top of page
_SMH3106.jpg

BMW Z4

Att BMW bygger körglada bilar med föraren i fokus är välkänt och en stor del av märkets själ, har i över 60 år etablerats av deras små tvåsitsiga roadsters. Det är nöjesmaskiner som har mer motor än bagage, byggda för den sanna livsnjutaren. Med den nya versionen av Z4 är känslorna åter i fokus och BMW är mån om att deras förare ska få en upplevelse. I München är önskan att Z4 fortsatt ska förbli det givna valet när det vankas nedcabbad körning under varma sommarkvällar. Denna framgångssaga har dock inte alltid varit en självklarhet…

Med jet-sets och dollarmiljonärer i sikte, bestämde sig BMW för att släppa sin första roadster i början av 50-talet. De hoppades att deras 507 skulle bli ett lika stående inslag på Sydeuropas rivieror, som Elvis Presley blivit för den som ville höra Rock’N’Roll på radion. Oväntade produktionskostnader gjorde dock att priset för den nya glidarbilen skenade och köparna uteblev. Trots den saftiga prislappen gjorde BMW förlust på varje producerad 507 och i fabriken blev man snabbt tvungen att trycka på nödstopp för att produktionen inte skulle driva företaget i konkurs.

_SMH3078.jpg

Det skulle dröja över 30 år innan någon vågade nämna tvåsitsiga roadsters på BMW:s ledningsmöte igen. Till slut bestämde man sig dock för ge roadstern en andra chans och lanserade BMW Z1. Orderböckerna gapade tomma även denna gång, men under sin korta livstid väckte Z1 ändå ett stort intresse bland allmänheten. Det gjorde att tyskarna vågade satsa på Z-serien som koncept och första generationen Z3 rullade av produktionsbandet i mitten av 90-talet. Med en marknadsföringsbudget på över 80 miljoner pund, lyckades BMW få självaste James Bond att byta ut sin Aston Martin mot deras sportbil i filmen Goldeneye. För första gången fanns det en Bond-bil på marknaden som folk faktiskt hade råd med. Även om paketet med stingermissiler uteblev på tillvalslistan, blev Z3 en succé.

_SMH3014.jpg

“Med en marknadsföringsbudget på över 80 miljoner pund, lyckades BMW få självaste James Bond att byta ut sin Aston Martin mot deras sportbil..."

Istället för att fokusera på en liten kundkrets, som man gjort med 507, gjorde Z-seriebilarna att man i München insåg att sportbilar för den breda massan var rätt väg att gå. Idag är Z-serien ett självklart inslag i BMW:s modellutbud, men dess brokiga historia ger en viss anspänning varje gång en ny version skall släppas. Den nya BMW Z4 utgör inget undantag. Som tur är råder det ingen tvekan om att man med årets modell skjuter mitt i prick på alla fronter!

_SMH3118.jpg

Att Toyota väljer att basera sin nya Supra på samma plattform som Z4, skvallrar om att den nya Z-serien höjt ambitionsnivån i jämförelse med sina föregångare. BMW:s designteam har jobbat hårt med att ge den nya modellen en aggressivare look, för att det inte ska råda några tvivel om att det rör sig om en riktig sportbil. De olika motoralternativen utgör dock ett vägval i vilken typ av sportbil du vill att Z4 ska bli. Instegsmodellen är en rak fyra på två liter och 197 Hk. I praktiken gör den bilen till en karossbeklädd go-kart, som förvandlar krokiga vägar till ett riktigt nöjesfält. Vill du istället gå för värstingen M40i, får du inte bara mer kraft, utan också extra vikt. Med en sexa på 340 Hk finns det muskler i överflöd och Z4 förvandlas till ett seriöst högfartslok. Oavsett motorval bjuder den 8-stegade dubbelkopplingslådan på silkeslena växlingar och du får en bil som älskar att köras.

_SMH3004.jpg

240 km/h

Toppfart

320 Nm

Vridmoment

197 Hk

Effekt

6.6sek

0-100 km/h

650 000 kr

Pris

Interiört har nya Z4 också fått sig ett rejält lyft jämfört med föregångaren. När du öppnar dörren möts du av en påkostad cockpit med bekväma ”sitta-still-stolar”. Insidan är välplanerad, ombonad och andas lyx. Bakom ratten döljer sig heldigitala instrument och mittkonsolen pryds av en knivskarp 10”-skärm innehållande iDrive 7.0. Den senaste versionen av BMW:s infotainmentsystem är sprängfyllt med funktioner som placerar Z4 i teknikens framkant.

 

Föraren kan med ett knapptryck på mittkonsolen enkelt påverka bilens temperament. Dämparna går att ställa in i olika lägen och köra-långt-läget är förvånansvärt civiliserat. Inte för hårt och den sväljer ojämnheter bra för att vara en liten sportbil. Lägger du i ”Sport Plus” blir bilen genast hårdare, men inte för stötig. Dessutom får sportläget avgassystemet att spotta och fräsa vid nedväxlingarna. Ljudet gör att entusiasten inom mig myser.

BMW är märket som vill göra bilkörning till ett nöje och nya Z4 är kanske ett av de tydligaste exemplen på det. Körglädje och körkänsla fattas inte denna lilla sportbil, som förvandlar transportsträckor till ren njutning. Trots sin tuffa start har roadstern till slut blivit den framgångssaga man så länge hoppats på och jag förstår varför. Det är svårt att inte dra på smilbanden när jag beger mig ut i Stockholms skärgård med taket nedfällt.

Text

Sebastian Bryant-Meisner

&

Viktor Ydenius

Bild

Simon Hamelius

bottom of page