top of page
redline_audi_s7_03_web.JPG

Audi S7

Utformad med linjer som får oss att minnas företagets storheter som Audi Quattro och Audi Coupé, tar nya Audi S7 med oss in i framtiden och den digitaliserade världen. Ingolstadts nya lyxkupé är ett tekniskt skådespel på fyra hjul, som oblygt stjäl uppmärksamheten var den än befinner sig.

Med en titt på Audi S7:s släktträd tas vi tillbaka till 1969 då Audi 100 Coupé S tog bilvärlden med storm. Med sin fastback-liknande utformning var den inte bara estetiskt tilltalande, utan även aerodynamiskt fördelaktig. Audi 100 Coupé S var sin tids grand tourer och en uppskattad syn på Europas vykortslika kustvägar. Under 80-talet fortsatte Audi att leverera iögonfallande kupéer, som Audi Quattro, Audi Coupé, men sen tog det plötsligt stopp. Det skulle dröja innan cheferna i Ingolstadt blickade tillbaka på sina fäder och lät legenden återuppstå. Världen hade väntat i närmare 20 år när så Audi A7 avtäcktes på Detroits bilsalong. Tillsammans med Bartle Bogle Hegarty tog man fram den världsberömda lanseringsfilmen Paper Liberation, som på ett stilistiskt sätt visade att man nu var redo att skriva ett nytt kapitel i företagets historia.

redline_audi_s7_06_web.JPG

Sedan Audi Sport grundades parallellt med Audis rallyframgångar under 80-talet, har just ”Sport” fått pryda företagets motorstarkare modeller. Visserligen lanserade man det ännu värre ”RS”-segmentet under 90-talet, men Audis S-modeller var det till torts konkurrenskraftiga mot rivalerna från AMG och BMW M. Med det sagt är Audi S7 långt ifrån ett mjäkigt alternativ till RS7, det är en extremt potent bil med ett annat fokus. Där RS7 är mer racingorienterad bil, är S7 riktad till kunderna som snarare är ute efter grand touring i dess sanna anda. Fullsmetad med lyx och teknik är därför Audi S7 bilen som ska återerövra den Franska Rivieran.

redline_audi_s7_01_web.JPG

“...Nya Audi S7 är bilen som förenar historiska linjer med den senaste tekniken och gör att Ingolstadt lever upp till sitt signum...."

Tillvalslistan hos S7 går att göra lång och inkluderar bl.a. ventilerade massagestolar och akustikrutor som ska stänga ute oönskat vägbuller. Det senare kommer väl till pass om du väljer ett av de två Bang & Olufsen systemen, där toppversionen består av 19 aktiva högtalare som pumpar ut smått otroliga 1820 Watt! Med andra ord behöver det knappast understrykas att lounge-känslan är på topp bakom ratten i nya S7. Omgärdad av inte mindre än tre knivskarpa displayer matas du med information från bilens virtuella cockpit och mittkonsol. De två centrala skärmarna är snyggt integrerade i interiörens linjespel och informationen kan anpassas efter egna önskemål. Audi själva meddelar att deras MMI-system bjuder på upp mot 400 unika valmöjligheter. För den som inte gillar renodlade touchskärmar finns möjligheten till s.k. haptisk respons, där skärmen bjuder på lite motstånd och blir ett mellanting mellan knapp och touch. Systemet kan nu även särskilja på olika fingerrörelser, vilket gör att du nu kan skriva in flera bokstäver i följd på touchskärmen och få den att fungera som ett digitaliserat papper. Redan förra generationens infotainmentsystem höjdes till skyarna för att vara intuitivt och ligga i framkant, men i S7 har man tagit det till en helt ny nivå. Det är utan tvekan en progression i rätt riktning.

redline_audi_s7_04_web.JPG

Bilens hjärta utgörs av en turbomatad dieselsexa på 349 Hk och 700 Nm. Kraft finns alltså så att det räcker och Audi gör sitt bästa för att dölja det osexiga dieselknattret. Vid gaspådrag ger S7 ifrån sig ett djupt och dovt muller som avslöjar motorns potens, men vid tomgång går det inte att lura omgivningen att det inte är diesel i tanken. Som ett led i Audis försök att putsa på utsläppssiffrorna släpps 2020 års S-versioner endast som dieselalternativ i Europa. Vill man ha en bensinare får man ta sig till andra sidan dammen där det fortfarande erbjuds som motoralternativ. Tillsammans med ett 48 Volts midlhybridsystem ger en elektrisk kompressor S7 en extra knuff och även om elmotorn inte kan driva bilen själv, möjliggör den frirullning i upp till 40 sekunder med avstängd dieselmotor. På landsväg kommer systemet till sin fulla rätt där du baserat på körstil kan välja att ljudlöst cruisa fram eller njuta av motormullret samtidigt som gaspedalen borras ned i golvet.

Körmässigt bjuder S7 på dynamiska egenskaper med bland annat fyrhjulsstyrning, sport differential och adaptiv luftfjädring som anpassas via bilens dator kallad ECP (Electronic Chassis Platform). Genom körlägesväljaren kan därför S7 omvandlas till en riktig atlet, som på ett smidigt sätt snirklar sig igenom de trängsta av hårnålskurvor. Det är Audi S7:s alerta uppträdande kombinerat med motorns höga bottenvrid som gör den till ett landsvägslok som gör resan till ett sant nöje för alla inblandade.

redline_audi_s7_02_web.JPG

250 km/h

Toppfart

700 Nm

Vridmoment

349 Hk

Effekt

5.1 sek

0-100 km/h

889 000 kr

Pris

På utsidan ger bland annat bredare höfter, diffuser och fyra kromade puffror S7 ett mer muskulöst utseende som på ett snyggt sätt markerar att ägaren inte nöjt sig med en ”vanlig” A7. Exteriören är utan tvekan en av Audis mest lyckade någonsin. Förutom att de karmlösa dörrarna och avancerade plåtvecken adderar till premiumkäsnlan, är strålkastarna det som väcker mest uppmärksamhet. Både fram och bak sköts LED-lamporna av en dator som tänder de olika LED-segmenten i en speciell följd. Varje gång du öppnar eller låser bilen, bjuds du därför på en smakfull ljusshow som aldrig slutar att fascinera. Vid flera tillfällen kommer jag på mig själv att stå kvar extra länge på parkeringsplatsen bara för att få se spektaklet en extra gång. Funktionsmässigt är strålkastarna bland de absolut bästa som finns på marknaden och med laserfunktionen fördubblas framåtsikten med helljus. Tillsammans med en kamera i fronten jobbar bilens dator med att registrera vägen och övrig trafik och styra de individuella LED-segmenten till att växla mellan hel och halvljus. LED-ljusen kan stängas av helt eller dimmas i hela 64 olika steg och kombinationsmöjligheterna är oändliga. För dig som förare innebär det att du kan köra med det automatiska helljuset natten igenom, utan att behöva tänka på att blända framförvarande bilar eller mötande trafik. Systemet är extremt rappt och ställer om på millisekunder. Audis avancerade strålkastarsystem skvallrar om att framtiden ser ljus ut.

Nya Audi S7 är bilen som förenar historiska linjer med den senaste tekniken och gör att Ingolstadt lever upp till sitt signum; ” vorsprung durch technik”. Framtiden går åt rätt håll och för den som har råd att köpa en Audi S7 är den redan här. Efter en vecka med lyxkupén känns det tungt att lämna tillbaka bilnycklarna och återvända till verkligheten.

Text

Viktor Ydenius

Bild

John Mattisson

bottom of page