
Lamborghini Huracan
Det finns få bilar som väcker känslor så som Lamborghini gör. Dess brutala kraft, dramatiska linjer och hätska temperament väcker barndomsdrömmen om att en dag äga en egen. De lyckliga få vars dröm går i uppfyllelse möts inte bara av grön avund, utan också av beundran över att de vågar ta tjuren vid hornen. År 2014 släpptes ytterligare ett vilddjur ut genom Sant'Agatas portar, redo att ta över världen…
Precis som seden bjuder, har Huracan fått sitt namn från en känd tjurfäktningstjur. I 1800-talets Spanien gjorde den sig känd för sin grymhet och sitt mod - egenskaper som är avgörande hos den bil som förväntas bli Lamborghinis mest sålda sedan Gallardo. Även om Huracans namn anspelar på gamla traditioner, är detta en bil som för det italienska märket in i framtiden. Med moderna stridsflygplan som inspirationskälla är detta den mest tekniskt avancerade Lambon någonsin. Det är inte bara bilens designspråk som hämtats från en F-22 Raptor, utan dess datasystem är också plockat ifrån flygindustrin. Lamborghini själva kallar systemet för LPI (Lamborghini Piattaforma Inerziale), vilket består av tre gyroskop och tre accelerometrar. Tillsammans skickar de information om bilens exakta position i förhållande till vägbanan, till en centraldator. Denna data används i sin tur för att automatiskt justera den elektromagnetiska fjädringen, styrresponsen och det vridmoment som Haldex-systemet fördelar ut till de fyra drivhjulen. I verkligheten gör detta Huracan till den mest dynamiska Lamborghini som någonsin byggts, med en förmåga att hantera kurvor i extrema hastigheter.

Tilläggsnamnet LP610-4 är den italienska förkortningen för ”Longitudinal Posteriore”, vilken skvallrar om att de 610 hästkrafterna är placerade framför bakaxeln. Fyran talar om att det rör sig om en fyrhjulsdriven bil, även om 70% av kraften normalt går till bakhjulen. På halt underlag kan dock systemet fördela kraften 50/50 och därför är det kanske inte så konstigt att Jon Olsson valt Huracan till sin vinterbil. Alla Huracan är utrustade med specialtillverkade Pirelli P Zero däck, som bak mäter enorma 305/30. Behöver vi ens säga att grepp finns så det räcker och blir över?!

"Den italienska tjuren sparkar bakut och varje växling känns som en pisksnärt i ryggen. J*vlar vad det går!"
Interiört är knappar och skärmar utformade så att stridspiloten skall känna sig som hemma. Cockpiten är dramatisk, futuristisk och funktionell. Huracan andas lyx och man omges av nydoftande Nappaläder, kolfiber och greppvänlig Alcantara. Kvalitetskänslan är hög. Allting är centrerat kring föraren och instrumentpanelen kan anpassas för att ge all önskvärd information. Flygplansgenerna gör sig påminda överallt, inte minst när det blir dags för avfärd. Genom att lyfta ett rött skyddsreglage blottar sig startknappen och V10:an väcks med ett resolut vrål!

Lamborghini Huracan
Pris: 3 250 000 kr
Effekt: 610 Hk
Vridmoment: 560 Nm
Toppfart: 325 km/h
0-100 km/h: 3,2 sek
Det är sedan länge känt att en Lamborghini kräver sin förare. Giganter som Miura och Countach hade galna prestandasiffror på pappret, men var i verkligheten så svårkörda att de ändå gjorde sig bäst på affischer. När jag får höra att Huracan i standardutförande är snabbare runt Nardos testbana än LP 570-4 Super Trofeo Stradale – den mest extrema Gallardon någonsin – fylls jag därför av tudelad entusiasm. Det är tydligt att italienarna höjt ribban än en gång, men frågan blir om de imponerande prestandasiffrorna går att uppleva om man vill ha livet i behåll? Jag hinner dock inte rulla många meter innan jag förstår Huracan inte alls är lika svårtämjd som sina förfäder, tvärtom. I stadstrafik är den lika lättkörd som en Audi A4, bortsett från att du måste höja bilens nos innan farthindren.
Text: Viktor Ydenius
Bild: Simon Hamelius