
BMW i8 Roadster Ultimate Sophisto
Den ser fortfarande ut som en konceptbil från framtiden, men i BMW:s värld har den redan nått sitt bäst-före-datum. Modellen är ingen mindre än BMW i8 och på sin sista resa, på väg mot bilvärldens Hall of Fame, har BMW valt att ta fram en specialversion av den futuristiska sportbilen. De kallar den för Ultimate Sophisto och med en limiterad upplaga om 200 bilar globalt, är den en samlarbil redan innan de första bilarna lämnat produktionsbandet.
Att BMW i8 är och har varit en speciell bil enda sedan den introducerades 2014 behöver man inte vara någon bilfanatiker för att förstå. Det räcker med att ljudlöst glida förbi en inte ont anande publik och slänga upp saxdörrarna för att folk ska tappa hakorna – vad i hela friden är det där för bil?! Många stannar upp, vill ta kort och betrakta det bayerska mästerverket från alla vinklar. Någon har sett den på bild, men få har sett den i verkligheten. En del ställer frågan rakt ut; är den ett koncept? Många har svårt att tro att man talar sanning när man svarar att modellen rullat på världens vägar i sex års tid och att bilen de beskådar är Münchens avskedssymfoni innan de låter i8 gå i träda. Att så är fallet får tårkanalerna att oväntat fyllas på, men den fascinerande historien bakom i8 kan ändå hjälpa oss att förstå varför.

Som designteam har man den nästintill omöjliga uppgiften att se in i framtiden. I genomsnitt börjar bildidéer att skissas på vid ritbordet redan fyra till fem år innan bilen överhuvudtaget byggs och i i8:ans fall innebär det att idén till projektet kläcktes redan omkring 2008. Downsizing var då ett begrepp som få ville ta i mun och BMW:s M-division stoltserade med att man lyckats klämma ned sin största motor någonsin, en femliters V10:a, i en vanlig familjebil. Bara ett par år tidigare hade dock Al Gores dokumentärfilm, En obekväm sanning, på allvar blåst liv i klimatdebatten och i München var man snabba på att uppfatta att de nya framtidsvindarna skulle stöpa om bilbranschen i grunden.
Under stort hemlighetsmakeri började BMW därför att handplocka designers med bred internationell bakgrund och i spridda åldrar, för att ta fram morgondagens sportbil. Ambitionen var att sportbilen skulle bana vägen för BMW:s helt nya framtidsdivision, Project-i. Varje enskild designer fick inkomma med ett individuellt designförslag och ur det började så småningom en konceptbil att plockas fram - först i datorn, sedan i lera. På rekordsnabb tid enades man om bilens former och projektets ramar och redan 2009 rullade man ut en konceptbil på Frankfurts bilsalonger under namnet Vision Efficient Dynamics. Konceptbilens långa hjulbas, låga taklinje och aerodynamiska design gjorde att den såg ut att vara plockad direkt ur en Sci-Fi film. Många av besökarna var eld och lågor efter att ha passerat BMW:s monter, men det få förstod var att det framtidskoncept de precis hade bevittnat var en nära nog produktionsklar bil. Mycket små justeringar gjordes kommande år innan i8 var redo att ta världen med storm.
.jpg)
"BMW i8 är och har varit före sin tid och det känns på så sätt märkligt att dess historia redan är över"
BMW i8 blev inte bara Münchens första bil att introducera laserljusteknologi och avancerad hybriddrivlina, utan den ritade också delvis om kartan för hur moderna BMW-bilar byggs. Tyskarna har lagt stor vikt vid att göra hela produktionskedjan så hållbar som möjligt. Energin till i-bilarnas fabriker hämtas dels från BMW:s egna vindkraftverk eller från vattenkraft. De textilmaterial som används i bilarna kommer delvis från polyestergranulat vilket fås från återvunna PET-flaskor. Läderklädslarna färgas med extrakt från olivträd och det aluminium som används i byggprocessen är till stora dela återvunnet material. Med andra ord är bygget av i-bilarna berikat med innovationstänk, men eftersom bilarna bitvis produceras helt avskilt från det övriga modellprogrammet, blir varje enskild bil svindyr att ta fram. När nu i8 fått världens strålkastarljus att riktas mot BMW:s tankesmedja och kommande projekt har den därför tjänat ut sitt syfte.
