top of page
Rakt-framifån.jpg

BMW M850i

BMW:s ikoniska lyxkupé är äntligen tillbaka och den är redo att ta sig an utmanare från världens mest exklusiva bilfabrikörer. Bayrarna sätter föraren i fokus när de på allvar ger sig in i det famösa grand touring-segmentet med sin M850i xDrive Coupé, ett segment som är skapt för livsnjutaren som älskar resan mer än slutmålet.

I början av 90-talet rådde det storhetsvansinne på BMW:s kontor i München och man beslöt sig för att, för första gången sedan andra världskriget, lansera två modeller med V12 motorer. Den ena bakades in i märkets lyxlimpa 750i och ett par år senare tryckte man ned den i vad som skulle bli märkets nya flaggskepp – 8-serien. Karaktäristika som pop-up lampor i fronten, tydliga kupélinjer och nya tekniska finesser gjorde att publiken smälte när bilen gjorde entré på Frankfurtsalongen. På bara en vecka hade man tagit emot hissnande 5000 beställningar och innan sommaren var slut hade man överstigit taket för produktionsåret på 10 000 enheter. De som inte lyckats lägga vantarna på en egen åtta var villiga att betala dubbla listpriset bara för att få tränga sig före i orderböckerna. Allt såg med andra ord ut att gå som på räls för BMW, men sedan hände det oväntade. Världsekonomin spårade plötsligt ur och de ekonomiska kriserna avlöste varandra. En dyr bil med fläskig motor blev lika het som tjock-Tv:n är idag och produktionen av 8-serien sjönk som en sten.

Snett-bakifrån.jpg

När millenniumskiftet närmade sig bestämde sig tyskarna för att trycka på nödstoppsknappen och den slutgiltiga produktionssiffran landade på drygt 30 000 bilar. Det var en katastrof. Bilen som skulle ha blivit BMW:s nya stolthet fick istället bära hundhuvud och abdikera från tronen som flaggskepp. Åttorna subtraherades helt från modellutbudet och var länge ett kapitel tyskarna önskade var oskrivet. Med tiden föll dock känslan av 8-seriens misslyckande i glömska och 20 år senare talas den om som en av BMW:s största ikoner. Det var ju trots allt tack vare att 8-seriens V12:a agerade testbänk, som den legendariska motorn hamnade i McLaren F1…

Mycket har hänt sedan 8-serien för första gången såg dagens ljus och i samband med dess återuppståndelse skedde lanseringen så långt ifrån Frankfurts enorma mässhallar man kan komma. Med intåget av sociala medier och konstant uppkoppling har de stora bilmässornas marknadsföringsvärde successivt minskat. När nya bilmodeller blir officiella är det helt avgörande i vilken kontext som lanseringen sker för att bilen ska nå ut till den tänkta kundgruppen och att BMW valde att lansera den nya åttan på Concorso d’Eleganza Villa d’Este visar att man siktar högt. På de frodiga gräsmattorna vid italienska Comosjöns lyxigaste hotell har genom tiden det fetaste från bland annat Aston Martin, Bentley, Maserati och Bugatti presenterats och numera även BMW:s pånyttfödda stjärna.  BMW visar att de på allvar vill bryta sig in i det absoluta toppskiktet och har haft ambitionen att skapa en sportbil snabb som en Porsche 911, men med en nivå av lyx som en Mercedes S-klass Coupé. Den som läser mellan raderna förstår att det är det ultimata receptet för en grand-touringvagn och M850i är i det avseendet något av det bästa som bayrarna har byggt!

Interiör.jpg

“Den som läser mellan raderna förstår att det är det ultimata receptet för en grand-touringvagn och M850i är i det avseendet något av det bästa som bayrarna har byggt!"

