
Porsche Taycan 4S
Som ett fulladdat åskoväder har Porsches första elbil, Taycan, slagit ned med blixtrande klarhet i sportbilsvärlden. Den har unisont prisats av alla som haft chansen att prova den och benämns av många som världens bästa elbil. Porsches sammanfattar själva sin Taycan på ett mycket talande vis – den går på el, du går på endorfin!
Porsches grundare, Ferdinand Porsche, var själv fascinerad av elektricitet och hade knappt hunnit bli myndig innan han i slutet av 1800-talet ljussatt hela sitt föräldrahem med eldrivna lampor. Han adapterade sedan tekniken när han några år senare konstruerade sin första elbil, men till skillnad från idag togs aldrig världen med storm. Vid förra sekelskiftets början var förbränningsmotorn på frammarsch och Ferdinand fick tänka om. Istället satte han sitt numera legendariska emblem på bilar som förädlade förbränningsmotorn och gjorde Porsche synonymt med några av världens bästa sportbilar. Tanken på elbilen försvann dock aldrig och Ferdinand lät idéerna ligga i träda i hans byrålåda fram till den dagen världen var mogen för dem.

Att det skulle dröja mer än 100 år innan bilvärlden var redo för ett paradigmskifte hade han nog inte kunnat ana, men när Mission E presenterades för världen på 2015 års Frankfurt Salong var förändringen ett faktum. Tvärtom vad många trodde tog konservativa Porschefans emot den nya tekniken med öppna armar och redan innan Mission E lanserats som produktionsklara Taycan, hade 20 000 pungat upp handpenningen för en bil de aldrig sett.
.jpg)
"Grannens biltokige son utbrister; 'Wow pappa, det där var häftigare än Gröna Lund!'"
Att det skulle dröja mer än 100 år innan bilvärlden var redo för ett paradigmskifte hade han nog inte kunnat ana, men när Mission E presenterades för världen på 2015 års Frankfurt Salong var förändringen ett faktum. Tvärtom vad många trodde tog konservativa Porschefans emot den nya tekniken med öppna armar och redan innan Mission E lanserats som produktionsklara Taycan, hade 20 000 pungat upp handpenningen för en bil de aldrig sett.
Även om Taycan är Porsches första elbil i modern tid, har företaget flera års erfarenhet av elektrifierade drivlinor, inte minst inom LeMans där man plockat hem flertalet segrar med tekniken. Med andra ord fanns stort förtroende för vad Porsche Taycan skulle innebära när den rullade av produktionsbandet. Dessutom hjälpte Ferdinands historia PR-avdelningen att kunna hävda Porsche-DNA i varenda elektron som effektivt konsumeras av de tysta elmotorerna. Ett modigt drag kan tyckas, men efter att ha kört med Taycan är det tydligt att man aldrig spelade rysk roulette med Porsches gedigna arv. Genierna i Zuffenhausen visste precis vad de höll på med.
.jpg)
Som alltid när det gäller Porsche lämnas ingenting åt slumpen och bara modellnamnet har kommit till ur en arbetsgrupp av experter, advokater och lingvister som vridit och vänt på över 600 namnförslag innan man slutligen kom fram till ”Taycan”. Namnet som är hämtat ur turkiskans uttryck för ”den vilda hästens själ”, kan låta något pretentiöst, men symboliken går inte att ta miste på. Porsches elbil ska bli bryggan in i företagets elektrifierade framtid.
Tack vare att det massiva 800 volts batteriet på upp till 93,4 kWh (!) utgör bottenplattan ges nytt designmässigt utrymme, som den konventionella förbränningsmotorn inte tillåter. Det ses tydligast i den extremt låga fronten, samtidigt som de obligatoriska Porschehöfterna framträder över de bakre hjulhusen. Eftersom man bokstavligen sitter på batterierna, gör detta att många elbilar idag blir högbyggen, men i Taycan var det aldrig tillåtet. Istället har man lyckats trycka ned taklinjen till låga 1,3 m där glaskokongen sticker upp som mest, innan den övergår i den karaktäristiskt sluttande linjen som Porsche själva kallar för ”flyline”. Utseendemässigt går det inte att missta Taycan för något annat än en Porsche!

Porsche Taycan 4S
Pris: 1 890 000 kr
Effekt: 571 Hk
Vridmoment: 650 Nm
Toppfart: 250 km/h
0-100 km/h: 4,0 sek
På insidan märks en av de största skillnaderna mot företagets övriga modellflora och Taycan kan inte annat än sammanfattas som teknikspäckad. Porsches DNA syns i utformningen av displayerna, men i övrigt är det tydligt att tekniken tar företaget in i framtiden. Centerkonsolen utgörs av två snyggt integrerade displayer, som ger ett minimalistiskt intryck och framför passageraren finns ytterligare en display, som underhåller medpassageraren med information och inställningsmöjligheter.
Som alltid startas bilen till vänster om ratten, men vred och tändning har för första gången ersatts av en ”Power”-knapp. Taycan glider ljudlöst iväg och luftfjädringen bjuder på komfort, som för tankarna åt limousinehållet snarare än sportbil. För att det inte ska uppstå några missförstånd väcker jag Taycan till liv genom att vrida rattens körlägesväljare till Sport+. Luftfjädringen sänker bilen till attackställning och för den som vill kan man aktivera ”Porsche Electric Sport Sound” som bjuder på en unik ljudkuliss framtagen av företagets akustiska team. Med grannen och hans biltokiga son i bilen, väljer jag dock att låta effekten vara avstängd för att inte förstöra överraskningsmomentet. Ljudlöst glider vi upp på motorvägspåfarten innan jag trycker gaspedalen i botten. Medpassagerarnas ansikten tar snabbt formen av förskräckelse och förvåning i samma stund som de tappar andan. Accelerationen är över på någon sekund, men det tar betydligt längre tid för alla inblandade att ta in vad de just varit med om. Efter ett tag övergår ansiktsuttrycken i eufori och pojken utbrister ”Wow pappa, det där var häftigare än Gröna Lund!”
Nog för att Taycan är ruggigt snabb på raksträckorna, men det som övertygar är hur den beter sig när vägen börjar svänga. Porsche har medvetet lagt sig på en räckvidd om ca 40 mil för att batteripaketets vikt inte ska bekosta köregenskaperna för mycket. Istället fokuserar man på snabbladdning där 270 kW möjliggör 80 % laddning på dryga 20 minuter. Med det sagt är Taycan ingen lättviktare och väger in på omkring 2,3 ton. Med avancerad chassiteknik gör dock Porsche ett bra jobb med att dölja bilens övervikt. Det företaget kallar för Porsche 4D Chassis Control övervakar och analyserar samtliga chassikomponenter i realtid för att ge Taycan dynamiska körkaraktäristika. Lägg där till bakaxelstyrning, som gör att det virtuella axelavståndet förkortas betydligt.
Efter att ha levt med Taycan är det tydligt att den för Porsche in i framtiden. Företaget förutspår redan att varannan såld Porsche kommer vara elektrifierad inom bara några år och jag vill tro att den kalkylen inte är allt för optimistiskt räknad. Ferdinand hade varit stolt över vad hans ättlingar i Zuffenhausen lyckats åstadkomma. Med tanke på historien är det en svindlande tanke om vad nästa 100 år kommer att erbjuda!
Text: Viktor Ydenius
Bild: John Mattisson