top of page
_SMH9734web.jpg

Porsche 911 Carrera S Exclusive Manufaktur

Porsche 911 Carrera är modellen som lyckats vara oberoende av tiden och modets växlingar. Oavsett åren som passerar är den ständigt aktuell. På Zuffenhausens specialavdelning, Porsche Exclusive Manufaktur, har man anspelat på modellens tidlöshet genom en modern nytolkning av den allra första 911:an. Vill-ha-faktorn är större än någonsin.

Enligt legenden ska Porsche ha kommit till efter att Ferry Porsche, sonen till företagets grundare Ferdinand Porsche, såg sig om efter en sportbil som inte fanns. När han inte hittade vad han sökte bestämde han sig för att ta saken i egna händer. Första bilen som fick bära familjens namn var Typ 356, som Ferdinand och Ferry designade tillsammans. Den numera klassiska 911-silhuetten går redan att urskönja i 356:an handknackade aluminiumkaross, men vad som är än mer intressant är att trots att Porsche hade skapat vad de ansåg var den ultimata sportbilen, lyssnade de alltid till kundernas individuella önskemål om modifiering. Möjligheten för kunderna att kunna skapa sin helt unika sportbil skulle finnas där. Ville man ha sin 356:a helt klädd i fuskpäls så skulle det gå att ordna och fröet till Porsche Exclusive Manufaktur var därmed sått.

_SMH9708web.jpg

Även om den exklusiva specialavdelningen inte officiellt existerade, fanns det alltid sätt att förverkliga sina individuella sportbilsdrömmar. Porsche märkte dock att deras kunder inte enbart använde sina bilar som klassiska sportbilar, utan att även användes till vardagspendling och semesterresor. Med det kom också ökade krav på lyx, packförmåga och diversitet. Ferry Porsche satte sig snabbt vid ritbordet och började skissa. Grundidén med svansmotor och sportbilsprestanda lät han vara orörd, men han tog 356:ans linjer och förädlade dem. Världens första Porsche 911 var född.

_SMH1273web.jpg

"Retrovibbarna ger gåshud. Mycket är  som förr, bara mycket bättre och förfinat.'"

I sann darwinistisk anda har 911:an sedan dess evolverat till att bli den sportbil den är idag och det ökade trycket på individualisering hos kunderna har gjort att Porsche Exclusive Manufaktur växt till en helt egen avdelning vid sidan av Zuffenhausens fabriksband. Grunden i det som Exclusive Manufaktur erbjuder ligger i exklusiva material som läder, Alcantara®, kolfiber, aluminium och träslag från jordens alla hörn. Med personlig konsultation guidas kunden fram bland de närmast oändliga anpassningsmöjligheterna som ska få just deras Porsche att bli helt unik. När man väl har bestämt sig för en konfiguration plockas en bil åt sidan från de ”vanliga” produktionsbanden och hamnar sedan i specialavdelningens studio. Här skrider experter inom bland annat skrädderi, skomakeri och inredningsdesign till verket för att för hand skapa Porsche vars motsvarigheter inte existerar.

DJI_0346-web.jpg

Porsche 911 Carrera S Exlclusive Manufaktur

Pris:  1 823 000 kr

Effekt: 450 Hk

Vridmoment: 530 Nm

Toppfart: 309 km/h

0-100 km/h: 4,2 sek

Den 911 Carrera S som jag idag håller nycklarna till har precis genomgått den mödosamma processen på Exclusive Manufaktur. Med stor medvetenhet hos beställaren, har den byggts som en hyllning till den allra första 911:an. Eftersom Ferry Porsches favoritfärg var grön, blev det också färgen som den allra första 911:an lackades i. För beställaren blev därför valet av solidlack i ”Irish Green”, det självklara färgvalet. Genom att medvetet avstå från fönstertoning, förstärks intrycket av de specialbeställda fönsterlisterna i glänsande aluminium, precis som på originalet. Nytolkningen av Otto Fuchs klassiska lättmetallfälgar är uppenbar och bakom ekrarna döljer sig svarta bromsok. Självklart är även det ett medvetet val, liksom sportavgasrören i silver.

Text: Viktor Ydenius

Bild: John Mattisson

bottom of page