top of page
_SMH0717-web.jpg

Mercedes AMG GT-R

Den nybakade Mercedes AMG GT-R är något av det mest råbarkade som kommit ur Affalterbachs ugnar. Tillsammans med Lewis Hamilton, en av F1 världens största legender, har de tyska ingenjörerna skapat ett banmonster specifikt byggd för att piska varvtider på Nürburgring. Skiljelinjen mellan FIA-godkända GT-bilar och dess gatlegala motsvarigheter blir svår att urskilja när AMG GT-R tornar upp sig. Aldrig tidigare har Mercedes tryckt ned så mycket racingteknologi i en ”vanlig” produktionsbil.

Tyskland och racing är i det närmaste synonymt med varandra. Strax efter första världskriget blev racingen Europas tillflyktsort för att komma undan den hemska vardagen. I det sargade Tyskland blev det extra viktigt för befolkningen att få en ljusglimt att fokusera på i det övriga mörkret. Mercedes tog taktpinnen och gjorde motorsport till en folkfest när deras silverpilar lämnade motståndarna i grusrök och bensinångor. Epoken kan ses som den moderna motorsportens vagga, ur vilken modern Formula 1 sedermera kommit ur och blir särskilt intressant när vi nu håller nycklarna till Mercedes AMG GT-R i vår hand.

_SMH0835-web.jpg

Mercedes har nämligen inte bara över 100 år av tekniskt kunnande och racingexpertis med sig i bagaget, de har också en tradition av att göra motorsport mer tillgängligt för sin publik. Samtidigt som Lewis Hamilton givit silverpilarna nytt liv genom att förvandla Mercedes till F1:s största vinstmaskin, har höjdarna i Stuttgart varit noga med att banupplevelser ska få delas av deras växande följarskara. Lewis har därför inte bara fått i uppdrag att fortsätta att fylla på Mercedes troféskåp, utan också dela med sig av sitt kunnande även bland exklusiva produktionsbilar. När så teknikerna och ingenjörerna fått fintrimma sina siffror och teorier har Lewis Hamilton sedan placerats bakom AMG GT-R:s ratt för att tala om för dem hur bilen ska kännas när den körs. Således är AMG GT-R en unik sammansvetsning av faktisk vetenskap och direkt fingertoppskänsla, som bäddar för en unik körupplevelse.

_SMH0816web (1).jpg

"Varje gasuppsläpp kryddar konserten med ett crescendo av avgassmatter – vilken upplevelse!"

Den enorma Panamerica-grillen, som utgör större delen av AMG GT-R:s ansikte, har hämtat inspiration från fronten på den 300 SL som vann det dramatiska mexikanska racet 1952. Bakom det magnifika luftintaget döljer sig dock allt annat än bilhistoria. Här är det teknik i framkant som gäller och aktiv aerodynamik är ledordet. Under grillen sitter nämligen två reglage som bestämmer om luften ska styras för optimal motorkylning eller omdirigeras för bästa aerodynamik. Ännu lite längre ned döljer sig en aktiv kolfiberflärp, som vid 80 km/h, sänks ned 40 mm för att optimera marktrycket. Det kan låta lite, men den så kallade Venturieffekten som den medför, minskar lyftkraften över framaxeln med hela 50% när det går som allra fortast. För den som sitter bakom ratten betingar den ökade stabiliteten en känsla av extra kontroll och styrningen upplevs mer direkt.

_SMH0800web (1).jpg

Kolfiberflärpen styr också om luften mot den bakre dubbeldiffusorn, som pressar ned bakänden och får de breda baksulorna att klistras mot marken. Tekniken med dubbeldiffusor blev för övrigt förbjuden i F1, för att den ansågs vara för effektiv. Ytterligare down-force fås från den väl tilltagna kolfibervingen, som föraren ställer in manuellt. Mercedes vill nämligen att föraren ska kunna anpassa det bakre marktrycket efter eget tycke och smak. Förutom att det den manuella inställningen sparar vikt, genererar det säkerligen extra självförtroende hos den som själv kan ses meka med sin bil på banan. Det är något få tillåts skryta med idag.

