top of page
juan-di-nella-961.jpg

Bilar & Musik

Bilar ger oss frihet, skapar minnen och får oss att drömma. Få saker kan fånga och beskriva dessa känslor så väl som musik kan. Precis som sångare och låtskrivare, har bilar en historia att berätta. Det är därför inte så konstigt att några av de största och mest välkända musikerna har skrivit låtar som handlar om just bilen och livet kring den. Många låtar är idag klassiker, som alla känner till, men som få har reflekterat över att de faktiskt har med bilar att göra. Oavsett om du är ett fan av Beatles, Kings of Leon eller Prince, så har de alla gemensamt att de skrivit en billåt. De går således att återfinna inom alla genrer och Red Line har nedan listat Top 5.

1. Racing in the streets – Bruce Springsteen

En av de artister som skrivit flest låtar om bilar och körupplevelser är Bruce Springsteen. Han har skrivit billåtar som Cadillac Ranch, Pink Cadillac, Radio Nowhere och Thunder Road. På detta tema tycker vi dock att hans låt Racing in the streets från 1978 är den allra bästa och också en av de låtar som debatterats mest inom entusiastkretsar. Genom sina rötter från Asbury Park i New Jersey tar Bruce Springsteen oss tillbaka till muskelbilarnas era under 70-talet. Under denna period samlades vänner och bekanta på helgkvällarna för att se muskelbilarna köra dragrace nedför ”The Strip”. Låten ger oss inblick i en ung förares försök att få just hans bil att gå fortast och i hur han hittar kärleken när han ställs mot en tjej som tävlar mot honom i en Camaro. För den som lyssnar på texten är detta uppenbart, men låten innehåller många detaljer som går över huvudet på de allra flesta. Bara den första versen ”Got a sixty-nine Chevy with a 396 Fuelie heads and a Hurst on the floor” har givit upphov till diverse trådar på olika forum och bloggar. Det Bruce berättar i versen är att han har en Chevrolet Chevelle SS från 1969. 396 skvallrar om att just hans bil är utrustad med en s.k. big-block V8, vilket var tidstypiskt. Debatten går dock het om det faktiskt är möjligt att sätta s.k. ”Fuelie heads”, en viss typ av bränsleinsprutningssytem, på en motor av den storleken. ”Hurst on the floor” är Brucesätt att berätta att hans bil har en golvmonterad manuell växellåda från Hurst, ett företag specialiserat på race-lådor. Det finns få artister som skulle kunna delge oss all denna fakta och samtidigt få folk att lyssna på det under en konsert, men Bruce lyckas. Att han har ett bilintresse är det ingen tvekan om.

2. American Pie – Don MacLean

En av de mest mytomspunna låtarna genom alla tider är American Pie. Vartenda ord i låten har analyserats genom åren, men Don MacLean har aldrig velat berätta den sanna betydelsen av dem. Inte förrän 2015, då han sålde originalet med alla sina tankar på, för 1,2miljoner dollar. Låten innehåller flera budskap och tar oss tillbaka till tiden då MacLean jobbade som brevbärare och upptäckte att Buddy Holly, Ritchie Valens och J.P ”The Big Bopper” Richardson dött i en flygkrasch. Texten innehåller en hel del politiska budskap och mellan raderna nämns stora artister som Elvis Presley, Bob Dylan och Mick Jagger. Den text som vi på Red Line valt att fokusera på är dock refrängen med ”Drove my Chevy to the levee, but the levee was dry”. Levee är en typ av flodfördämning vilken man kan köra längs med. Texten anspelar på en av Cheverolets populära TV-reklamer från 50-talet. Den uppmanade tittarna att ta med sin dejt i sin Chevy och köra längs med floden. Att MacLean säger ”…but the levee was dry”, antyder att hans bildejt inte gick som planerat.

Rock n Roll.jpg

3. Starboy – Daft Punk & The Weeknd

”We don´t pray for love, we just pray for cars”. Den sista raden i  tredje versen sammanfattar vad denna låten handlar om. Det är en av 2016 mest populära låtar, men att det är en ren billåt är inte lika välkänt. Daft Punk och The Weeknd  sjunger om bilen som statussymbol. Bilar som tydligt nämns är McLaren P1, Lamborghini SV Roadster, Bentley Mulsanne och Rolls Royce Wraith med det speciella stjärnhimmelstaket. ”Bought mama a crib and a brand new wagon, now she hit the grocery shop looking lavish” är även det en textrad som handlar om en speciell bilmodell, men där budskapet står mellan raderna. Det man anspelar på är att Mercedes G63 AMG är den ultimata shoppingbilen i Hollywood och att den frekvent ses utanför diverse matvarubutiker. Låten är redan en modern klassiker och även om bilentusiasten tycker att det är uppenbart vad den handlar om, så är det nog många där ute som fortfarande är helt omedvetna.

4. White walls – Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore visar genom den här sången sin passion för en Cadillac Coupe De Ville och känslan av frihet av att köra. Förutom att det är en låt som får många att röra på fötterna, finns det även här en hel del fakta inbakat i texten. Vissa saker är uppenbara som att bilen har tonade rutor och är nylackad, men andra delar i texten kräver ett större bilintresse för att fånga upp. När han sjunger ”But I’m on those Vogues, That’s those big White Walls…”  berättar han om att han kör med däck från tillverkaren Vogue. Just Vogue var bland de första att ta fram däck vilka är helt vita på sidan och kallas internt för just ”White walls”. Det är också det som fått ge namn till låten. ”…Round them hundred spokes” syftar till de speciella tätekrade fälgar som blivit populära att utrusta gamla nyrenoverade amerikanare med, inte minst kring L.A.-området.

5. Life is a Highway – Tom Cochrane

Detta är en av de mest klyschiga låtar som är med på listan, men också en av de klassiska bilmetaforerna som finns med. Låten skrevs efter att Tom Cochrane varit i Mozambique tillsammans med en världsorganisation för att bekämpa svälten i landet. En väldigt svår erfarenhet enligt honom själv och väl tillbaka i Vancouver kände han att han behövde skapa något för att få tillbaka positiv energi. Resultatet blev denna låt och förutom en metafor till livet självt, handlar den om Toms resor i Kanada, Afrika och den ökända bilvägen mellan Pakistan och Afghanistan. Idag är det en given klassiker och 2006 gjorde Rascal Flatts en cover på låten, vilken också blivit en av de mest kända soundtracken från Disneys Bilar.

Text

Viktor Ydenius

Bild

Greyson J.

bottom of page