
Lamborghini Urus
Genierna i Sant'Agata Bolognese har i Lamborghini Urus lyckats skapa en sportbilsmutation som saknar motstycke. De har lyckats injicera superbils-DNA direkt in i SUV-världen och gett uroxarna nytt liv genom sann varumärkesmagi. Urus är massiv, mäktig och fullkomligt brutal. Den är SUV:arnas Lamborghini!
Att Lamborghini skulle ge sig in i SUV-världen har det viskats om länge. Den smått bisarra föregångaren i form av LM002 lämnade världen med hakorna i golvet över hur potent en SUV kan bli om man bara låter Lamborghini stå för kryddningen. ”Rambo-Lambo”, som den också kallades, fick allt från filmstjärnor till diktatorer och knarkbaroner att skriva upp sig i orderböckerna. Det kan låta som en skröna, men både kändisar som Mike Tyson och Tina Turner, till mer tveksamma berömmelser som Muammar Khadaffi och Pablo Escobar köpte alla ett var sitt exemplar. Med en sadistisk V12:a från Countach och skinnfåtöljer från de exklusivaste av vardagsrum, var LM002 ett självklart val bland de rika och berömda. Lamborghini har med andra ord redan lämnat ett enormt avtryck i högbyggenas värld och en tilltänkt efterträdare är därför tvungen att överraska en redan förväntansfull publik.

Föga förvånande har Lamborghini därför valt att låta deras nästkommande monsterbil växa fram långsamt. Efter att 2000-talets SUV-uppror lagt sig och folk börjat vänja sig vid att stadsjeepar blivit en del av motorvägssilhuetten, så smygintroducerade Lamborghini publiken till deras nästkommande idé genom att visa en konceptbil på Beijings bilmässa 2012. Senare samma år rullade de ut konceptet på Pebble Beach gräsmattor för att komma sin kundkrets ännu lite närmare. Låt oss säga att det inte bara var Sylvester Stalone, som var eld och lågor över en uppföljare till ”Rambo-Lambon”!
På huvudkontoret gav man därför grönt ljus till den nya SUV:en, men som del av VW-familjen fick Lamborghini tålmodigt vänta ytterligare en tid på att företagets nya plattform skulle introduceras. Dessutom hade koncernsyskonet Porsche Cayenne första tjing på att få offentliggöra plattformen. Med facit i hand tog det hela sex år för Urus att gå från koncept till riktig bil. Låt oss säga att bilens 0-100 km/h-tid är betydligt mycket snabbare än så, men det faktum att utvecklingen tilläts ta så lång tid, innebar att tekniken hann mogna ikapp Lamborghinis ambitioner.
.jpg)
"Även de mest inbitna vetenskapsman börjar nog ifrågasätta fysikens lagar efter att ha kört Urus..."
Till skillnad från LM002 har rörramschassi och glasfiberpaneler bytts ut mot kolfiber och spjutspetsteknik i Urus. Det senare är en stor del av hemligheten bakom Urus prestanda. Precis som när Porsche 911 började sina dagar, har Urus i grund och botten sina kilon på fel ställen och tillhör bilsegmentet av aerodynamiska missfoster. Precis som med 911 har man dock lyckats ”ingenjöra” bort alla brister på ett delikat vis. Elektroniskt styrda krängningshämmare håller emot i kurvorna och fyrhjulsstyrning ger Urus ett vigt uppträdande när slingriga vägar tornar upp sig. Faktum är att det senare ger Urus en bättre svängradie än Huracan. Av ren självbevarelsedrift lär nog få förare utnyttja Urus fulla kurvtagningskapacitet.
