top of page
_SMH0717-web.jpg

Mercedes GLC 63 S AMG

Mercedes GLC 63 S AMG är dunderklumpen från Affalterbach, som sopar banan med det mesta motstånd den möter. Tack vare briljanta ingenjörsknep och en vrålande prestanda-V8 lyckas Mercedes förvandla en tvåtons-SUV till en seriös sportbil. Red Line Driving beslöt sig för att ta den tyska muskelknutten på en riktig roadtrip!

Ända sedan de tidigare Mercedesingenjörerna Erhard Melcher och Hans Werner Aufrecht beslöt sig för att slå sina kloka huvuden ihop och bilda trimfirman AMG, har duon uträttat underverk. Under 90-talet fick de sitt officiella erkännande när Mercedes själva valde att låta dem bli ansvariga för märkets absoluta toppmodeller och sedan dess har Mercedes-AMG kunnat skymtas i de officiella bilhallarna.

_SMH0835-web.jpg

AMG-bilarna har alltid förknippats med välljudande motorer, men när klimatmålen hägrat vid horisonten har det funnits oro att skönsången skulle kväsas. Ingenjörerna tvingas trolla med knäna när motorvolymen ska minskas och prestandan ökas. Motorvolymen har minskats med hela 30 % jämfört med några generationer tillbaka. Alla vet att lösningen oftast stavas ”turbo”, men med den konstgjorda andningen kommer också det väsande ljudet som inte alla bilar vill förknippas med. Den kategorin tillhör AMG-bilarna. Det vet man i Affalterbach. Trots att V8:an utrustats med dubbla hårfönar, är det som att de aldrig fanns där. Gasresponsen är omedelbar, ketchupeffekten existerar inte och effekten är med dig över varvtalsregistret. Det absolut bästa med detta mästerverk till motor är dock ljudet. Ett gurglande vrål och toner som ger ståpäls. Här hörs ingen turbo!

_SMH0816web (1).jpg

"Självaste SLR McLaren får se sig frånåkt av Affalterbachs nya dunderklump"

Det som är speciellt för den absoluta toppmodellen, med ett ”S” insprängt i det långa modellnamnet, är att motorfästena är dynamiska. Vad det innebär är att motorvibrationer dämpas så de inte fortplantar sig in i kupén. Uppfinningen till trots så får motorn hela bilen att ivrigt gunga när den varvas ut i neutralläget. När så en växel petas i och bromsen släpps upp slungas du iväg förbi 100 km/h-strecket inom 3,8 sekunder. Varje växel dunkas resolut på plats, ackompanjerat av adrenalinstinna frustningar från sportavgassystemet. Bakom ratten glömmer man snabbt bort bilens proportioner och hade inte kvällssolen avslöjat dem med en vidsträckt skugga, hade det behövts övertalning för att inse att GLC 63 S AMG är en SUV. Faktum är att självaste SLR McLaren får se sig frånåkt av Affalterbachs nya dunderklump. Med andra ord går det inte längre att döma hunden efter håren, år 2020 kan en superbil se ut hur som helst. Fysikens lagar tycks inte gälla längre!

_SMH0800web (1).jpg

MBUX-systemet, med de små touchkontrollerna på ratten gör allt vad infotainmentsystemet har att erbjuda är åtkomligt utan att händerna behöver lämna rattkringlan. Att du inte håller i en ”vanlig” standardratt, avslöjas av att AMG-rattarna pryds av extra displayer och körlägesväljare. Med enkla knapptryck kan du härigenom ställa in allt från luftfjädringen och de adaptiva dämparna, till motorrespons, avgasgurgel, styrrespons och växellåda. Anpassningsmöjligheterna är med andra ord många och bland körlägena har det även tillkommit fyra AMG Dynamics modes; Basic, Advanced, Pro och Master. Dessa agerar undersystem till de ”vanliga ”körlägena och påverkar även de dynamiska motorfästena, vridmomentsfördelningen och den bakre differentialen. Mercedes devis är att en modern superbil ska kunna individanpassas helt efter ditt tycke och smak.

Det absolut galnaste i hela den här historien är att GLC 63 S AMG egentligen skulle kunna prestera ännu bättre om Mercedes bara tillät den. Den handbyggda V8:an som gömmer sig under huven återfinns nämligen i både AMG GT C och E63 S och kan man sina AMG-modeller vet man att motorn där trycker ur sig 560, respektive 603 hästar. Motorn har alltså programmerats så att GLC 63 S AMG ska hålla igen lite på kraften. Med tanke på den smått absurda prestanda som denna två-tons-best redan har blir dessa fakta svårt att ta in. Hur galet det än låter, så får den en dock att inse att framtidens super-SUV:ar kommer bli ännu snabbare!

_SMH1015-web.jpg

GLC 63 S AMG

Pris:  1 225 000 kr

Effekt: 510 Hk

Vridmoment: 700 Nm

Toppfart: 280 km/h

0-100 km/h: 3,8 sek

Text: Viktor Ydenius

Bild: Simon Hamelius

bottom of page