top of page
_SMH9734web.jpg

Lamborghini Urus

Genierna i Sant'Agata Bolognese har i Lamborghini Urus lyckats skapa en sportbilsmutation som saknar motstycke. De har lyckats injicera superbils-DNA direkt in i SUV-världen och gett uroxarna nytt liv genom sann varumärkesmagi. Urus är massiv, mäktig och fullkomligt brutal. Den är SUV:arnas Lamborghini!

Att Lamborghini skulle ge sig in i SUV-världen har det viskats om länge. Den smått bisarra föregångaren i form av LM002 lämnade världen med hakorna i golvet över hur potent en SUV kan bli om man bara låter Lamborghini stå för kryddningen. ”Rambo-Lambo”, som den också kallades, fick allt från filmstjärnor till diktatorer och knarkbaroner att skriva upp sig i orderböckerna. Det kan låta som en skröna, men både kändisar som Mike Tyson och Tina Turner, till mer tveksamma berömmelser som Muammar Khadaffi och Pablo Escobar köpte alla ett var sitt exemplar. Med en sadistisk V12:a från Countach och skinnfåtöljer från de exklusivaste av vardagsrum, var LM002 ett självklart val bland de rika och berömda. Lamborghini har med andra ord redan lämnat ett enormt avtryck i högbyggenas värld och en tilltänkt efterträdare är därför tvungen att överraska en redan förväntansfull publik.

_SMH9708web.jpg

Föga förvånande har Lamborghini därför valt att låta deras nästkommande monsterbil växa fram långsamt. Efter att 2000-talets SUV-uppror lagt sig och folk börjat vänja sig vid att stadsjeepar blivit en del av motorvägssilhuetten, så smygintroducerade Lamborghini publiken till deras nästkommande idé genom att visa en konceptbil på Beijings bilmässa 2012. Senare samma år rullade de ut konceptet på Pebble Beach gräsmattor för att komma sin kundkrets ännu lite närmare. Låt oss säga att det inte bara var Sylvester Stalone, som var eld och lågor över en uppföljare till ”Rambo-Lambon”!

På huvudkontoret gav man därför grönt ljus till den nya SUV:en, men som del av VW-familjen fick Lamborghini tålmodigt vänta ytterligare en tid på att företagets nya plattform skulle introduceras. Dessutom hade koncernsyskonet Porsche Cayenne första tjing på att få offentliggöra plattformen. Med facit i hand tog det hela sex år för Urus att gå från koncept till riktig bil. Låt oss säga att bilens 0-100 km/h-tid är betydligt mycket snabbare än så, men det faktum att utvecklingen tilläts ta så lång tid, innebar att tekniken hann mogna ikapp Lamborghinis ambitioner.

_SMH1273web.jpg

"Även de mest inbitna vetenskapsman börjar nog ifrågasätta fysikens lagar efter att ha kört Urus..."

Till skillnad från LM002 har rörramschassi och glasfiberpaneler bytts ut mot kolfiber och spjutspetsteknik i Urus. Det senare är en stor del av hemligheten bakom Urus prestanda. Precis som när Porsche 911 började sina dagar, har Urus i grund och botten sina kilon på fel ställen och tillhör bilsegmentet av aerodynamiska missfoster. Precis som med 911 har man dock lyckats ”ingenjöra” bort alla brister på ett delikat vis. Elektroniskt styrda krängningshämmare håller emot i kurvorna och fyrhjulsstyrning ger Urus ett vigt uppträdande när slingriga vägar tornar upp sig. Faktum är att det senare ger Urus en bättre svängradie än Huracan. Av ren självbevarelsedrift lär nog få förare utnyttja Urus fulla kurvtagningskapacitet.

DJI_0346-web.jpg

Lamborghini Urus

Pris:  3 200 000 kr

Effekt: 650 Hk

Vridmoment: 850 Nm

Toppfart: 305 km/h

0-100 km/h: 3,6 sek

Genom att hålla ned Urus tyngdpunkt och lägga till ett avancerat fyrhjulsdriftsystem förbättras prestandan ytterligare. Fyrhjulsdriften kan fördelas med upp till 87 procent över bakaxeln och anpassas så 75 procent av den kraften i sin tur skickas ut till höger eller vänster sida. Lägg till Torsen differential och en aktiv bakre diff ovanpå det och konsekvensen blir att de specialtillverkade Pirellidäcken i 325/35 profil (bak) fullkomligt borrar sig ned i asfalten när gasen trycks ned. Även de mest inbitna vetenskapsman börjar nog ifrågasätta fysikens lagar efter att ha kört Urus. Hur i hela friden är det möjligt att en så stor bil går så snabbt!?

Text: Viktor Ydenius

Bild: Simon Hamelius

Tack till www.olfssonauto.com

bottom of page