.jpg)
Genom att hålla ned Urus tyngdpunkt och lägga till ett avancerat fyrhjulsdriftsystem förbättras prestandan ytterligare. Fyrhjulsdriften kan fördelas med upp till 87 procent över bakaxeln och anpassas så 75 procent av den kraften i sin tur skickas ut till höger eller vänster sida. Lägg till Torsen differential och en aktiv bakre diff ovanpå det och konsekvensen blir att de specialtillverkade Pirellidäcken i 325/35 profil (bak) fullkomligt borrar sig ned i asfalten när gasen trycks ned. Även de mest inbitna vetenskapsman börjar nog ifrågasätta fysikens lagar efter att ha kört Urus. Hur i hela friden är det möjligt att en så stor bil går så snabbt!?

Lamborghini Urus
Pris: 3 200 000 kr
Effekt: 650 Hk
Vridmoment: 850 Nm
Toppfart: 305 km/h
0-100 km/h: 3,6 sek
Det som verkligen imponerar är däremot inte enbart accelerationen, utan det omvända. Utrustad med världens största kolfiberkeramiska skivor, 440 mm och 370 mm fram respektive bak, händer det grejer när man trycker ned bromsen. Bromsskivorna, vars storlek är större än en familjepizza, kramas om av tio (!) kolvsok, som får 100-0 km/h att avslutas på 34 meter! Den verklighetsfrånvända decelerationen får ögonen att vilja lämna sina hålor, samtidigt som säkerhetsbältet håller tillbaka kroppen när de inre organen slås mot bröstkorgsväggen. Att tvärnita med Urus kan närmast liknas vid att köra in i en bergvägg!
Den som rattar Lamborghini till vardags är välbekant med de olika körlägesvalen Corsa, Sport och Strada, men i Urus har ANIMA-systemet utökats med ytterligare tre val; Terra, Sabbia och Neve (grus, sand, snö). Med dessa kan Urus förvandlas från sportbil till regelrätt stridsvagn. Luftfjädringen höjer upp bilen från 16 till 21 centimeter och utrustad med terrängpaketet får Urus omgjutna stötfångare och hasplåtar. Jon Olsson må ha varit en föregångare i att våga använda sina Lambos i snömådd, men Urus är en Lamborghini som du på allvar kan köra upp till fjällstugan utan att vara orolig.
Samtidigt som Urus outtröttligt plogar sig fram genom fjällens snöyra eller hoppar över Arabemiratens sanddynor, sitter samtliga passagerare tryckt och bekvämt innanför kolfiberskalet. Självklart är tillvalen oändliga, inte minst när det kommer till de märkesspecifika sätena. Man kan dock koka ned valmöjligheterna till hårda framsäten för ultimat superbilskänsla eller ventilerade säten med massage för ultimat komfort. Väljer du sedan fyrsäteskonfiguration kan varje säte i bilen justeras individuellt och baksätespassagerarna får sätesvärme dem också. För den som tröttnar på att lyssna till V8:ans muller (varför man nu skulle göra det!), kan man enkelt vrida upp ljudsystemet från Bang & Olufsen och åtnjuta en musikupplevelse som ger ståpäls. Självfallet är högtalarnas borstade aluminiumfrontstycken specialdesignade efter Lamborghinis hexagonmönster, något som blivit en signatur på moderna Lambos, och de danska audiofilerna har tillbringat mer än 400 timmar på att fintrimma ljudkulissen. Hela 21 högtalare med aktiv ”noise cancelling” arbetar oavbrutet för att placera dig i musikstudions epicentrum, samtidigt som Urus transporterar dig över kontinenten i en rasande fart.
Lamborghini själva är noga med att betona att Urus inte är någon SUV, utan en super-SUV (SSUV, som italienarna benämner det). Nog kan det låta som att marknadsföringsavdelningen fått lite lätt hybris i sitt försök att väcka uppmärksamhet, men efter att ha kört Urus är det svårt att inte instämma. Det är en bil som är lika spektakulär att köra, som den är att se på. Produktionsmålet ligger på cirka 6000 vrålåk per år, nästan det dubbla mot vad företaget hittills producerat, vilket lär få Lamborghinis monetära muskler att svälla. Med mer pengar i kassakistorna utökas svängrummet till fler galna projekt. Hur absurt det än må låta är Lamborghini Urus bara början – var så säkra!