top of page
_SMH9734web.jpg

Lancia Delta HF Integrale

Likt en fågel Fenix reste sig Lancia Delta Integrale ur den aska som låg kvar efter att rallyns legendariska Grupp B-segment förbjudits. Den kom att fullkomligt dominera rallyvärlden under närmare ett decennium och plockade hem inte mindre än sex stycken VM-titlar i rad! Med det CV:t är Delta Integrale en av de mest framgångsrika bilarna i historien och en utav bilvärldens mest eftertraktade samlarobjekt. Vi på Red Line Driving fick förmånen att prova den italienska legenden – ett exemplar som dessutom bär med sig en helt unik historia.

När Grupp B-bilarna gjorde sitt intåg i rallyvärlden under 80-talets början blev rally den bilsport som var på allas läppar. Det var inte bara förarna som utmanade varandra, utan även publiken där det var en tävling om vem som med handen vågade nudda en av bilarna, när de flög förbi långt över 200 km/h. Samtidigt som bilutvecklingen gick blixtsnabbt innebar det snart att bilar med upp mot 800 Hk, plastkarosser och rörramschassin låg på bredställ in i publikhav. Konsekvensen av den totala avsaknaden av säkerhet och bilar som gick allt fortare, blev till slut att den finska rallyföraren Henri Toivonen körde ihjäl både sig och sin kartläsare. I en tävling på Korsika tappade han kontrollen över sin Lancia Delta S4 och körde rakt ut för ett stup. Racingorganisationen FIA tog snabbt beslutet att stoppa Grupp B bara fyra år efter att det introducerats. Det var för farligt för alla inblandade.

_SMH9708web.jpg

Även om beslutet kan tyckas logiskt, var det många som blev tagna på sängen när Grupp B lades ned. Istället introducerades Grupp A med betydligt striktare regler. Ett av kraven var bland annat att bilföretagen endast fick delta med modeller som de byggt minst 5000 standardbilar av. I Lancias fall hade man turen att under några år redan ha byggt den modesta Lancia Delta, en vardagsbil byggd för shopping snarare än något annat. Italienarna gjorde dock genidraget att plocka över mycket av den teknik som man haft i sin Grupp B bil, Delta S4, och inkorporera den i den ”vanliga” Deltan. Med breddade skärmar och S4ans fyrhjulsdriftsystem föddes Lancia Delta HF 4WD och sedermera den legendariska Delta HF Integrale. Med en förmåga att fullkomligt dominera tävlingarna oavsett underlag, var succén ett faktum. Innan dammolnen hunnit lägga sig plockade Deltan hem sin första titel 1987. I bilhallarna märktes framgångarna av och den vanliga Deltaförsäljningen sköt i höjden. Bara under första halvåret ökade Lancias försäljning med 42 % direkt tillskrivet rallyframgångarna.

​Året därpå hann inte ens halva rallysäsongen gå innan Lancia stod som självklar segrare. Totalt tog man hem 10/11 race och dominansen fortsatte år efter år. I en upphottad version av Delta HF 4WD visade nu Lancia att man hade intentionen att förbli på rallytoppen med sin Delta HF Integrale. Efter fem år av succé bestämde sig Lancias fabriksteam att avsluta med flaggan i topp. Inför 1992 års rally-VM bestämde sig istället ett privatteam för att föra legenden om Lancia Delta Integrale i mål, genom att plocka hem dess sista segerpokal. Det innebar att den Martini-sponsrade Integralen plockade hem världsmästartiteln hela sex år i rad! För det italienska destilleriet innebar det den mest framgångsrika exponeringen någonsin och Lancia Delta Integrale innehar än idag rekordet för flest segrar under Martini Racings flagg – totalt 46 segrar på sex år…

_SMH1273web.jpg

“Det innebar att den Martini-sponsrade Integralen plockade hem världsmästartiteln hela sex år i rad!"

Precis som Mercedes eller BMW:s entusiastbilar pryds av AMG respektive M, pryddes Lancias motsvarighet av ett HF. Förkortningen står för High Fidelity och precis som en stereo av världsklass ville Lancias racingteam att deras bilar skulle förmedla vägens alla nyanser till föraren, utan någon typ av filtrering eller försköning. I folkmun kallades bilarna även för ”Elefantino” efter den röda elefanten som också ingick i loggan. Att Lancia valt just en elefant för att symbolisera deras mest motorstarka bilar finns det olika historier kring. En av dem som dock anses vara den officiella historien är att Gianni Lancia under ett möte föreslog symbolen inför 1963 års racingsäsong. Alla på mötet motsatte sig förslaget och tyckte elefanter snarare var en symbol för något långsamt och klumpigt – raka motsatsen till vad de egentligen ville förmedla. Gianni ska då ha svarat ”ja, så kan man tycka, men när en elefant väl har börjat springa är den helt omöjlig att stoppa…” De orden ska ha fått alla i rummet att göra en helomvändning och resten är historia.

DJI_0346-web.jpg

Delta HF Integrale

Pris:  1 455 000 kr

Effekt: 210 Hk

Vridmoment: 320 Nm

Toppfart: 220 km/h

0-100 km/h: 5,7 sek

Trots den enorma framgången runtom i världen lös Delta Integrale med sin frånvaro på de svenska vägarna. Det var inte bara det höga priset som satte käppar i hjulet, utan även unika avgasregler. Importörerna ansåg det inte lönsamt att avgascertifiera unika exemplar som Delta Integrale. För de två bröderna Kyprianou innebar detta en smärre katastrof eftersom de hela livet drömt om att äga en rallybil till vardags. De växte upp under rallyns gyllene era och hade starka barndomsminnen från när de hållandes i burbågen fick följa med lokala rallyförare på deras väg ut till olika tävlingar. Eftersom drömmen om en Integrale var så stark bestämde de sig för att köpa ett exemplar på Cypern och därefter flytta utomlands ett år. Därefter kunde de sedan ta med sig bilen hem till Sverige som flyttgods och på så sätt kringgå avgaskraven. Tack vare bröderna rullade så äntligen en Delta Integrale i Sverige.

Text: Viktor Ydenius

Bild: Simon Hamelius

bottom of page