top of page
_SMH9734web.jpg

Morgan Aero Supersports

Den liknar ingenting annat och är en bilvärldens starkaste karaktärer. Med en bestialisk V8 och linjer hämtade från automobilens begynnelse är den ett sällan skådat urdjur. I en värld dikterad av emissionskrav och högteknologiska algoritmer vågar Morgan Aero Supersports att gå mot strömmen. Detta till trots är den en frisk fläkt hos ett familjeföretag som byggt bilar med träram i över 100 år.

Morgan tillhör ett av bilvärldens absolut äldsta företag och det brittiska bilmärke som varit familjeägt under längst tid. I generationer har män i läderförkläden och buskiga mustascher hyvlat fram bilarnas stomme i askträ och bankat plåten för hand. Det skulle dröja ända till 1999 när Charles Morgan, son i rakt nedstigande led från företagets urfader Henry Morgan, vågade bryta mot företagets konservativa bana och adaptera mer modern ingenjörskonst. I den lilla fabriken i engelska Malvern fick träramarna göra plats för aluminiumramverk och moderna triangellänkar. Sådana ”nymodigheter” sågs som en smärre revolution, men den största chocken för många kom när Charles bestämde att Morgan skulle få en egen designer. Tidigare hade bilarnas former arbetats fram ur ingenjörernas huvuden och när designers kom på tal blev det nästan myteri – Morgankoncernen hade aldrig haft någon bra erfarenhet av sådana samarbeten.

_SMH9708web.jpg

Inte nog med att Charles bestämde sig för att anlita en designer, han beslöt sig dessutom för att låta en ung designstudent i form av Matt Humphries ta rodret och hålla i penseln. Matt hade precis hunnit fylla 21 år när Charles bestämde sig för att han skulle bli Morgans chefsdesigner. Folks hakor må ha slagit i golvet av det djärva draget, men Matt hade lyckats att charma ledningen på Morgan med hans Aero 8. Hans adaptering blåste liv i den glöd som fanns inom Morgankoncernen och gav företaget en nytändning. Det är en fortsatt utveckling av den bilen som blivit Morgan Aero Supersports och Matts penseldrag går inte att missa.

_SMH1273web.jpg

"Med en bestialisk V8 och linjer hämtade från automobilens begynnelse är den ett sällan skådat urdjur!"

Aero Supersports har linjer med enorm motorhuv, böljande hjulhus som fortsätter mot aktern och små dörrar med mekanisk öppning in till den lilla kupén. Formerna hör svunna tider till och man kan inte klandra folk som har svårt att åldersbestämma bilen – är det en veteranbil? Visst är det så att bilen fortsatt handbyggts i samma stallar som Morganbilarna alltid först fått se dagens ljus, men med detaljer av moderna inslag. Här ses bilstereo, automatlåda och till och med en startknapp för motorn. Samtidigt är det klassiska hantverket ständigt närvarande med handarbetat oxblodsrött läder, treekrad träratt, rosenpolerad instrumentbräda och lackerad trädekor som omfamnar hela sittbrunnen. Det sistnämnda är av det gedignaste slaget. Likt ett parkettgolv finns det material att ta av om man skulle vilja ombehandla träpanelen och dekoren kommer garanterat att överleva bilen flera gånger om.

_SMH9804-web.jpg

Väl bakom ratten i den trånga sittbrunnen, startas Aero Supersport upp likt en Ferrari – först vrids tändningen om med en klassik nyckel, sedan startknapp för att få liv i monstret. V8-motorn vrålar resolut igång och gurglar potent på tomgång. Motorn är på 4,4 l och direkt hämtad från BMW:s M-division, som använt densamma i sin M5 av E39-modell. Till skillnad från tyskarna har dock Morgan låtit bli att på något sätt arbeta med dämpning av motorrörelserna. Samtidigt som de åtta cylindrarna matas med högoktanig bensin, får motorblocket den handknackade aluminiumkarossen att vibrera av lusten att ge sig iväg. Morgan serverar sin finaste köttbit rå och blodig.

Supersporten må vara vacker att titta på, men Morgan har byggt sin roadster med körning i fokus. Faktum är att bilen bokstavligen kvävs om den inte tillåts sträcka ut på böljande landsvägar. Vid tomgång är nämligen kylargrillen oproportionerligt liten och motortemperaturen når snabbt nivåer bortom kokpunkten. Bilen är helt enkelt konstruerad för att fartvinden skall generera adekvat motorkylning och ge den mullrande åttan tillräckligt med syre.

DJI_0346-web.jpg

Morgan Aero Supersports

Pris:  2 100 000 kr

Effekt: 367 Hk

Vridmoment: 490 Nm

Toppfart: 273 km/h

0-100 km/h: 4,2 sek

Aero Supersports charmerande former lurar dig lätt att tro den ska köras med finbyxorna på, men bitvis får den råa mekaniken musklerna att arbeta och svettpärlorna att ansamlas. Nog för att Supersports kan användas som glidarbil, men den riktiga njutningen får den som vågar ta sig an den engelska roadstern likt ett riktigt träningspass. Med 490 Nm och 367 hk på bakhjulen gäller det att föraren hela tiden är på alerten. Körbeteendet är ofiltrerat, testosteronfyllt och burdust. Den lätta aluminiumkarossen slungas iväg när 367 hk och 490 Nm sätter snurr på bakhjulen och 100 km/h-strecket passeras efter 4,2 sekunder. Styrningen är direkt och trots att den milslånga motorhuven ger intrycket av att Supersports har enorma proportioner, beter sig bilen bitvis som en go-kart på de slingriga vägarna. Med den friska vinden virvlande in i targa-kupén fulländas körupplevelsen av V8:ans maskulina muller och avgasknallar vid gasuppsläpp. Tack vare att de fyra grenrören släpper ut sina toner precis vid dörrarna är cylinderorkestern ständigt närvarande.

I en tid där det blivit allt viktigare att vara politiskt korrekt och välpolerad, sticker Morgan Aero Supersport ut som en riktig karaktär. Den är naturligt vacker samtidigt som dess beteende är uppkäftigt och bångstyrigt. I en vattenkammad värld behövs det något som är ofriserat och vågar gå sin egen väg – tack Morgan Aero Supersport för det!

Text: Viktor Ydenius

Bild: John Mattisson

Tack till Quality Cars

bottom of page