Hela M850:s chassi är byggt med integrerade kolfiberkomponenter, det BMW kallar Carbon Core, för att minska vikten, öka vridstyvheten i karossen och för fördelning av krafter i samband med en kollision. Det adaptiva chassit, ett koncept som för övrigt introducerades för första gången i den gamla åttan, är mer finstämt en någonsin och gör stor skillnad mellan de olika körlägesalternativen. Möjligheten finns att individuellt ställa in styrrespons, växellåda, motor och fjädring eller att låta bilen själv läsa av din körstil och anpassa bilen efter det. I framvagnen sitter dubbla A-armar med torsionstag och multilänkbakaxeln byggs upp av fem länkarmar. Elektroniskt kontrollerad krängningshämmare kombinerat med fyrhjulsstyrning adderar ytterligare till bilens dynamik. För den som inte är ingenjör kanske ovanstående låter som rena grekiskan, men för att tala klartext så är BMW M850i:s chassiegenskaper absolut normsättande. Trots ett axelavstånd på 2,8 m och en vikt på närmare två ton bjuder chassit in till apextörstande kurvtagning.

Exteriört är M850i respektingivande med sin bredd, vidsträckta silhuett och aggressiva framtoning. För den som får chansen att komma nära bilen kan man se hur kolfiberdetaljer på ett snyggt sätt ramar in fronten och den bakre diffusern. Kolfibertakets två markerade pucklar, Zagato-bubblorna, är direkt hämtade från racingvärlden och förstärker M850i:s atletiska look ytterligare. Bilens riktiga muskler ligger dock under den enorma motorhuven och består av en dubbelturbomatad V8 god för 530 hästkrafter och 750 newtonmeter – behöver man ens påtala att bilen rör på sig?! Ackompanjerat av mustigt V8-muller trycks ögonen in mot bakhuvudet när M850i bränner av 0-100 km/h på 3,7 sekunder – samma tid som en Lamborghini Gallardo! När man inte trodde att leendet kunde växa mer, kryddas hela upplevelsen av smatter och gurglande från sportavgassystemet. Det bästa är att inget av ljudet är förstärkt eller konstgjort – bilen låter precis så fantastiskt som den går. BMW 850i som sportbil? Check!

Snett-framifrån.jpg

På insidan möts du av en ombonad cockpit som förenar tvåtonsläder med ett alcantarabeklätt tak. Mittkonsolen utgörs av växelväljare och reglage i diamantslipat glas. De ventilerade sätena är inte bara läckra att titta på, de är precis så bekväma som man kan önska av en långfärdsvagn. Givetvis finns massagefunktion att klicka för i tillvalslistan och när man ändå den uppe är det lika bra att kryssa i Bowers & Wilkins-systemet också. Med en output på 1400 Watt och 16 högtalare som specialkalibrerats av experter i hundratals timmar är ljudupplevelsen något alldeles extra.  De upplysta högtalarelementen adderar även en lyxig känsla till interiören i övrigt. Volym och låtval styrs sedan med så kallad ”gesture control” där en kamera ovanför mittkonsolen läser av dina handrörelser. BMW 850i som lyxbil? Check!

Baklyse.jpg

250 km/h

Toppfart

750 Nm

Vridmoment

530 Hk

Effekt

3.7 sek

0-100 km/h

1 600 000 kr

Pris

BMW:s infotainmentsystem är även fyllt med nya funktioner som ”Experience modes” och ”Carnig Car”. I det sistnämnda kan du klicka i ”Vitalize” eller ”Relax”, som ställer om musiken, ljussättningen i bilen och luftkonditioneringen beroende på om du vill kvickna till eller slappna av. Flera innovationer inkluderar en ny avancerad backassistent, som memorerar ditt körmönster de senaste 50 m. Råkar du hamna i en knivig situation i ett trångt garage är det bara att lägga i backen och bilen kan själv backa dig ur situationen. Är garaget extremt trångt, kan du kliva ur bilen och låta den parkera själv utan att någon sitter i. Skulle uppfarten av en händelse vara väldigt lång, klarar bilen av att fjärrstyras i upp till 80 m. Lägg även till bilens alla avancerade säkerhetssystem med bland annat autobroms för cyklister och du har en bil som är byggd för att du aldrig ska behöva hamna i skiten.

BMW M850i kan sammanfattas som bilen man aldrig vill sluta köra. Det finns inget tillfälle då man önskar att man satt i en annan bil. Den är som gjord för autobahnkryssningen, slingerbultarna över alppassen eller cruisingen längs med Rivieran. Det är en ultimat gentlemannaracer för den som bara gillar det bästa livet har att erbjuda – grand touring i dess sanna anda.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Pierre Nordström

bottom of page