En annan sak GT-R-ägaren kan skryta med är att deras bilar faktiskt kan användas till det dem är byggda för. AMG GT-R byggdes explicit för att pressa varvtider på legendariska Nürburgring, men Mercedes har varit noga med att dess snabbhet inte bara ska glorifieras i tidningsrubriker, utan att ägarna själva ska få uppleva den. Där andra bilföretag tjafsar kring försäkringsklausuler som lämnar över det fulla ansvaret på föraren som vill köra sin superbil på bana, uppmuntrar istället Mercedes istället AMG GT R-ägarna att utnyttja sina vrålåk fullt ut. Faktum är att de till och med uppgraderar de kolfiberkeramiska bromsarna till Pro-bromsar, om det är så att de inte hållit måttet på banan. Mercedes själva tar in bilen, gör avancerade mätningar som man sedan stämmer av med ingenjörerna i Tyskland. Bedöms bromsslitaget vara onormalt stort uppgraderar de bromsarna utan extra kostnad. Allt du behöver tänka på är att pressa din GT-R till dess yttersta gräns.

_SMH1015-web.jpg

Mercedes AMG GT-R

Pris:  2 500 000 kr

Effekt: 585 Hk

Vridmoment: 700 Nm

Toppfart: 318 km/h

0-100 km/h: 3,8 sek

Det ska dock mycket till innan man vågar pressa bilen till vad den faktiskt är kapabel till. Eftersom AMG GT-R suddar ut skiljelinjen mellan FIA-godkända GT-bilar och gatlegala spin-offs, finns här en körpotential som sträcker sig långt bortom gemene mans erfarenhetsbank. Respekt och ödmjukhet inför GT-R:s resurser är ett obligatorium, inte minst när antisladdsystemet skall ställas in. Ett vred under infotainmentskärmen justerar väggreppet i nio individuella steg – från hängslen och livrem, till full dödsönskan. Tekniken är direkt hämtad från AMG GT3 och med det sagt är övermod ingen bra egenskap när man befinner sig bakom ratten i AMG GT-R.

På insidan är det ombonat så det förslår och den svagt uppåtvinklade mittkonsolen är ett smycke i sig. Här sitter du som i cockpiten i ett stridsflygplan, med utsikt över den till synes ändlösa motorhuven. Ljudsystemet från Burmester erbjuder behagligt surroundljud på vägen till banan, men i ärlighetens namn är det nog få AMG GT-R-ägare som faktiskt slår på stereon. Den verkliga musiken kommer från de tre avgasutblåsen i titan. Med deklarerad prestanda på 585 hästkrafter och 700 Nm behöver de dubbla turboaggregaten, placerade mellan cylinderbalkarna, blåsa på rejält för att effekten ska bli verklighet. Något turbovissel går däremot inte att förnimma, utan istället bjuds det på en V8-symfoni med djupa bastoner. Varje gasuppsläpp kryddar konserten med ett crescendo av avgassmatter – vilken upplevelse!

Vart vi än beger oss med AMG GT-R stjäl den publikens uppmärksamhet på ett fascinerande vis. Folk avbryter allt från sitt nästa utslag på golfbanan, till vattnandet av blomkrukorna. Om det har att göra med avgassystemets imiterade skottlossning eller bilens brutala utseende skall låtas vara osagt, men med en bredd på hela 201 centimeter är AMG GT-R definitivt ingen diskret pjäs. Det ska den inte heller vara, för vad Mercedes lyckats skapa är något som bör beundras. Lewis Hamilton kan känna sig stolt när han de andra F1-förarna ligger bakom säkerhetsbilen och skådar GT-R:s breda höfter. En superbil som vem som helst kan köpa…nästan.

Text: Viktor Ydenius

Bild: John Mattisson

Tack till Gearhead Family

bottom of page