.jpg)
BMW i8 må vara något av i-divisionens aptitretare, men det är en extremt välbyggd bil där man valt dess ingredienser med omsorg. Chassit utgår från en aluminiumram, där sedan passagerarcellen utgörs av en solid kolfiberbalja för att hålla nere vikt och öka vridstyvheten. Känslan av att kliva ned i ett badkar är tämligen uppenbar då man ska ta plats i i8, dörrtröskeln som ska klivas över är enorm. Saxdörrar och vindruteram är gjort i kolfiberförstärkt plast, ett nytt material som BMW själva kallar för CFRP. Framtill sitter en elmotor på 143 hästkrafter som driver framhjulen och bakom ryggen sitter en hårdtrimmad trecylindrig motor på 231 hästkrafter, som driver på bakhjulen. I praktiken är i8 därför fyrhjulsdriven. Litiumjonbatteriet löper sedan i kardantunneln och sammantaget ger det bilen en viktfördelning på 49:51. Bilens tyngdpunkt är så låg som 46 centimeter ovan asfalten. Du som förare utgör alltså en del av bilens absoluta mitt, vilket bäddar för en dynamisk körupplevelse när vägen svänger - BMW i8 klistrar sig fast i kurvorna.
Trots att i8 är en mycket körglad maskin är det många som ifrågasatt BMW:s motorval - varför gav de inte förbränningsmotorn åtminstone tre cylindrar till?! De som ställer frågan har dock inte förstått hybridteknikens fulla potential i sportbilssammanhang, men man kan inte klandra dem för det. BMW i8 lanserades samtidigt som LaFerrari, McLaren P1 och Porsche 918 Spyder och även om den inte kan matcha den heliga treenigheten, är hybridsystem inom sportbilsvärlden en tämligen ny företeelse. Det faktum att till och med Koenigsegg senare adapterat liknande teknik och cylinderantal som i8, torde dock vara bevis nog för att tyskarna inte var så fel ute trots allt.

BMW i8 Roadster
Pris: 1 800 000 kr
Effekt: 374 Hk
Vridmoment: 420 Nm
Toppfart: 250 km/h
0-100 km/h: 4,6 sek
Fördelen med hybridsystemet är många och gör att du som förare kan styra över bilens karaktär. Längs med boulevarder och strandpromenader kan du ljudlöst glida fram och njuta av trånande blickar och frisk havsbris. När du sedan vill sluta leka miljöhjälte, puttar du bara växelväljaren åt vänster och bilen hamnar i sportläget. Den heldigitala förardisplayen börjar lysa ilsket rött medan förbränningsmotorn går i gång med ett morr. Motorljudet du hör är inte på låtsas, som vissa hävdar, utan likt en smart förstärkare selekteras det naturliga motorljudet fram och spelas upp i högtalare i och utanför bilen. I sportläget jobbar el- och förbränningsmotor i symbios för att alla 374 hästkrafter ska finnas tillgängliga. Från stillastående lägger elmotorn till vridmoment innan förbränningsmotorn hunnit komma upp i varv och sedan jobbar de sida vid sida till den elektroniskt begränsade toppfarten på 250 km/h. Det kan låta knepigt och invecklat, men i verkligheten fungerar systemet sömlöst och du hinner knappt förstå vad som händer på de 4,6 sekunderna det tar att nå 100 km/h.
Accelerationstiderna är som brukligt några tiondels sekunder långsammare än samma bil i coupé-utförande, men att ha himlen som tak bjuder definitivt på ett mervärde. Suffletten är av soft-top-typ och fälls på 15 sekunder i upp till 50 km/h. Eftersom taket tar baksätets plats förloras drygt 50 liter av det redan lilla bagageutrymmet, men tack vare att modehuset Louis Vuitton tagit fram ett unikt väsk-set till bilen vet du förutsättningarna när du börjar packa. I den exklusiva och limiterade Ultimate Sophisto-utgåvan smetas i8-full med extrautrustning redan från början och koppardetaljer och speciella lackval avslöjar att du valt något av det dyraste BMW har att erbjuda. Skulle du ändå ifrågasättas är det bara att peka på placken som visar att du har en bil som bara byggts i 200 exemplar. Med andra ord finns det fler Ferrari F40:s än Ultimate Sophistos…
BMW i8 lär gå till historien som en symbol för det paradigmskifte som skett inom sportbilsindustrin. Under de få åren som i8 varit närvarande har den fyllt troféskåpen i München och kammat hem priser för både design, drivlina och dess dynamiska köregenskaper. Det är den värd, för det är en otroligt välbyggd bil. BMW i8 är och har varit före sin tid och det känns på så sätt märkligt att dess historia redan är över. Samtidigt vill Bayern placera sig i teknologins absoluta framkant och då gäller det att ligga steget före, hela tiden. Vision M Next Concept ger en fingervisning av vad som komma skall…
Text: Viktor Ydenius
Bild: William Koitrand