top of page
Bentayga-1.jpg

Bentley Bentayga

First Edition

År 2016 lanserades Bentley Bentayga och kunde då titulera sig som världens lyxigaste, dyraste och snabbaste SUV. Dessförinnan var det Range Rover som haft titeln som den lyxigaste SUV-tillverkaren, men Bentley visade att det fanns utrymme för att addera en generös portion lyx ovanpå det som konkurrenterna erbjöd. Bentayga har sedan dess lansering fått flera motorer under huven, men det är First Editions W12:a som förblir mest speciell. 

Bentley har alltid varit unika i deras användande av W12-motorer. Fördelen med den udda placeringen av cylindrar är att du kan ha tolv cylindrar, åtnjuta kraften och mjukheten som tolvor erbjuder, samtidigt som motorn tar mycket mindre plats. Av den anledningen har Bentaygan inte en motorhuv som sträcker sig flera meter, utan kan behålla mer estetiskt tilltalande proportioner. Den beryktade W12:an huserar 608 hästkrafter och smått otroliga 900 Nm i vrid, vilket ger kolossen en 0-100 km/h-tid på 4,1 sekunder! Accelerationen fortsätter därefter oavbrutet norr om 300 km/h och gör Bentayga till den första SUV:en någonsin som spräcker den åtråvärda ”300-barriären”. Förutom att dessa siffror gör att superbilar får svettas för att hänga med Benteyn på motorvägen, adderar SUV-konceptet fler egenskaper till Bentayga. Förmågan att kunna köra ifrån 911:or, samtidigt som den tar sig obehindrat över stock och sten off-road gör Bentaygan till något unikt. Alla dessa egenskaper tillsammans med en nivå av lyx och flärd på den absolut högsta nivån gör Bentley Bentayga till ett unikum i bilvärlden.

Bentagya-2.jpg

När bilen lanserades tillverkades 608 exemplar av vad Bentley kallade First Edition. Att man valde det specifika produktionsantalet var en hommage till W12:ans hästkraftsantal. First Edition-versionen fick ett antal smakfulla designelement tillagda för att kunden skulle kunna visa att man varit en av de första som slagit till på kungen av SUV:ar. Exempel på dessa element var den brittiska flaggan inristad i träpanelen på passagerarsidan och namnet “First Edition” inbroderat i stolsryggarna. Lägg dessutom till möjligheten att välja en av tre specialdesignade Breitling-klockor för den nya Bentley-modellen och ägarna kunde stoltsera med sitt bilval även vid middagsbordet.

Bentayga-3.jpg

“... hos den brittiske biltillverkaren finns det en trogen kund som alltid går före alla andra och då denne skrev in sig i orderböckerna var man tvungna att prioritera om...."

Tanken var att First Edition-modellerna skulle rulla ut till de trognaste Bentleykunderna först, men trots tilläggsnamnet blev det inte så. Hos den brittiske biltillverkaren finns det nämligen en trogen kund som alltid går före alla andra och då denne skrev in sig i orderböckerna var man tvungna att prioritera om. Som första Bentayga att produceras blev istället en fullsmetad vagn i färgen “Bentayga Bronze” som levererades till ingen mindre än drottning Elisabeth av England. Är man drottning så är man. Då går man till och med före ”First Edition”.

Bentayga-8.jpg

Sedan Bentaygan kom till världen har flertalet andra super-SUV:ar lanserats. Rolls-Royce Cullinan har tagit titeln som världens dyraste SUV och Lamborghini Urus tog under en kort tid titeln som världens snabbaste (innan Bentley tog tillbaka titeln med Bentayga Speed). Vad Bentley Bentayga alltid erbjudit och som konkurrenterna haft svårt att kopiera är en enorm bredd av egenskaper och tilltalande element. Varje Bentley byggs för hand med läder som tas från tjurar från norra Europa (dräktiga kor riskerar att få bristningar vilket kan lämna oönskade märken i lädret). Träpanelerna kommer från trädstammar som Bentley köper på auktion för att säkerställa att endast de bästa materialen hittar hem i bilen. Till och med soltaket har “double glazing” för att minimera att något vägljud ska leta sig in i bilen. Komforten som erbjuds är surrealistisk och man kan inte kalla bilen någonting annat än ett hantverk. Att kombinera ett hantverk på två ton med fartresurser som få moderna sportbilar kan mäta sig med är något av ett ingenjörsmässigt under. Det är vad som gjort Bentaygan speciell, den levererar det bästa av alla världar.

Bentayga-10.jpg

301 km/h

Toppfart

900 Nm

Vridmoment

608 Hk

Effekt

4.1 sek

0-100 km/h

3 000 000 kr

Pris

Idag säljs Bentley Bentayga med V8:a, som plug-in-hybrid och i Speed-utförandet. På Red Line Driving har vi alltid haft en förkärlek till just First Edition. När den kom ritade den om kartan för vad en SUV kunde göra och än idag ger Bentayga, oavsett motor, en av de mest spektakulära bilupplevelser som man kan få. 

Text

Viktor Ydenius

Bild

Pierre Nordström

bottom of page