top of page
_SMH0717-web.jpg

Audi A8 L TFSIe

Ingolstadts mesta lyxbil, kryddad med extra allt, får till och med bortskämda statstjänstemän att bli imponerade. A8 L erbjuder kompromisslös exklusivitet förpackat i en stilren kostym. Det finns något som tilltalar med att ljudlöst glida fram med privat chaufför utan att det sticker omgivningen i ögonen. De har nämligen ingen aning om den gränslösa flärden inne i kupén...

Audi A8 har varit märkets flaggskepp ända sedan den ersatte Audi V8 i mitten av 90-talet och i över 25 år har den agerat display för teknik i absolut framkant. Senaste generationen av den tyska lyxlimpan är inget undantag. Det är något av det mest avancerade som rullar på fyra hjul. Att Tony Stark skulle ha lånat ut en A8 till sin kompis Peter Parker i reklamfilmen för Spiderman Homecoming känns inte ens långsökt. Det är utan tvekan en bil för samhällets toppskikt, men under A8 L:s diskreta framtoning döljer sig kraft och lyx så det räcker och blir över.

_SMH0835-web.jpg

Att en bil som är över fem meter lång och nära två meter bred beskrivs som diskret kan lätt misstolkas som ett missbruk av adjektivet och visst är det så att omgivningen noterar den i den övriga trafiken. Formspråket smälter dock in i Audis övriga modellflora, så även om de flesta förstår att det inte är någon vanlig vardagsbil de sett segla förbi, förstår få hur extravagant den de facto är. Många som slår till på en A8 L har sin privata chaufför, för att de till fullo ska kunna koppla av i baksätet. De väl tilltagna kaptensstolarna är ventilerade och bjuder självfallet på flera olika sorters massage. För den som väljer att slå sig ned på den högra sidan, kan den främre passagerarstolen skjutas fram extra långt och dess ryggstöd bjuda på uppvärmd fotmassage. Självfallet preciserar du vilken skostorlek du har och vilken intensitet på massagen som önskas.

_SMH0816web (1).jpg

"Under A8 L:s diskreta framtoning döljer sig kraft och lyx så det räcker och blir över..."Eftersom det sällan är A8 L-ägaren själv som kör, kan den utan dåligt samvete plocka fram en Bollinger från champagnekylen mellan kaptensstolarna och åtnjuta ett glas bubbel under färden. Med touchfjärrkontrollen ställer du snabbt in rätt stämning på omgivningsbelysningen och kan luta dig tillbaka för att se din favoritfilm på Audi Entertainment displayerna. Någon nackspärr finns inte på kartan, displayerna justeras elektriskt så de har optimal vinkel utifrån vald sittposition. Om man är mer traditionellt lagd och bara vill läsa en bok under resan bjuder baksätet på en av bilvärldens mest avancerade läslampor. Bestäm själv över ljusets vinkel och fokus, samt hur bred ljuskäglan skall vara!

_SMH0800web (1).jpg

När baksätespassageraren till slut testat sig fram bland alla baksätets finesser och svept sig fram mellan skärmarnas otaliga menyer, slår tröttheten ofta till. Om ljuset tränger in i kupén trots de tonade rutorna, är det bara att hissa upp de elektriskt styrda gardinerna. Belamrad med ljudisolering och akustikrutor gör Audi allt för att stänga ute omvärldens sorl, så att bilens passagerare till fullo kan slappna av till konsertljudet från det avancerade Bang & Olufsensystemet eller slå sig till ro i total tystnad.

Den A8 L vi fått låna är ladd-hybridvarianten med en silkeslen V6:a kombinerat med en elmotor, som låter dig att helt eldrivet glida upp i 135 km/h. Inbyggt i navigationen är markeringar, som visar hur långt du kommer på ren eldrift och i upp till 160 km/h klarar bilen av att frirulla. Det innebär att så fort du släpper upp gaspedalen stängs både förbrännings- och elmotor av. Fördelen med systemet är uppenbart i en limousine där tystnad är synonymt med exklusivitet.

_SMH1015-web.jpg

Audi A8 L TFSIe

Pris:  1 880 000 kr

Effekt: 449 Hk

Vridmoment: 700 Nm

Toppfart: 250 km/h

0-100 km/h: 4,9 sek

Utrustad med Audis aktiva chassi, läser en kamera av vägbanan framför bilen. Så fort den noterar en skarv eller ojämnhet skickas informationen till de individuella elmotorerna, som är placerade vid varje hjul och justerar luftfjädringen individuellt på någon millisekund. Således känns det bokstavligen som att bilen svävar fram oavsett vägens beskaffenheter.

Chauffören som råkat få A8 L som sin arbetsplats, går det inte heller någon nöd på. Den som sett Jason Statham i någon av de actionspäckade Transporterfilerna, kanske liksom jag själv förundrades över att behandla en två tons limousine som sportbil. Efter att ha rattat A8 L är jag däremot inte lika skeptisk och bilen bjuder helt klart dynamiskt beteende när så önskas. Systemeffekten på 449 Hk och 700 Nm gör att A8 L kör ifrån det mesta som kan tänkas jaga dig. Om 0–100 km/h tiden på 4,9 sekunder trots allt inte räcker till, hjälper fyrhjulsstyrningen till att skaka av sig förföljarna på slingriga vägar. Skulle någon bestämma sig för att köra in i sidan, höjer luftfjädringen bilen 80 mm på en halvsekund för att krockvåldet i kupén ska bli lindrigare. Med andra ord har A8 L egenskaper som kan krydda även ens chaufförs lugna vardag.

Text: Viktor Ydenius

Bild: Peter Gunnars

bottom of page