuven. Vibrationerna i skalstolarna ingjuter respekt redan vid tomgång och det med all rätta, Giulia Quadrifoglio är en extremt snabb skapelse. Vid gaspådrag känns det nästan som om du kastas fram i tiden likt en scen från en ”Tillbaka till Framtiden”-film. Med en viktfördelning på exakt 50/50 är bilen dessutom extremt välbalanserad och har ett dynamiskt beteende som är ovanligt hos bilar med motorn fram. Små elmotorer sköter den dynamiska kolfiberfrontspoilern, som i hastigheter över 100 km/h, jobbar för att öka marktrycket och ger bra grepp genom hela hastighetsregistret. I kombination med växelpaddlar a’la Ferrari och en mycket responsiv styrning, gör detta Giulia Quadrifoglio till en dröm att köra.

Cupra_05.jpg

247 km/h

Toppfart

400 Nm

Vridmoment

300 Hk

Effekt

5.2 sek

0-100 km/h

502 500 kr

Pris

Bilens hjärta utgörs av en tvåliters fyra med turbomatning. Det är i princip exakt samma motor som sitter i Golf R och det är ingen dålig maskin. Trots Atecas extra ryggsäck är de 300 hästarna mer än tillräckligt. Vad sägs om 0-100 km/h på 5.2 sekunder och launch-control? I en SUV! Fyrhjulsystemet kommer väl till pass när Pirelli P-Zerodäcken kämpar med att få ner alla 400 Nm i backen. Tack vare den ljuddämpande mattan som klär däckens insida, sänks bullernivån i kupén och istället kan man njuta av bluddret och smällarna från det välljudande avgassystemet. Cupra lyckas dölja SUV-dragen otrolig bra och Ateca är som byggd för slingriga vägar.

Sammanfattningsvis kan man säga att Cupras första singel bådar gott för märkets solokarriär. I sinom tid väntas man dessutom lansera egna modeller som är fristående från Seat-programmet. Med Ateca som måttstock kan det inte bli annat än bra. Fram till dess är Cupra Ateca ett självklart val för den som vill förena körglädje och praktiska attribut till en vettig peng. Med Icona Pop dunkandes i bilens Beatssystem, sammanfattar bandet det bra när de sjunger ”I Love It”!

Text

Viktor Ydenius

Bild

John Mattisson

bottom of page