top of page
_SMH9734web.jpg

Aston Martin V8 Race Car

Från Silverstone till den svenska landsbygden går historien om en av världens mest ovanliga bilar, Aston Martin V8-racer. Bilen som visade att brutalitet och elegans inte behöver utgöra motsatsförhållanden.

I ett regnigt Östergötland slår jag mig ned till bords med Aston Martin-gurun och samlaren Peter Möller fd. Blegvad. Några dagar tidigare har vi träffats på en racerbana där han stulit allas uppmärksamhet genom att dyka upp med sin Aston Martin V8-racer dragen av en specialbyggd DB6:a! Att det är en speciell man råder det ingen tvekan om, men det som verkligen imponerar är hans ödmjuka framtoning samtidigt som han återger historier som kan få vem som helst att tappa hakan. Med ett busigt leende på läpparna berättar han hur han tidigt gjorde handbromssladdar i 160 km/h på ett istäckt Baggensfjärden. Från ett snöigt Saltsjöbaden går sedan historien vidare till bankörningar på Nürburgring, biläventyr genom Europa och dagen då Aston Martin själva hörde av sig till honom för förbättringstips. Peters kunskaper som mekaniker har nämligen gjort honom ansedd bland Aston Martin-ägare på grund av hans sällsynta förmåga att kunna förädla de brittiska lyxbilarna till körmässig perfektion. Trots alla fascinerande historier är det en särskild jag fastnar för – den om hans Aston Martin V8-racer…

_SMH9708web.jpg

I mer än 100 år har Aston Martin byggt sportbilar som hänfört bilvärlden. Företagets resa har dock varit allt annat än spikrak och under 70-talets början kämpade man återigen för sin överlevnad. Under samma period gick konkurrenterna från klarhet till klarhet – Porsche hade precis slängt in turbon i bak på sin 911, Ferrari kom med sin lätta 512BB och Lamborghini Countach tog sig an vägarna likt ett rymdskepp från framtiden. Att åter resa sig från askan och ge sig in i den brännheta sportbilsvärlden var således lättare sagt än gjort, men det var precis vad man gjorde. Med lanseringen av sin numera legendariska Aston Martin V8 tog man världen med storm. Några års förädlande och modellen kunde titulera sig världens snabbaste produktionsbil. Till råga på allt var den dessutom fyrsitsig. Samtliga konkurrenter fick sig en rejäl käftsmäll när Aston Martins ”brute in a suit” gjorde entré!

_SMH1273web.jpg

"Samtliga konkurrenter fick sig en rejäl käftsmäll när Aston Martins ”Brute In A Suit” gjorde entré!"

Trots att V8:an var sin tids superbil, ville Aston Martin själva kalla den för en GT-vagn. Ödmjukt kan tyckas, men när medier frågade om officiella prestandasiffror lade man locket på och svarade kryptiskt att ”den har mer än tillräckligt” – brittiskt självförtroende när det är som bäst. Inte undra på att bilen blev det självklara valet när Timothy Dalton skulle välja Bond-bil i The living daylights.

I bilsportvärlden förstod man dock att epitetet GT-vagn var en taktisk skimär, V8:an hade seriös racingpotential. De båda före detta Rolls-Royceingenjörerna Robin Hamilton och David Jack slog sina kloka huvuden ihop och började snickra på LeMans bilen RHAM/1 som använde V8:an som grund. Bilen kom att kallas för ”LeMonstre” när den fick motståndarna att darra på Mulsannerakan, men någon vinst blev det aldrig. Projektet gav däremot David Jack blodad tand och fick honom att starta Aston Engineering. Med RHAM/1 som förlaga började han återigen snickra på ett nytt monster, denna gång med Mike Cousins bakom ratten och den bil som senare kom att bli Peters. Originalbilens mjuka lädersäten och handarbetade trädekor revs ut och ersattes av en rå racingbur. Ytterligare viktbesparing gjordes genom att skicka styrservon till soptippen och i dörrar och motorhuv byttes aluminium mot glasfiber. Att överhuvudtaget våga sätta vinkelslipen i en lyxbil som tagit 1200 mantimmar att bygga kan tyckas våghalsigt, men det var också vad som krävdes för att V8:an skulle få leva ut sin fulla racingpotential.

DJI_0346-web.jpg

Aston Martin V8 Race Car

Pris:  1 650 000 kr

Effekt: 540 Hk

Vikt: 1030 kg

Toppfart: 270 km/h

0-100 km/h: 4,7 sek

Aston Martin byggde under den här perioden sina motorer under devisen ”one man, one engine”. Även om ingenjörerna följde samma grundrecept var varje enskild motor unik. Trots att Aston aldrig riktigt ville erkänna hur många hästar deras V8 huserade, kunde David Jack med lite motormagi och 50-webrar få bilen att spotta ur sig ca 470 hästkrafter i bromsbänken. För att sätta detta i relation till samtida konkurrenter hade britten drygt 100 hästkrafter mer motoreffekt i jämförelse med sina italienska motsvarigheter. Trots ett 30-procentigt effektförsprång var man på Aston Engineering inte helt nöjda. Weberförgasare ersattes av mer tekniskt avancerad bränsleinsprutning av Lucas-typ. Kamaxlarna byttes mot företagets egna race-standard och kolvarna byttes för att öka kompressionsgraden. Förändringarna resulterade i att man skrämde upp V8:an till 540 hästkrafter!

Text: Viktor Ydenius

Bild: Peter Gunnars

bottom of page