top of page
_SMH9734web.jpg

Ferrari 458 Italia

Inom bilvärlden finns det få namn som ackompanjeras av en så mytisk aura som Ferrari. Genom åren har märket ständigt levererat på punkter som körglädje, passion och stil. Till skillnad från vad många tror har inte alla modeller varit gudagåvor genom historien. Ferrari 456 ska enligt utsago ha varit hemsk att köra, 348 var ingen fröjd för ögat och Mondial kan man ifrågasätta huruvida det var en riktig Ferrari. År 2009 lyckades italienarna bygga en bil vars briljans saknade motstycke. Bilen i fråga var Ferrari 458 och anses än idag vara en av de bästa sportbilarna som någonsin byggts. Frågan är hur det är att framföra denna typ av italienska fullblod på svenska vägar?

Pininfarina är designhuset som står bakom de magnifika linjerna som pryder 458. Utseendemässigt är det tydligt att formen följer funktionen. Ta exempelvis de två vingarna som sitter placerade vid nosen, som för den oinvigde ser ut som ett diskret stilgrepp. I själva verket flexar vingarna i fart och ger olika marktryck över framaxeln, beroende på hastighet. På engelska kallas det tjusigt för ”aeroelasctic winglets”. Tillsammans med den enorma diffusorn bak lyckas Ferrari skapa ett marktryck på hela 140 kg i 200 km/h. Bilens linjer har fått sin inspiration från Ferrari Enzo och dess konceptbil Millechili. Således är det kanske inte en slump att Ferrari 458 endast var 0,1 sekunder efter storebror kring Top Gears bana. Bakdelen pryds av tre centrerade avgasrör i samma uppställning som på den legendariska Ferrari F40. Vid tomgång är det bara ett utblås som pulserar, men vid mer entusiastisk körning öppnas alla tre och bjuder samtidigt på en av de bästa konserterna som Italien har att erbjuda. Sammantaget kan man säga att 458 är en bil vars utseende är helt förträffligt och högst värdigt för bilens dynamiska egenskaper.

_SMH9708web.jpg

Ferrari 458 var en av märkets första bilar som försågs med en interiör vars kvalitetskänsla motsvarade prisbilden. Givetvis är det läder, kolfiber och Alcantara som utgör huvudelementen i kabinen och i Red Lines testbil återfinns extrautrustning som kolfiberskalstolar och brandsläckare. Det som är speciellt med 458:an är att de exklusiva materialen är blandade på ett underbart vis. Insidan känns både förarorienterad och lyxig på samma gång. Ergonomin känns igen från Ferraris senaste modeller. På ratten sitter allt från blinkers, helljus och kontroll av antisladdsystemet. Instrumentklustret består av en blandning av två digitala skärmar samt en enorm varvräknare i mitten. Att upplägget är på detta sätt är ingen slump då Ferrari tillsammans med Michael Schumacher tagit fram en förarmiljö med föraren i fokus.

_SMH1273web.jpg

"Ferrari har tillsammans med Michael Schumacher tagit fram en cockpit med föraren i fokus."

Att bilens syfte är att köras fort förstår man så fort man sätter sig bakom ratten. Rattkringlan pryds av en ramp med LED-lampor som kan användas på två olika sätt. Antingen använder man det som en växlingsindikator och växlar upp när lamporna lyser rött, eller så ser man det som en volymmätare där rött ljus innebär ljudmässigt nirvana. Bakom cockpit sitter ett datasystem utvecklat av Magneti Marelli, vilka också är dem som står för systemen i Ferraris F1-bilar och gör styrsystem åt WRC-bilar – wow!

DJI_0346-web.jpg

Ferrari 458 Italia

Pris:  2 500 000 kr

Effekt: 570 Hk

Vridmoment: 540 Nm

Toppfart: 325 km/h

0-100 km/h: 3,4 sek

När man endast beskådar 458:an kan den låga profilen och de breda höfterna lura en att man har att göra med en svårkörd maskin. Förutom sikten runtom kunde detta inte vara längre från sanningen. I vanligt tempo är den dubbelkopplade växellådan silkeslen, bromsarna lättbalanserade och fjädringen låter föraren behålla samtliga ryggkotor i ursprunglig formation. Med tanke på att bilen är så lättkörd blir man lätt lurad av vad som väntar när högerfoten får borra ned sig lite extra i gaspedalen. V8:an på 4,6 liter producerar 570 hästkrafter och bilen väger in på endast 1,6 ton. Det känns att det är en fjäderlätt konstruktion vilket resulterar i att blir att varje gaspådrag bjuder på en hejdlös acceleration. 0-100 km/h tar 3,6 sekunder och 0-200 km/h går på endast 10,2 sekunder vilket gör bilen snabbare än både F430 Scurderia och 599:an.

Text: Viktor Ydenius

Bild: Simon Hamelius

bottom of page