top of page
_SMH1079-compress.jpg

Aston Martin Vantage S

Aston Martin är en av få biltillverkare som fortfarande handbygger sina bilar och Vantage S är inget undantag. I sin strävan efter absolut perfektion tar det 100 hantverkare över 180 timmar att bygga en bil som inte kan sammanfattas som något annat än ett konstverk på fyra hjul. Lägg till det dova mullret från en av bilvärldens mest skönsjungande V8:or och du har en sportbil få kan slita ögonen ifrån.

För drygt 100 år sedan beslöt sig de två cykelkompisarna Lionel Martin och Robert Bamford för att ställa upp med en specialbyggd bil i det lokala racet upp för Aston Hills backar utanför Buckinghamshire i England. Tävlingarna på Lord Rothchilds marker gav de två vännerna blodad tand och de bestämde sig för att starta företaget Aston Martin. Sedan dess har företaget haft en lång historia av att skapa bilar som tilltalar alla sinnen, gjorda för den sanne livsnjutaren. När andra företag låtit maskiner och robotar ta över stora delar av produktionen, har Aston Martin alltid hållit sig till traditionen att bygga bilar för hand. Man låter inte pressen på ökade produktionssiffror gå före sin förkärlek för sant hantverk, men konst tar tid.  Under sin 100-åriga historia har man byggt totalt drygt 80 000 bilar. Företag som Toyota bygger lika många bilar på en vecka och Ferrari bygger sina bilar tio gånger så fort. Som sagt, konst tar tid.

_SMH1349-compress.jpg

Känslan av autenticitet som byggs in i en Aston Martin går ingen obemärkt förbi då materialen väljs med omsorg, ingenting är ”fake”. Till och med loggan på motorhuven är gjord av koppar, plätterad med krom och doppad i keramik. Arbetarna står ständigt på scen, när kunder från världens alla hörn tillåts besöka fabriken för att följa byggprocessen av just deras bil. Eftersom varje Aston Martin byggs förhand är anpassningsmöjligheterna på gränsen till oändliga och i princip varje enskilt exemplar är unikt. Kunderna kan till och med bestämma vilka sömmar de önskar för lädersätena. Givetvis är graden av anpassning och typen av material kunderna kan välja mellan inte heller det någon slump. Företagets inredningsdesigner, Sarah Maynard, har lagt ned stor vikt vid att följa företagets målgrupp – se vad de har på sig, vilka klockor de väljer, vart de gillar att resa och göra på sin fritid, allt för att kunna skapa en interiör som är helt och hållet skräddarsydd.

_SMH1481-compress.jpg

“Man säger att pengar inte kan köpa dig lycka, men det kan köpa dig en Vantage S och det är i princip samma sak!"

Bakom ratten möts du av en instrumentpanel som är karvad ur ett solitt stycke aluminium med samma teknik som Schweiziska klocktillverkare använder för sina exklusiva kronografer. Genom att trycka in den upplysta glasnyckeln i den pianoblanka mittkonsolen, där varje knapp sköts med touchfunktion, blir du dock snabbt påmind om vad som är bilens sanna juvel – motorn! V8 mullret som kommer ur de dubbla grenrören saknar motstycke i sportbilsvärlden. Det är absolut musik för öronen!

_SMH1035-compress.jpg

Med ett ”S” på bakluckan kryddas Aston Martin Vantage med extra kolfiber, breddade däck, större bromsar, bättre styrning och ett sportavgassystem som ytterligare förstärker motorns symfoni. Tack vare att bilen baseras på en aluminium monocoque är Vantage S en av få bilar där cabben har samma prestandasiffror som coupén. Även om siffrorna i sig inte imponerar på pappret, så är Aston Martin Vantage S sanslöst rolig att köra. Den bästa jämförelsen är att den motsvarar en Mazda MX-5 med 436 frustande hästar under motorhuven. Det mina damer och herrar kan inte annat än sammanfattas som sann körglädje.

_SMH1050-compress.jpg

300 km/h

Toppfart

490 Nm

Vridmoment

436 Hk

Effekt

4.0 sek

0-100 km/h

1 300 000 kr

Pris

Det finns ingen som köper en Aston Martin för att de behöver köpa sig en bil. Företagets samtliga modeller bygger på känslor, så även Vantage S. Det är bilen för den som vill unna sig något alldeles extra och ge sig själv livskvalitet på fyra hjul. Man säger att pengar inte kan köpa dig lycka, men det kan köpa dig en Vantage S och det är i princip samma sak!

Text

Viktor Ydenius

Bild

Simon Hamelius

bottom of page