top of page
_SMH1798-Pano.jpg

BMW X3M

Människan har alltid strävat efter att bli snabbare, smartare och bättre. Givetvis gäller samma devis för bilföretagen, som ständigt flyttar gränserna framåt genom att lura fysikens lagar. Att förra generationens superbilar från anrika Lamborghini och Ferrari skulle bli frånåkta av en familje-SUV torde väl dock vara omöjligt! Inte om du frågar BMW M!

BMW:s elitförband, BMW M, bildades så sent som i början av 70-talet och bestod då endast av 35 anställda med fokus på racing. De skaffade sig snabbt en egen designkod, de idag karakteristiska linjerna i rött och blått och var grunden till många av Bayerns racingframgångar under tidsperioden. Parallellt med att de gjorde avtryck på banan började de snickra på den ikoniska BMW M1, som mer eller mindre var en racerbil skapad för gatan. Det senare gjorde att modellen nådde en begränsad publik och för att fler skulle få känna på M-musklerna släpptes BMW M5. Företaget växte så det knakade och i slutet av 80-talet var det över 400 personer som jobbade på BMW M. München hade lyckats se in kristallkulan och förstått att gedigna prestandamaskiner förklädda till vanliga familjebilar var något som allt fler skulle vilja ha. Bara gudarna kan veta hur många familjebråk som BMW M lyckats kupera, tack vare att deras modeller tagit bort motsatsförhållandet mellan prestandabil och utrymme för barnvagn i bagaget.

_SMH1732-Pano.jpg

Under de årtionden som gått har M-försäljningen bara växt och år 2018 såldes över 100 000 M-bilar! Det var till och med över BMW:s egna förväntningar, som ödmjukt räknat med att man skulle nå den försäljningssiffran först år 2020. Framgången beror till stor del på den stora succén BMW haft med sin X3 M40i, som bokstavligen sålt som smör i USA. Just X3:an byggs i USA och faktum är att den varit så framgångsrik att den gjort BMW till USA:s största bilexportör. Med den bakgrunden har BMW varit snabba med att ta fram en ännu mer hardcore-version av sin kassako. Denna gång som en fullskalig M-bil i form av X3M. Föräldrar ska inte behöva vänta tills barnen är utflugna, förrän de skaffar sig en riktig sportbil.

_SMH1836.jpg

“BMW X3M är snabbare än förra generationens superbilar…..."

I en värld där allt fler vill köra högbyggda bilar, har det paradoxala uttrycket performance-SUV:ar blivit ett faktum. Försäljarna ger sig rätten att använda epitetet bara deras kolosser har några extra hästar under huven, bär på ett par extra grenrör och lite sidokjolar. Rädslan för att BMW M skulle göra samma sak med X3:an har varit stor, men Bayrarna vet bättre än att solka ned sitt arv. Den risken vill man inte ta. Visst ser X3M mycket ut som en påkostad X3:a med ett M-paket, men skillnaden är att luftintagen här inte är fejk – de behövs. Kylarna måste få sin luft och eftersom en BMW M-bil ska klara av bandagar utan att bli överhettade är de många till antalet. Dessutom kyls den vanliga oljan och växellådsoljan med två separata system. Lite väl avancerat? Inte om du frågar BMW M, som valt att trycka ned den starkaste raka sexan de någonsin byggt i nya X3M. Med 510 hästkrafter och 600 Newtonmeter slår den självaste M4 GTS på fingrarna. Motorn i sig är helt nyutvecklad och det har dröjt fem år från papperskiss till verklighet. På BMW säger man att man sett bygget av X3 M, som att man fått uppdraget att göra en M3 X, snarare än en konkret SUV. Detta gör också att en del av komponenterna kommer att gå i arv till nya M3:an när den så småningom kommer. Att det är på det viset och inte så att X3 M fyllts med en massa utgånget arvegods visar också på att BMW är måna om att deras super-SUV ska betraktas som en riktig M-bil.

_SMH1778-Pano.jpg

X3M är utrustad med ett nytt xDrive-system som premierar bakhjulsdrift och M-diffen gör att kraftfördelningen blir optimal. Den adaptiva M-fjädringen går att ställa i allt från det stenhårda Sport Plus-läget till det mjukare Comfort-läget. Chassit har också styvats upp och X3M känns sportbilsfast snarare än ”gungigt SUV:ig”. Det är dock när gaspedalen tillåts gräva sig ned i golvet, som man inser vart ordet ”super” kommer ifrån. Med en 0-100km/h tid på 4,1 sekunder skjuts bilen iväg likt en kanonkula! Den hänsynslösa accelerationen frambringar en Deja Vu-känsla – accelerationen har upplevts förr – i Ferrari F430 Spider, Lamborghini Gallardo och Aston Martin V8 Vantage. Det galna i sammanhanget är att BMW X3M är snabbare än alla de nämnda bilarna. Familje-SUV:en är snabbare än förra generationens superbilar…

På insidan täcks sportstolarna av antingen Vernasca- eller Merinoläder och M-loggan är snyggt upplyst i ryggstöden. Äkta kolfiberinlägg och röda knappar skvallrar om att det är en M-bil, men i övrigt liknar X3M sina mindre vältränade syskon. Mätarklustret är heldigitalt, men är formade som klassiska varv-och hastighetsmätare vilket skapar en snygg kontrast i jämförelse med det nya gränssnittet som kommer i de nya BMW-modellerna. Givetvis återfinns individuella knappar där du separat kan justera fjädring, styr- och motorrespons. De klassiska ”svetsglasögonen” finns också där för att öppna klaffarna till avgassystemet, men skillnaden med öppna spjäll är tyvärr minimal. Visst spottar och fräser det vid gaspådrag, men det dova muskelljudet uteblir.

_SMH1722.jpg

285 km/h

Toppfart

600 Nm

Vridmoment

510 Hk

Effekt

4.1 sek

0-100 km/h

1 030 000 kr

Pris

Att nya X3M lyckas leverera den prestanda som den gör känns på ett sätt som en resa in i framtiden. Det faktum att de superbilsmodeller som bara för tio år sedan klassades som världens snabbaste bilar, drar jämt skägg med en familje-SUV är på gränsen till surrealistiskt. Det är ju trots allt en bil som i grunden är tung, aerodynamiskt ofördelaktig och själva antitesen till allt vad sportbil innebär. Att med de ingredienserna få uppdraget att bygga en sann M-bil borde vara varje ingenjörs mardröm, men för BMW M är ingenting omöjligt. Det har de precis bevisat…

Text

Viktor Ydenius

Bild

Simon Hamelius

bottom of page