top of page
ALFA_GuliaQ_049retusch_web.jpg

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo har letat sig tillbaka till sina rötter, när de tillsammans med genier från Ferrari tagit fram den starkaste Alfan som någonsin byggts för vanliga vägar. Med sin 106-åriga sportbilshistoria, vill de med sin Giulia Quadrifoglio åter skriva in sig i historieböckerna och återuppliva märkets forna glans. När modellen blev officiell grät Alfa-entusiasterna glädjetårar över att deras dröm äntligen gått i uppfyllelse och vi på Red Line Driving kan förstå varför – Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio lämnar ett intryck som består.

För att förstå vilket arv som Giulia Quadrifoglio bär på, måste man gå tillbaka i historien till den tid då Alfa Romeo grundades. Redan för hundra år sedan, lade det italienska märket ribban för hur samtidens sportbilar skulle vara och skaffade sig ett rykte inom bilvärlden. Mycket var tack vare deras duktiga förarkvartett som ständigt krigade om pallplatserna. För en av förarna, Ugo Sivocci, var förstaplatsen ständigt inom räckhåll, men han tycktes aldrig kunna knipa den. Av fansen fick han därför smeknamnet "l'eterno secondo" – “den ständiga tvåan”. I sin desperation att få turen på sin sida och göra sig av med sitt nya epitet, beslöt han sig för att måla en fyrklöver på sin tävlingsbil. Färgen hade knappt hunnit torka innan Sivocci var först att korsa mållinjen i det historiska Targa Florio år 1923. På Alfa Romeo såg man det som ett tecken och beslöt sig för att alla deras racebilar skulle prydas av den nya lyckobringaren. Fyrklövern, Quadrifoglio, placerades mot en vit sköld bestående av fyra hörn, där varje hörn representerade en av fabriksförarna Ugo Sivocci, Enzo Ferrari, Antonio Ascari och Giuseppe Campari.

ALFA_GuliaQ_056RETusch_web.jpg

Några månader efter Targa Florio var det dags för Europas första Grand Prix och Sivocci spåddes bli kungen över Monzabanan. Under ett av träningsvarven tappade han dock kontrollen över sin bil och kraschade så illa att han dog. Det faktum att man vid tillfället inte hunnit måla dit fyrklövern på hans nya bil, befäste myten om turen Quadrifoglio bar med sig. För att hedra Sivoccis död beslöt Alfa Romeo att den vita skölden skulle bytas mot en vit trekant – ett av hörnen var ju borta. Sedan den dagen har alla Alfa Romeos tävlings- och superbilar burit det modifierade emblemet när de slagits mot rivalerna från Bugatti, Bentley och Mercedes.

ALFA_GuliaQ_053Retusch_web.jpg

“På Alfa Romeo fick vi informationen om att en ny däckuppsättning endast räckt 600 mil, då man genom Race-modeinställningen förvandlat asfalten till en kanvas…"

Att Red Lines testbil således är besmyckad med den mytomspunna symbolen väcker både känslor och förväntningar. Tillsammans med konstruktörer från Ferrari har man byggt den motor som utgör bilens hjärta, vilket också bär på en tydlig symbolik - Enzo Ferrari startade ju sitt Scuderia Ferrari som en del av Alfa Romeo-märket en gång i tiden. Genom att kapa två cylindrar från den motor som återfinns i Ferrari 488, har man tillsammans byggt en extremt potent V6-motor på 2.9 liter. En kardanaxel i kolfiber skickar ut hela 510 hästar och 600 Nm till bakdäcken, vilka lätt förvandlas till en pensel om man har en för tung gasfot. På Alfa Romeo fick vi informationen om att en ny däckuppsättning endast räckt 600 mil, då man genom Race-modeinställningen förvandlat asfalten till en kanvas… Körinställningarna på det så kallade DNA-reglaget skall således väljas med betänksamhet om man inte vill byta däck oftare än skor.

ALFA_GuliaQ_075Retusch_web.jpg

Bilens startknapp återfinns på ratten och motorns dova, mörka ljud, skvallrar om vilken kraft som gömmer sig under kolfiberhuven. Vibrationerna i skalstolarna ingjuter respekt redan vid tomgång och det med all rätta, Giulia Quadrifoglio är en extremt snabb skapelse. Vid gaspådrag känns det nästan som om du kastas fram i tiden likt en scen från en ”Tillbaka till Framtiden”-film. Med en viktfördelning på exakt 50/50 är bilen dessutom extremt välbalanserad och har ett dynamiskt beteende som är ovanligt hos bilar med motorn fram. Små elmotorer sköter den dynamiska kolfiberfrontspoilern, som i hastigheter över 100 km/h, jobbar för att öka marktrycket och ger bra grepp genom hela hastighetsregistret. I kombination med växelpaddlar a’la Ferrari och en mycket responsiv styrning, gör detta Giulia Quadrifoglio till en dröm att köra.

ALFA_GuliaQ_081Retusch_web.jpg

307 km/h

Toppfart

600 Nm

Vridmoment

510 Hk

Effekt

3.9 sek

0-100 km/h

800 000 kr

Pris

Sammanfattningsvis kan man säga att Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio väcker liv i den dröm som så länge legat i dvala. Drömmen om att märket ska vara det självklara bilvalet när känslorna, hantverket och glädjen är det som styr. Milano visar att de inte bara är världens modemecka – de kan bygga bilar också!

Text

Viktor Ydenius

Bild

Peter Gunnars

bottom of page